„Historie ukáže, kdo dělá víc pro mír.“ Předseda olympijského výboru si trvá na svém

12.02.2023 19:02

Vedení olympijského výboru zvažuje, že by na olympijských hrách 2024 mohli startovat i ruští a běloruští sportovci. Předseda MOV Thomas Bach říká, že prací výboru je lidi spojovat. Omezování účasti sportovců by podle odborníků na lidská práva OSN bylo diskriminací. Návrh se setkal s nepochopením v Evropě, České republice a především pak u ukrajinských sportovců.

„Historie ukáže, kdo dělá víc pro mír.“ Předseda olympijského výboru si trvá na svém
Foto: Repro Olympics.com
Popisek: Zimní olympiáda v Pekingu - logo

„Naší rolí je lidi spojovat,“ brání předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach případnou účast ruských a běloruských sportovců na Olympijských hrách 2024 v Paříži.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21900 lidí
Tento návrh vedení MOV, že by se her mohly zúčastnit sportovci, kteří by se vyslovili proti ruské invazi na Ukrajinu, se setkal v České republice s nepochopením u Českého olympijského výboru, Ministerstva zahraničí i Národní sportovní agentury. Bach není názoru, že by na návrhu výboru bylo něco zlého. „Historie ukáže, kdo dělá víc pro mír. Jestli ti, kteří se snaží držet cesty otevřené, komunikovat, nebo ti, kteří chtějí izolovat a rozdělovat,“ prohlásil pro mezinárodní média.

Návrh Bach podporuje tvrzením, že respektovat by se měla lidská práva všech sportovců. Ostatně z důvodu doporučení odborníků na lidská práva OSN, kteří jsou toho názoru, že omezování účasti sportovců pouze kvůli jejich národnosti je diskriminací, změnil MOV své stanovisko a vyrukoval s tímto návrhem. Kvalifikace ruských a běloruských sportovců by mohla probíhat prostřednictvím soutěží v Asii.

„Z lidského pohledu můžeme chápat jejich reakce, sdílíme jejich utrpení. Všechny ukrajinské sportovce můžeme ujistit, že jsme s nimi solidární a že jejich komentáře bereme velmi, velmi vážně v úvahu,“ komentuje Bach negativní reakce některých ukrajinských sportovců, kteří s účastí ruských sportovců na hrách 2024 nesouhlasí. Patří mezi ně například lyžař Ivan Kovbasnjuk, výškařka Jaroslava Mahučichová či tenistka Elina Svitolinová.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokřivená politika., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSmrček , 12.02.2023 19:49:40
Nepamatuji se, že by někdo vylučoval z OH Spojené Státy když vraždili ve Vietnamu, Iráku a bezpočtu dalších států po celém světě. Olympijské hry jsou svátkem sportovců, kteří chtějí bojovat především na sportovních kolbištích. Podle pokřiveného vidění světa lidí typu Lipavského, Haška, atd by se olympiády mohli zúčastnit jen USA, Kanada a část Evropy, protože mají to správné vidění světa. Na MS ve fotbale v Kataru jsme viděli tu aroganci západu, když arabi odmítali gender, duhové 15 pohlaví a podobné kraviny, které jsou většině světa cizí. Olympijská myšlenka je o tom, co nás spojuje, né co nás rozděluje.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …