„Duka je stoka.“ Takto se veřejně vyjadřuje zaměstnankyně Českého rozhlasu. Ten to sice zakazuje, ale...

29.09.2017 11:17

Pražský kardinál a nejvyšší představitel české katolické církve Dominik Duka je prý stoka. Takové hodnocení vyslovila právnička placená z poplatků českých koncesionářů v Českém rozhlase. Důvodem jsou kardinálovy názory, které vyslovil při svatováclavském kázání ve Staré Boleslavi.

„Duka je stoka.“ Takto se veřejně vyjadřuje zaměstnankyně Českého rozhlasu. Ten to sice zakazuje, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Kardinál Duka ve svém kázání vyjádřil naději, že říjnové volby pomohou prosadit umlčovanou většinu společnosti. „Jen tak nebude většina manipulována a ovládána rozmary některých menšin,“ dodal.

Posléze v kázání například prosil svaté Cyrila a Metoděje, patrony Evropy, aby se přimluvili za evropské národy. „„Kéž se navrátí ke svým křesťanským kořenům, znovu naleznou svoji identitu a zachovají starý kontinent dalším generacím,“ přál si.

Modlil se také za uprchlíky, a to slovy: „Kéž s naší pomocí najdou odvahu vrátit se do zemí svých otců, stanou se novou nadějí pro své národy a obnoví svá města, kde budou žít v míru a pokoji“.

Následovaly další prosby ke svatým, například aby církev našla odvahu postavit se proti „zhoubě genderových teorií“ za tradiční hodnoty, a vše zakončil modlitbou za české školství. „Kéž dokáže i v dnešní době plné relativismu a všemožných nástrah vychovat z mladých lidí opravdové osobnosti, které se stanou zodpovědnými dědici české země,“ prosil.

Jeho kázání mnohé zaujalo, v jiných ale současně vyvolalo patřičné zhnusení. A někteří neváhali dát mu průchod i veřejně. Včetně těch, u kterých jsou takové výstupy minimálně problematické.

Ve večerních hodinách se objevil takový příspěvek na Twitteru Karolíny Drbohlavové. Ta se na něm představuje jako „vyučená kejklířka s paragrafy“, a dále jako „Lumpenkavárna“ a „Havloid“.

Ve čtvrtek večer po Dukově svátečním kázání si pak na sociální síti zaveršovala: „Duka je stoka. Taková malá rýmovačka na sváteční večer. Nenechme si ho zkazit přátelé.“

Na překvapené dotazy, jestli takový útok na pražského kardinála skutečně myslí vážně, dovysvětlila, že „ohledně migrace mi nepřijde v pohodě“, čímž spojila stoku s Dukovými modlitbami, aby se uprchlíci mohli vrátit do svých domovů.

A nakonec upřesnila, že Duka je „ve srovnání se svými předchůdci mizérie“. Na další komentáře, pozastavující se například nad tím, že coby „Havloid“ takto útočí na Havlova spoluvězně, už nereagovala.

Twitter právničky je prošpikován úvahami typu „Je mi to moc líto, ale myslím, že většina lidí v ČR trpí vážnou nemocí. Jmenuje se ‚neúsnosné břemeno svobody‘,“ nebo sdílenými odkazy na glosy Tomáše Halíka či akce typu „Číst Havla“ i glosy vyloženě politické povahy.

V polovině září si například ulevila na adresu jedničky pražské kandidátky ODS. „Strašně se stydím jako žena za paní Černochovou. Strašně.“ Nebo na začátku září: „Ten Babiš to má dobře rozmyšlené. Zrušit co se dá. Nebudou volby, nebude problém.“ Oproti tomu názory politiků TOP 09 sdílí v předvolebním období minimálně dvakrát týdně.

Právnička Drbohlavová je přitom podle svého vlastního přiznání na sociálních sítích zaměstnankyní Českého rozhlasu. Veřejnoprávní instituce, placené z poplatků koncesionářů, která je přímo ze zákona povinna poskytovat objektivní a vyvážené informace. Sám Český rozhlas deklaruje, že si je vědom svého specifického postavení, zvláště v období před volbami.

Kromě toho má Český rozhlas také svůj kodex, který má být „měřítkem jednání pracovníků Českého rozhlasu“. Pracovníkem ze přitom myslí každý zaměstnanec, tedy nikoliv pouze redaktor v éteru, ale například i právník v rozhlasové kanceláři.

Podle tohoto kodexu má například pracovník rozhlasu jednat tak, aby naplnil zásadu, že Český rozhlas „představuje fórum pro veřejnou diskusi, v níž je možno vyjadřovat široké spektrum názorů a hledisek“.

CELÝ KODEX ČESKÉHO ROZHLASU SI MŮŽETE PROSTUDOVAT ZDE

Český rozhlas je ze zákona i podle tohoto kodexu povinen doržovat zásady objektivity a vyváženosti. Již na začátku srpna proto zavedl pro své zaměstnance poměrně striktní pravidla. S účinností od 1. 8. zaměstnanci ani další spolupracovníci ČRo „nesmějí žádným způsobem spolupracovat s kandidujícími a politickými subjekty, aktivně se podílet na jejich jakékoli propagaci nebo vystupování na jejich podporu. Za propagaci subjektu, politika nebo kandidáta se považuje i prezentování a viditelné umísťování fotografií, plakátů, samolepek, odznaků a dalších materiálů vyrobených na podporu (nebo naopak za účelem poškození) stran nebo kandidátů.“

Prezentace na sociální síti, jakkoliv je deklarováno, že se jedná o soukromé názory (jako to deklaruje i Karolína Drbohlavová), by do této „aktivní propagace“ bezesporu patřila.

Celá věc má ovšem háček. Daná pravidla platí pouze pro zaměstnance, kteří se „podílejí na přípravě a vysílání pořadů ČRo“. Tito zaměstnanci nemohou ani nosit odznáček politické strany, zatímco ti, kteří nespadají do tohoto vymezení, mohou své preference díky paragrafovým kejklím projevovat zcela nerušeně.

Tiskový mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna na dotaz ParlamentníchListů.cz uvedl: "Účet na Twittru, který citujete, je soukromým účtem -  v jeho záhlaví je i výslovně uvedeno, že „uveřejněné tweety jsou soukromými názory“. Nevyjadřují v žádném případě názory a postoje ČRo. ČRo má vydaná interní pravidla chování na sociálních sítích, která platí pro oficiální účty zaměstnanců ČRo na sociálních sítích. Paní Karolína Drbohlavová je rovněž v současné době na rodičovské dovolené."

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…