„Další Zemanovo blábolení!“ Patočka pořádně vypěnil

01.09.2018 19:49

Prezident Miloš Zeman se ve středu ve svém projevu před českými velvyslanci na Hradě opět pustil do českých žurnalistů. Přirovnal je k blbounu nejapnému (dronte mauricijský), což je vyhynulý pták, který byl podle jeho slov právem vyhuben. Takové vyjádření zvedlo ze židle prezidentova věčného kritika, šéfredaktora Deníku Referendum Jakuba Patočku. Toho vytočilo nejen to, že Zeman ptákovi přiřadil zcela jinou zemi, než kde ve skutečnosti žil, ale vůbec to, jak se o zvířatech vyjadřuje. „Co je to za člověka, který může něco takového říct? Další Zemanovo blábolení,“ vypěnil novinář.

„Další Zemanovo blábolení!“ Patočka pořádně vypěnil
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Jsem přesvědčen, že inteligence českých novinářů je někdy na úrovni blbouna nejapného, což byl tvor žijící na Madagaskaru, ale byl právem vyhuben. České novináře se zatím vyhubit nepodařilo,“ těmito slovy Zeman ve středu zakončil svůj projev před českými velvyslanci. Následně jej některá média zrktizovala za to, že vyhynulý pták dronte mauricijský, ke kterému prezident novináře přirovnal, žil však výhradně na ostrově Mauricius.

Na to Patočka navázal ve svém textu se slovy, že ho nepohoršila záměna ostrova Mauricius s Madagaskarem, pro Zemanovu práci s fakty tak příznačná. Nemůže se ale prý zbavit bolestného přemítání nad tím, jak může někdo o celém zvířecím druhu říct, že byl „právem vyhuben“. „Právem vyhuben? Jakým právem? Co je to za člověka, který může něco takového říct?“ nestačil se divit a dodal, že přece tento pták nikdy nikomu nic zlého neudělal.

Anketa

Vadí vám Zemanovy výroky, kterými žertuje o zabíjení novinářů?

11%
89%
hlasovalo: 13693 lidí
Pro upřesnění připomněl historii blbouna nejapného, který je dnes jedním z nejznámějších vyhynulých druhů. V češtině má hned tři zaužívaná jména: vedle již zmíněného se mu říká také „pták dodo“, čemuž zhruba odpovídá ono původní latinské i české zoologické jméno „blboun nejapný“. „Dronteho pro evropskou civilizaci objevili v roce 1598 portugalští námořníci, kteří přistáli u ostrova Mauricius. Právě proto, že dronte neznal lidi a nevěděl, že se k němu budou chovat jako k živoucí masové konzervě, jeho bezelstnost námořníci zaměnili za přitroublost – tak přišel ke svému jménu ‚dodo‘ neboli blboun,“ vysvětlil Patočka.

Dronteho ale nevybili lidé. Nové výzkumy odpadních jam prvních osad ukazují, že na jídelníčku prvních lidských obyvatel ostrova se dronte prakticky nepodílel. Na jeho záhubě nesou vinu zvířata, která tam lidé zavlekli. Příchod krys, prasat, ovcí, opic a podobných tvorů způsobil rychlé vyhubení asi stovky původních mauricijských druhů, nejen dronteho.

„Je tedy srozumitelné, proč byl dronte vyhuben. Ale je zcela nejasné, jak někdo v jednadvacátém století může říct, že byl ‚vyhuben právem‘. Lidská civilizace se dlouho propracovávala k poznání, že každý druh má nenahraditelnou hodnotu,“ uvedl Patočka a zmínil, že státy, včetně českého, vynakládají nemalé prostředky na záchranu druhů.  Dronteho od zapomnění prý uchránili dva britští vědci Hugh Edwin Strickland a Alexander Gordon Melville, kteří v revolučním roce 1848 vydali knihu The Dodo and its Kindred.

Patočka zdůraznil, že vztah ke zvířecím druhům, k divoké přírodě se v evropské civilizaci stal otázkou elementární morálky. „Jen někdo, kdo se vědomě staví mimo evropskou kulturu a civilizaci, kdo není jejím ochráncem, ale jejím bytostným barbarským popřením, může dnes říct, že nějaký druh byl ‚vyhuben právem‘,“ míní.

  • Původní text ZDE

Jak uvádějí výzkumy vědců, dronte byl skutečně mimořádný tvor. „Snad proto si jej pamatujeme i tři sta let poté, co byl vinou našich nejapných předků vyhuben. Zato kdo je dnes prezidentem na tomto bohem zapomenutém bláznově dvorečku, za tři sta let snad už nebude vědět nikdo. Právem,“ napsal na závěr Patočka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…