„Dnes vás zavřou, když řeknete, že jste pro mír!“ Povědomé? Odjinud, než čekáte

16.04.2023 8:15 | Ze sítí

Rusům vyhovuje žít za novou „železnou oponou“, tvrdí vedoucí pracovnice think tanku American Enterprise Institute Elisabeth Brawová a někdejší lotyšský velvyslanec v Rusku Maris Riekstinš. Mnoho lidí dle nich má pocit, že je načase porazit Západ, a jsou se životem za „železnou oponou“ spokojeni. Režim tamního prezidenta Vladimira Putina má podporovat valná většina tamních obyvatel a nevadí jim prý ani to, že už v Rusku stačí jenom říct, že podporujete mír a už vás „zavřou“.

„Dnes vás zavřou, když řeknete, že jste pro mír!“ Povědomé? Odjinud, než čekáte
Foto: Repro kremli.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin promlouvá k zasedání rady ministerstva obrany

Anketa

Získají Ukrajinci někdy zpět Krym?

hlasovalo: 30018 lidí
Vedoucí pracovnice amerického think tanku American Enterprise Institute Elisabeth Brawová, která je též poradkyní společnosti Gallos Technologies ve svém komentáři pro server Politico přiblížila, že se „nová ruská železná opona“ spustila od Petrohradu po Vladivostok a izolovanost Rusů je dnes prý dosti podobná té, kterou si mnozí ještě pamatují z dob Sovětského svazu a Varšavské smlouvy.

Dle Brawové dnes Kreml vztyčuje kolem své země a části jejích nejbližších spojenců oponu ještě pevnější. „Rusové sice v současné době stále mohou přistupovat ke globálnímu internetovému obsahu a dokonce nakupovat řadu západního zboží, ale pokud zastávají mocenské pozice a vyjadřují nesouhlas, mohou také záhadně padat z oken nebo umírat jinými záhadnými způsoby,“ poukázala na množící se podivné případy úmrtí, o nichž přicházejí v poslední době zprávy.

Upozornila, že v loňském roce pro Rusy začal též platit zákon, který je může poslat do vězení, pokud tamní úřady dojdou k názoru, že se „nepravdivě vyjadřovali směrem o ruské armádě".

Někdejší lotyšský velvyslanec v Rusku Maris Riekstinš, který Moskvu opustil v letošním roce, aktuální dění v zemi, kde působil, hodnotí slovem „neskutečné“. „Vidím prvky, které se podobají tomu, co jsme zažili v Sovětském svazu. Například že jsou lidé, kteří smýšlejí jinak, zavíráni do vězení nebo musí opustit zemi. Nezůstala žádná svobodná média a existují omezení pro setkávání s ostatními. Sovětské úřady uplatňovaly zákony svévolně a nyní se Rusko k této svévoli vrací,“ hodnotí.

Většinu Rusů to prý ale příliš netrápí. „Mnoho lidí má pocit, že je načase porazit Západ, a jsou spokojeni s životem za touto novou železnou oponou,“ shrnul Riekstinš, který si dobře poměry za Sovětského svazu pamatuje a sám sloužil 18 měsíců v Rudé armádě. Takovéto naladění Rusů je dle něj v mnoha případech důsledek toho, co neúnavně slýchají například v televizi.

Tato slova Riekstinše má potvrzovat i to, že podle průzkumu moskevského Levada Center v současné době souhlasí s Vladimirem Putinem až 83 procent Rusů a proti se vyjádřilo jen 14 procent. 66 procent respondentů se taktéž domnívá, že se jejich země ubírá správným směrem a až 73 procent má negativní názor na Spojené státy a 69 procent pak i na Evropskou unii.

Někdejší lotyšský velvyslanec v Rusku poznamenal, že to, co sledoval každý den v tamní televizi, nebylo srovnatelné ani s tím, co zažil dříve. „Za sovětských časů nebyla tak vysoká míra jedovatosti. Diskuse o protivnících Sovětského svazu byla mnohem civilizovanější než to, co slyšíme nyní,“ porovnal.  

Nechápe také, že jsou v Rusku do televize zváni ti, kteří tam „znovu a znovu a znovu a znovu a znovu mluví o vyhlazení Ukrajiny a svržení jaderných bomb na jiné země“.

Rusům příliš prý nevadí ani to, že se vrátili za jakousi novodobou „železnou oponu“ i v rámci možností, kam mohou vycestovat a mnozí jsou prý až „nadšeni“ z toho, že se jejich země izolovala od značné části světa a ruský nacionalismus v současné podobě se dle komentáře za SSSR takto neprojevoval. Tehdy to prý Rusové spíše skrývali a předstírali, že „jsou internacionalisté“.

Podobně se prý nahlíželo i na mír. Zatímco za Sovětského svazu Rusové jezdili na mezinárodní summity a setkání týkající se míru, dnes je tomu v Rusku pravě naopak. „Dnes vás zavřou, když řeknete, že jste pro mír!“ zdůraznil Riekstinš.

Dnes se tak podle autorky komentáře naopak tedy zdá, že je většina Rusů spokojena s tím, že se ke zbytku světu nepřipojí, mnozí si zjevně přejí, aby se k nim ostatní země připojily a izolovaly se společně s Ruskem za touto železnou oponou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…