„Hodnoty Sametové revoluce musí být společné všem demokratickým zemím“. Vystrčil přivezl do Litvy výstavu Václava Havla

07.11.2021 14:58 | Ze sítí

Miloš Vystrčil (ODS), předseda Senátu, vyrazil na návštěvu Litvy. Dozvěděl se tam mimo jiné, že Litva má pochopení pro energetické potřeby Česka a pro tlak na to, aby jádro bylo zařazeno mezi čisté zdroje energie. Ale nezůstalo jen u energetiky. Řeč přišla i na migraci a českou pomoc v této oblasti, a na spolupráci s Tchaj-wanem. Jedním z bodů návštěvy předsedy českého Senátu bylo i zahájení výstavy fotogafií Václava Havla.

„Hodnoty Sametové revoluce musí být společné všem demokratickým zemím“. Vystrčil přivezl do Litvy výstavu Václava Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil (ODS) vyrazil v čele pětičlenné delegace do Litvy. S radostí si všiml, že v Litvě oceňují vojenskou spolupráci s Českem. Čeští piloti se podílejí na ochraně pobaltského vzdušného prostoru.

„Na naši vojenskou přítomnost jsou velmi dobré odezvy jak tady v Litvě, tak také v Estonsku. Jednak jde o obranu východní hranice Evropy, a jednak tím vzniká pocit sounáležitosti. Spolupráce na politické a hospodářské úrovni je pak jednodušší, když se podílíme na obraně dané země,“ uvedl Vystrčil, který vedl delegaci tvořenou senátory Zbyňkem Linhartem, Zdeňkem Nytrou a senátorkami Annou Hubáčkovou a Adélou Šípovou.

V Litvě prý oceňují i českou pomoc při řešení migrační krize, která souvisí s tlakem na hranicích Litvy a Běloruska. Z Běloruska do Litvy se snaží dostat nemalé množství migrantů ze třetích zemí.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Dozvěděl se také, že Litva má pochopení pro českou energetickou politiku.

CESTA MILOŠE VYSTRČILA NA VIDEU

„Poprvé jsme z úst vysokého představitele Litvy slyšeli, že Litva si umí představit, že v případě ČR tomu bude tak, že jaderný zdroj bude uznán za trvale udržitelný, protože chápou naši pozici, že nemáme podmínky pro to, abychom vyráběli energii pouze např. ze solárních panelů nebo z větrných elektráren. To je velmi dobrý výsledek pro další jednání v rámci celé Evropské unie,“ řekl Vystrčil po schůzce s litevským ministrem zahraničí Gabrieliusem Landsbergisem.

Vystrčil v Litvě také odhaloval výstavu fotografií Václava Havla k jeho 85. narozeninám.

Jak uvedla na svém stranickém Facebooku jeho ODS, „hodnoty Sametové revoluce musí být společné všem demokratickým zemím, a to více těm, které si prošly komunistickou hrůzovládou“. Proto si prý ODS velmi váží, že Miloš Vystrčil šíří odkaz Václava Havla i v zahraničí.

Vystrčil také Litevce pochválil, že chtějí rozvíjet bilaterální vztahy s Tchaj-wanem jako s demokratickou zemí. I když proti tomu Čína vehementně protestuje.

Miloš Vystrčil byl v září minulého roku na návštěvě Tchaj-wanu a v tamním parlamentu mimo jiné prohlásil „já jsem Tchajwanec“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …