„EU nás tlačí do energetické závislosti na Rusku. Zastavme to,“ zní od Svobodných

23.02.2022 9:25 | Ze sítí

Také Svobodní v těchto dnech odmítli ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu. V této souvislosti však také upozornili na to, že současná zelená politika Evropské unie zvyšuje naši energetickou závislost na Rusku, což je třeba co nejdříve odmítnout a vrátit se k posilování energetické soběstačnosti Evropy a jednotlivých zemí.

„EU nás tlačí do energetické závislosti na Rusku. Zastavme to,“ zní od Svobodných
Foto: Archiv Libora Vondráčka
Popisek: Předseda Svobodných Libor Vondráček

„Ani občanská válka ze zásady neospravedlňuje přesun jednotek na území cizího státu. Ukrajina Rusko na své území nepozvala ani žádnému státu nevyhlásila válku, proto i přes nenaplňování minských dohod, schválených Radou bezpečnosti OSN, ze strany Ukrajiny odmítáme ruskou vojenskou intervenci,“ uvedl v oficiálním prohlášení strany Libor Vondráček, předseda Svobodných, kteří zároveň upozornili na to, že je potřeba, více než kdy dříve, se nesmířit se současným stavem. 
 
 
„Rusko evidentně vycítilo, že USA i většina států západní Evropy má v čele slabé lídry a zkouší, co si může dovolit. V bezpečnostních otázkách se tedy nemůžeme spoléhat na iniciativu ostatních a musíme být jako samostatná Česká republika aktivní. Případné sankce přitom musíme cílit tak, abychom jimi v první řadě nepostihli vlastní podnikatele, vyjma obchodníků s vojensky zpracovatelným materiálem,“ domnívají se Svobodní.
 

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí
Libor Vondráček pak jedním dechem připomněl také to, že politika Green Dealu prohlubuje energetickou závislost evropských zemí na Rusku. „Musíme ji tedy zásadně odmítnout. Z bezpečnostního hlediska je pro nás klíčová změna směřování od zelené politiky EU k naší energetické nezávislosti,“ vyzval Vondráček, podle kterého současná situace jasně odkryla, jak snadno může být iracionální energetická politika EU bezpečnostní hrozbou a ohrožením naší suverenity.
 
„Říká se, že tam, kde se obchoduje, tam se neválčí. Bohužel se tedy potvrdily předpovědi Petra Macha, že zavádění celních překážek, tedy potlačování voleného trhu, dle Asociačních dohod bude zdrojem problémů,“ připomněl Vondráček. 
 
Ekonom a někdejší Vondráčkův předchůdce ve funkci předsedy Svobodných tehdy uvedl: „Jestliže vstupem do celní unie s EU ztratí lidé na východě Ukrajiny možnost volně obchodovat s těmito státy, povede to jen ke zvýšení jejich chudoby a eskalaci konfliktu.“ 
 
Proto bychom se podle Svobodných měli v budoucnu vyvarovat podobným požadavkům na zavádění nebo navyšování celních bariér.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…