„Famózní materiál k diskreditaci ministerstva.“ Řízení proticovidových opatření. Toto chtěli ututlat?

09.12.2022 16:21 | Kauza

Investigativní reportérka Markéta Dobiášová se na serveru infakta.cz zabývala zápisy z jednání Centrálního řídícího týmu (CŘT), jehož součástí je i nejužší vedení rezortu zdravotnictví. V týmu vznikala odborná i manažerská rozhodnutí, jak efektivně řídit covidovou epidemii. A právě interní komunikace nyní ukázala, že protiepidemická opatření byla mnohdy činěna na politickou objednávku či na objednávku nejrůznějších zájmových skupin.

„Famózní materiál k diskreditaci ministerstva.“ Řízení proticovidových opatření. Toto chtěli ututlat?
Foto: Screen vysílání Prima CNN
Popisek: Ministr Válek v Partii

Zápisy se nyní stávají předmětem dohadů mezi vedoucí oddělení pohotovostního operačního centra CŘT Ministerstva zdravotnictví Elišky Urbancové. Ta se podle mailové komunikace dožaduje cenzury zápisů týmu, které by však mělo dle zákona ministerstvo zveřejnit.

„Respektuji právo na dotaz podle zákona 106/1999 Sb., nicméně nelze získat výjimku z této povinnosti?“ ptala se například Urbancová kolegů včetně náměstka ministra Milana Bláhy. „Obávám se, že některá rozhodnutí, která byla ve finále aplikována, byla v rozporu s postupy CŘT,“ píše také a dodává, že se obává velkých problémů.

Bláha s tím, aby se zápisy nezveřejňovaly, souhlasí. „Materiál k diskreditaci Ministerstva zdravotnictví to bude famózní,“ poznamenal Bláha a spekuloval, zda by nešlo říct, že zápisy neexistují.

Redakce serveru InFakta.cz je vyžadovala proto, že se zabývá povolenou vakcinací dětí starších dvanácti let tzv. boostery. Tu mimo jiné nedoporučil Státní úřad pro kontrolu léčiv. Podle redakce si však vakcinaci dětí objednal politicky sám ministr za topku Vlastimil Válek. Za posilující vakcíny Pfizer/BioNtech podle všeho lobboval také předseda vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. 

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí
A v zápisu z jednání Centrálního řídícího týmu ze dne 11. ledna 2022 se k tomuto uvádí následující: „Důležité apelovat na třetí posilující dávku očkování. Dle prof. Chlíbka a dostupných dat je vakcína funkční proti omicronu také u dětí…“ Žádná data o prospěšnosti však neexistují. 

Hned o den později pak přichází hlavní hygieničce Pavle Svrčinové dopis vakcinologické společnosti, jež doporučuje vakcinaci dětí 3. dávkou. Další den pak Ministerstvo zdravotnictví obdrželo právě stanovisko SÚKL, jenž pro změnu vakcinaci nedoporučuje. 

A tak se jedná na úrovni Centrálního řídícího týmu znovu. Sám ministr zdravotnictví Válek se v tu dobu postavil na stranu SÚKLu. Třetí dávky dětem starších dvanácti let povolit nechtěl. Chlíbek se však podle všeho nevzdával a vyžádal si znovu stanovisko SÚKL. 

Následně pak Válek zve ředitelku SÚKL Irenu Storovou na kobereček. Přestože ta na rozhodnutí dětem 12+ vakcinaci třetími dávkami nepovolit trvá, nařizuje nakonec osobně ministr zdravotnictví svým úředníkům, aby Státní ústav pro kontrolu léčiv obešli a povolení plošné vakcinace dětí posilujícími dávkami na jeho pokyn vypracovali,“ zmiňuje redakce Infakta.cz.

„21. ledna 2022 Válek vydává za Ministerstvo zdravotnictví protiepidemické opatření. Oficiálně povoluje použití přípravků Comirnaty (Pfizer/BioNTech) pro vakcinaci dětí 12+ třetí dávkou. Do dnešního dne jí bylo naočkováno 41 825 dětí,“ dodává redakce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…