„Do h*jzlu s ČT!“ Šetření na fotbale se zvrhlo. Často překvapivě

30.08.2022 12:48 | Ze sítí

ČT začíná šetřit. A bude se škrtat i na zábavě skutečně populární, tedy na fotbalu. Část vysílacích práv ČT poskytne TV Nova. A zatímco část diváků by byla ráda, kdyby ČT zašla ještě dál, jiní zase kritizují, že v ČT jsou mnohem dražší produkce, například pořad StarDance. „Do hajzlu s takovou veřejnoprávní televizí!“ ozval se dlouholetý sportovní novinář Pavel Skramlík, který pak srovnal ČT a TV Nova a prohlásil, že rozdíl je v tom, že na Nově se „maká“. A z ČT se pro změnu ozvaly posměšky vůči komentářům. „Řada lidí má pocit, že televizi a televizní práci rozumí a přitom ji znají jenom z gauče,“ ozval se redaktor ČT.

„Do h*jzlu s ČT!“ Šetření na fotbale se zvrhlo. Často překvapivě
Foto: Repro Twitter
Popisek: Zápas Sparty a Monaka

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí
Generální ředitel ČT Petr Dvořák již před nějakou dobou řekl, že vzhledem k tomu, že současná výše koncesionářských poplatků nestačí na provoz ČT v její současné podobě. A protože Parlament nechce koncesionářské poplatky zvyšovat, bude ČT muset začít šetřit. V této souvislosti Dvořák uvedl, že se nebude šetřit na zpravodajství. Zmínil ale sport.

Jednou ze známek šetření je například včerejší oznámení ČT, že prodala část vysílacích práv u fotbalového mistrovství světa v Kataru TV Nova. „Pokračujeme tak v nezbytných úsporách, které jsou navázány na pokles reálné hodnoty TV poplatku. Z listopadového šampionátu odvysíláme 32 zápasů exkluzivně a 14 sdíleně s Novou,“ oznámila ČT.

Tento krok měl rozhodně ohlas. Jako správný ho například ocenil bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. „Sport, kromě menšinových/amatérských, pryč z ČT!“ vyslovil se podcaster a marketér Tomáš Jirsa.

Samozřejmě se objevily i narážky na další pořady ČT. „A co třeba prodat část práv na StarDance?“ ptal se editor a redaktor HN Jan Kubita. Ještě tvrdší byl novinář Reflexu Martin Bartkovský: „Možná, když přestanete točit StarDance, šedesát kriminálek a patnáct vánočních pohádek, tak něco zbyde… nechápu, proč krájíte ČT Sport, když vám tečou Velký Kavky.“

Nicméně přišly i nespokojené ohlasy. Například od dlouholetého sportovního novináře Pavla Skramlíka, který se rozčílil, když zprávu zaznamenal, protože sport je podle něj to nejlepší, co na ČT je. „Mj. se omezí počet přenosů, výroba programů, část práv na přenosy z MS ve fotbale ČT dokonce prodá TV Nova. Do hajzlu s takovou veřejnoprávní televizí!“ míní Skramlík.

Podotkl, že v různých médiích strávil 45 let svého života, takže má přehled mimo jiné i o číslech. „ČT je moloch, který má rozpočet 7,17 mld. Kč, z toho zhruba 5 mld. dostane na koncesionářských poplatcích. Má sedm kanálů a další produkce. Přes 3000 zaměstnanců. Když to srovnám s TV Nova, tak ta má něco přes 900 zaměstnanců, 11 kanálů, další produkce, rozpočet neznám, ale vydělává. Jinak to tam nejde. Žádné koncesionářské poplatky neinkasuje,“ připomenul.

Jaký je tedy rozdíl? „Lidi tam musejí udělat víc práce. Je tam jiný režim. Pořádně se tam maká. A ČT začne šetřit na sportu, asi aby bylo víc peněz na béčkové filmy zn. Tuzemák či na inflační seriály s herci bez talentu a se scénáři bez závažného obsahu (ze 70 % jsou to s*ačky),“ praví Skramlík. Připomíná, že koncesionářské poplatky zdaleka nejsou jedinou formou, jakou se veřejnoprávní média financují.

„Chtělo by to si na ČT pěkně posvítit včetně usměvavého pana ředitele Petra Dvořáka. Pěkně z gruntu, stejně jako na celou státní a obecní správu této země. Všechno to patří do jednoho velkého bordelu. Je třeba s tím konečně něco udělat a pořádně s tím ‚zahrkat‘, udělat pořádný vichr i ve veřejnoprávní mediální službě,“ tvrdí Pavel Skramlík.

Přidal se také aktivista Karel Paták s otázkami: „Kdo chce mít slabou veřejnoprávní televizi? Kdo se bojí novinářů? A proč? A kdo toho pak nejvíc využije, když vystřídá tuto politickou garnituru? Jedno z mnoha vládních závaží pro demokracii.“

„Každá zmínka o ČT na sociálních sítích vždycky vyvolá obsáhlou diskusi. A spoustu polemik a hejtů. Řada lidí má pocit, že televizi a televizní práci rozumí a přitom ji znají jenom z gauče. A že, když už jednou platí 135 korun měsíčně, jim i tak trochu patří…“ komentoval hraběcí rady redaktor zahraničního zpravodajství Martin Vaško.

„Ty komentáře pod tím tweetem jsou teda zlato, z twitteru se stávají očividně druhý Novinky... Ale na druhou stranu, ač nerad střílím do vlastních, tak poslouchat pány Karocha a Vláška fakt extrémně bolí,“ přidal se scenárista a dramaturg Michael Macák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

16:02 Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

Pražská učitelka Martina Bednářová vyvázne bez trestu. Čelila přitom obžalobě z popírání ruských vál…