„Francie kořistila. Uran, benzin...“ Proč se může radovat Putin

01.08.2023 12:36 | Monitoring

V africkém Nigeru to vře. Francie odsoudila převrat provedený v závěru července armádou, ale země jako Mali či Burkina Faso, kde se francouzské jednotky také dříve angažovaly, daly najevo, že jakýkoli zahraniční zásah v Nigeru by považovaly za vyhlášení války. Nigerské armádě se tak ze sousedních zemí dostalo jasné podpory. Nemalá část Nigerijců se obrací k Rusku. Zde je důvod.

„Francie kořistila. Uran, benzin...“ Proč se může radovat Putin
Foto: pixabay.com
Popisek: Afrika - ilustrační foto

Před rokem 1914 Francouzi v Africe ovládali federaci států – Mauretánii, Senegal, Niger, Francouzský Súdán, Pobřeží slonoviny, Horní Volty a Dahome.  Šlo o územní o rozloze 4.689.000 kilometrů čtverečních. Po první a především po druhé světové válce se koloniální říše rozpadly, ale jak Velká Británie, tak Francie si ve svých bývalých koloniích zachovaly určitý vliv, i když s postupujícím časem slábl.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19426 lidí

Server Euractiv upozornil, že nynějším převratem v Nigeru přišla Francie o poslední zemi, přes kterou mohla v severozápadní Africe uplatňovat svůj vliv. V posledních deseti letech Francouzi v regionu prováděli operaci Barkhane, jejímž cílem bylo dosáhnout politické stability v regionu. Převrat v Nigeru ukazuje na naprosté selhání francouzského záměru. Operaci Barkhane francouzský prezident Emmanuel Macron oficiálně ukončil v roce 2022, poté, co se francouzské jednotky musely vyrovnat s převraty v Mali i v Burkině Faso, kde také působily.

„Převrat v Nigeru, který se odehrál v posledních několika dnech, znamená konec do značné míry neúspěšné francouzské vojenské operace ‚Barkhane‘ v Sahelu, z velké části kvůli nedostatku zdrojů a základnímu pocitu neokolonialismu,“ napsali odborníci Euractiv. Při převratu ve středu (26. července) nigerský armádní generál Abdourahamane Tiani svrhnul a uvrhl do zajetí demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma.“ napsal server.

V sobotu francouzská ministryně zahraničí Catherine Colonna oznámila, že Francie zmrazí veškerou rozvojovou pomoc Nigeru, dokud se poměry v zemi nevrátí do situace před převratem. V podobném duchu se vyjádřila i německá vláda.

Sever a severozápad Afriky lze popsat jako čím dál nestabilnější region, v němž roste vliv islámských radikálů, které lze označit za džihádisty. „Džihádisté za poslední čtyři až pět let v Nigeru neustále rostou,“ řekl pro Euractiv Benjamin Petrini, výzkumný pracovník Mezinárodního institutu pro strategická studia (IISS).

Podle OSN je Niger jednou z nejchudších zemí světa, v níž pod hranicí chudoby žije na 10 milionu lidí z celkového počtu 25 milionů lidí.

Svůj vliv tu podle serveru sehrála i soukromá armáda PMC Wagner, která podkopávala francouzské snažení informační kampaní, která z problémů zemí Sahelu vinila především Francii.

Agentura AFP upozornila, že Francie se chystá z Nigeru evakuovat všechny své občany, a to co nejdříve. „Evakuace proběhne velmi brzy ve velmi omezeném čase,“ citovala agentura zprávu zaslanou francouzskou ambasádou v Niamey. Zprávu převzala také BBC.

Burkina Faso a Mali podle BBC vydaly společné prohlášení, v němž sdělují, že jakýkoli vojenský zásah v Nigeru by považovaly za vyhlášení války. BBC doplnila, že obě země přerušily styky se Západem a uzavřely spojenectví s Ruskem. Demonstranti podporující převrat v ulicích často mávají i ruskými vlajkami. Argumentují tím, že Francie je a jejich zemi jen vykořisťovala, brala si uran, benzin a další komodity a vládě v Paříži bylo lhostejné, že nejchudší Nigerijci si nemohou dovolit jíst ani třikrát denně.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41189 lidí

Niger hostil francouzskou vojenskou základnu a je sedmým největším světovým producentem uranu. To je životně důležité pro jadernou energetiku, přičemž čtvrtina tohoto uranu míří do Evropy, zejména do bývalé koloniální velmoci Francie.

K situaci v Nigeru se vyjádřila také šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen. Na její slova upozornila agentura Reuters. „EU a Niger sdílejí hluboké vazby vyvíjené po desetiletí. Nepřijatelný útok na demokraticky zvolenou vládu tyto vazby ohrožuje,“ sdělila předsedkyně Evropské komise na platformě X, dříve známé jako Twitter.

Agentura Reuters upozornila také na vyjádření Mezinárodního měnového fondu, který dal najevo, že situaci v Nigeru „bedlivě sleduje“. Ještě musí Nigeru vyplatit půjčku ve výši 131,5 milionu dolarů, která byla schválena 5. července.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kapitalismus anglosaského střihu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 01.08.2023 13:38:33
se bez drancování cizích zemí neobejde. Pokud za vzor vezmeme USA, tak první osadníci kořistili z indiánů, které nakonec vybili. Následně kořistili z Afriky, odkud získávali otroky, přičemž stejný počet lidí, kteří se dostali do USA, cestou zemřel. A to nemluvím o obětech, které přineslo získávání otroků přímo v Africe. Po zrušení otroctví nastala éra kolonialismu, kde USA nebyly hlavní mocností, ale dokázaly se přiživit na loupežích, páchaných jinými. Pak obě světové války přinesly zisk, následně války, vedené přímo USA a vše vyvrcholilo dolarem jako světovou, ničím nepodloženou měnou... A to byl vrchol celé slávy. Pak už se jen flastrovalo. Rokem 89 začal neokolonialismus, kdy byly vydrancovány bývalé socialistické země a následovala éra bezuzdného zadlužování, zmrazování miliard nepohodlných režimů, drancování zemí, v nichž USA válčily. Ale to už před pár lety přestalo stačit a anglosaské země si již musejí půjčovat, aby vůbec mohly existovat. Bez půjček nezajistí ani veřejné záchodky či potraviny. A to všechno je nyní umocňováno emancipací dosud drancovaných zemí. Z toho pak vyplývá příklon třeba k Rusku, které v Africe rozhodně nemá tak idiotskou pověst, jako Anglosasové... Osobně mě těší, že za Niger se postavily i další státy, protože to by mohlo zamezit dalším válkám v oblasti Sahelu... Fandím těm nigerským plukovníkům (doufám, že nezešílí) a snad dokáží tu zemi vymanit z tak nehorázného ekonomického útlaku...

|  15 |  0

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…