„Holé zadky ne!” „Bydlí v garáži.” Chorvatsko se hodně mění

23.05.2023 4:43 | Analýza

Chorvaté začínají mluvit o stinných stránkách letního masového turismu. Chorvatsko se mění a mělo by se změnit ještě víc. Očekává se zvýšení cen za ubytování či služby, ale v některých oblastech se vám může pořádně prodražit i „nevhodné chování“. Místním prý stále víc vadí chování turistů. „Kněží vyhání polonahé turisty z kostela, močí na ulicích. Nejsme zvědaví na jejich holé zadky,“ stěžují si obyvatelé přímořských letovisek. Místní zase vydělávají nadoraz: Dům pronajmou turistům a bydlí v garáži.

„Holé zadky ne!” „Bydlí v garáži.” Chorvatsko se hodně mění
Foto: Facebook, město Split
Popisek: Chorvatské letovisko Split

Pokud se v létě chystáte do chorvatské Dalmácie, pozorně si nastudujte, co se například v historickém městě Split smí a nesmí. Vedení města totiž zavedlo či zpřísnilo některá omezení.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33761 lidí

Kdyby například někoho napadlo přespat venku, třeba v parku,  bude ho to na pokutě stát 300 eur (zhruba 7100 Kč), stejná pokuta bude udělována za konzumaci alkoholu na veřejných prostranstvích v historických zónách města. Toutéž částkou můžete být potrestáni i za to, že se v restauraci zdržíte po skončení provozní doby. 

Speciální cenovou sazbu stanovili radní ve Splitu za zvracení na veřejnosti. Pokuta za to má činit 150 eur, paradoxně o polovinu méně za veřejné pití alkoholu. Chorvatský server Index.hr dodává, že změna pokutování byla přijata po rekordním patnáctihodinovém zasedání městské rady.

Výrazněji se kromě toho začíná obecně v Chorvatsku podle tamních médií debatovat o masovém turismu a jeho výhodách a nevýhodách. „V Lice (oblast v Chorvatsku, pozn. red.) už dávno pochopili, že je lepší pronajímat ubytování než si koupit traktor a věnovat se zemědělství. Ve městě Punat na ostrově Krk je běžně 1800 obyvatel, ale přes léto tam je až 15 tisíc lidí. Do Chorvatska proudí stále větší a větší davy, ale výdělky už nejsou tak sladké, protože stinné stránky takové turistiky jsou stále výraznější,“ píše chorvatský portál Net.hr.

Článek uvedl titulkem „Lidé pronajímají turistům i vlastní ložnice, sami bydlí v garážích. Jak skoncovat s masovou turistikou?“. „Lépe se žije z turistů než ze zemědělství. Národní park Plitvická jezera je turisticky plný prakticky celý rok. Můžeme mít klidné spaní, protože 90 procent roku máme obsazené kapacity. Kdo nestaví nové ubytovací jednotky, nemůže plánovat více hostů,“ cituje server jednoho z malých pronajímatelů ubytování. 

Jenže více hostů znamená víc ubytovacích jednotek. „Léta se tu objevuje varování před vznikem sedmnáctého jezera (Plitvická jezera jsou totiž složena ze šestnácti jezer, pozn. red.) vytvořeného z odpadních vod a fekálií. Stále víc lidí tu žije z turismu, a pokud se objeví nějaký problém, jako byla korona, spustilo to velkou paniku. A když turismus funguje, tak se to tu řeší až na doraz. Lidé v létě pronajímají turistům i vlastní ložnice a bydlí v garážích. Mimo sezónu pak stavějí nové ubytovací jednotky, které mají následujícího léta pojmout více turistů,“ popisuje web Net.hr.

Na ostrově Krk je to prý podobné. „Ve městě Punta máme přes sezónu desetkrát víc lidí, než je náš počet obyvatel, a tomu by měla odpovídat kompletní infrastruktura. Hodně se organizují jednodenní výlety k moři a takoví turisté utrácejí málo, ale dělají velký hluk. Proto některá města účtují dopravcům vstupné a letos se tyto poplatky zvýší. Cena pro autobus bude patnáct eur, což je proti loňsku čtyřicetiprocentní nárůst,“ píše portál.

Padají i stížnosti na chování turistů, jak jsme částečně popsali na příkladu města Split. Je toho však víc. „Turisty v Dubrovníku hodně kontrolují strážníci, protože prohlížet si památky bez košile nebo v plavkách je zakázáno a trestáno. Jeden kněz už vyhnal z kostela snad tisíce turistů kvůli nahotě. Mnozí turisté zacházejí příliš daleko. Fotí se na uměleckých instalacích, močí na ulicích, ukazují místním svoje zadky…“ napsal doslova chorvatský server.

Všechno to prý otevírá otázky, zda zůstat u masového cestovního ruchu posledních deseti let, anebo se vrátit k více udržitelnému a méně masovému turistickému průmyslu. Mluví se o novém zákonu, který by měl růst cestovního ruchu regulovat. Výsledkem by mělo být, že „Jadran bude opět, jako býval dřív. Méně turistů, ale s většími zisky“, stojí v článku.

Změny se ale nevyhnou ani velkým provozovatelům ubytování. Chorvatští hoteliéři očekávají v letošní sezóně velký nárůst turistů proti loňskému roku. Podle zpravodajského webu Index.hr jejich optimismus mírní obavy z nedostatku pracovníků, inflace a rostoucí náklady. Další růst nákladů prý očekává 67 procent hoteliérů, čímž zároveň připouštějí pokles ziskovosti a investic. Uvádí to Asociace zaměstnavatelů v chorvatském hotelnictví a poradenské společnosti Deloitte při prezentaci společného výzkumu očekávání cestovního ruchu pro letošní rok.

„Náklady explodovaly a inflace nadále roste. Pro konkurenceschopnost a rozvoj jsou strategicky důležité investice, které letos vůbec neplánuje 31 procent respondentů. 49 procent jich plánuje letos investovat méně než před pandemií covidu a pouze 20 procent o něco více,“ cituje web šéfa hoteliérů Bernarda Zenzeroviće. Chorvatskému turistickému průmyslu bude navíc v této sezóně chybět kolem 60 tisíc pracovníků, což je o zhruba deset procent více proti loňsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tam už nepojedu !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseStařík , 23.05.2023 9:34:05
Byl jsem tam v době, kdy komouši vystavovali povolení k vycestování (v KSČ jsem nebyl). Pěkně Škodovkou přez Alpy načasovat tak, aby přespání vyšlo v lese a ráno šup, a už jsme byli tam . Vařili jsme na PB lahvích , no prostě tenkrát otrava ,při dnešním pohledu paráda! Čau

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

9:00 „Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

Už nejde jen chodit okolo horké kaše. Poslanec TOP 09 Ondřej Kolář opět zdvihl téma politiky návratů…