„Haveljugend!“ Protest studentů bude mít dohru u policie

26.03.2018 13:20

O celostátní studentské stávce VyjdiVen a jejích dozvucích v Sokolově píše časopis Respekt. Stávka, při níž studenti bojovali za dodržování ústavních zvyklostí, zde má těžko uvěřitelnou dohru. Pamflet, výhrůžky smrtí i dvě trestní oznámení.

„Haveljugend!“ Protest studentů bude mít dohru u policie
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: "Chceme slušného prezidenta" - transparent v rámci výstražné stávky u Prvního českého gymnázia v Karlových Varech.

Okolnosti stávky již na místním gymnáziu vyšetřovala policie. Studenti pak byli na dezinformačním webu nazváni Haveljugend a nechybělo ani to, že jednomu z gymnazistů hrozil spoluobčan zavražděním. A celé to možná vyvrcholí odvoláním šéfa kulturní komise místní radnice, jenž celou kauzu rozdmýchal. 

Radek Laurin z hnutí ANO totiž poslal článek Aeronetu, v němž mimo jiné uvedl: „Ty děti to berou jako rebelii, možnost ulít se ze školy. Spousta z nich ale politickým hrám, agitaci a propagandě vůbec nerozumí. Připadají si aktivní a důležití, jejich ega rostou a pak se z nich stávají častokrát fanatičtí, ,nabubřelí‘, pyšní, neoliberální aktivisté a intelektuální probruselské elity, které mají tak rády média, jako je ČT.“

Ústřední postavou fotografie pak byl student Daniel Stark, jenž právě přišel říct vedení školy, že se gymnazisté chtějí zapojit do stávky. Laurin jej označuje za napojeného na sokolovskou besedu a lidi napojené na TOP 09 a STAN.

Poté, co text na serveru Aeronet vyšel, začaly studentovi chodit nadávky. A nejen jemu, ale například i spolužákovi Janu Jelínkovi, jemuž bylo dokonce vyhrožováno smrtí. „Podali jsme s otcem trestní oznámení a poskytli policii screenshot výhrůžky,“ podotkl Jelínek.

Kromě tohoto trestního oznámení však policie také řeší to, které bylo podáno na školu – že manipuluje studenty. 

Stark nyní v odvetě za článek na Aeronetu požaduje, aby Laurin skončil v čele kulturní komise. Spolu s dalšími studenty přišel svůj názor vyjádřit na zasedání zastupitelstva. „Zastupitelé nám sice vyjádřili podporu, ale berou to tak, že pan Laurin pouze vyjádřil své osobní názory,“ uvedl Stark. 

Laurin pak svého kroku nelituje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…