“Dočasný“ ředitel Šumavy Stráský zůstává

26.02.2012 16:53

Muž, kterému ekologické organizace vyčítají, že spíše než Šumavu chrání turistický ruch, zůstane i nadále v čele největšího českého národního parku. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa oznámil, že konec Jiřího Stráského v čele Národního parku neplánuje. A to přesto, že se na post nedostal standardní cestou.

“Dočasný“ ředitel Šumavy Stráský zůstává
Foto: Jan Duchek
Popisek: Česko-německé pomezí na Šumavě

 

Stráský totiž původně působil pouze jako člen komise, která měla nového ředitele parku vybrat. Ministr Chalupa jej pak loni v únoru vybral pro tuto funkci, aniž by vzal v úvahu další tři kandidáty, které mu komise doporučila. Ministr přitom jasně uvedl, že Stráského do funkce jmenuje pouze dočasně, aby vyřešil úkoly, které bylo v parku neodkladně potřeba splnit. Jednalo se především o vypracování zákona o národním parku, které si však nakonec vzalo na starosti ministerstvo. Dobu svého působení tenkrát tenkrát Stráský odhadoval na rok a půl.

"Mandát, který jsem mu udělil, je dočasný, nicméně pan ředitel svou práci ještě nedokončil," řekl po roce Stráského působení ministr Chalupa Lidovým novinám.

S tímto postojem nesouhlasí ekologické organizace. "Tak důležitý úřad, jako je správa Národního parku Šumava, musí mít ředitele vybraného v konkurzu a rok provizoria už byl až moc. Jan Stráský, který nejenže porušuje zákony, ale veřejně říká, že nehodlá dodržovat zákony, nepatří na své místo," uvedl programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký.

Jeho organizace patří k dlouhodobým kritikům ředitele Stráského. Nelíbí se jim především kácení v bezzásahovách zónách parku, kterými Stráský řešil kůrovcovou kalamitu. Ministr Chalupa však za Stráským stojí. "Jde o souboj, který nebude nikdy mít vítěze, vždy bude spousta těch, kteří zůstanou nespokojeni. V globálu jsem však přesvědčen, že i díky managementu parku se daří situaci zlepšovat," míní.

Další stromy půjdou dolů, plánuje Stráský

Kácení šumavských stromů tak zřejmě bude pokračovat. Stráský minulý týden avizoval záměr pokácet dalších tisíc stromů, které údajně ohrožují návštěvníky populárních pramenů Vltavy.

Kotecký a se přitom domnívá, že tak zásadnímu zásahu do krajiny by se dalo zabránit prostě tím, že by se vykácely pouze vytipované rizikové stromy. Na Stráského plánu vidí kromě ekologického ekonomický nedostatek – více než potenciálně padající stromy turisty podle něj odradí mýtiny, kolem kterých budou na výletě procházet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…