„Hrozba nové totality.“ Klaus i Zeman ukázali, odkud přichází

17.11.2023 22:52 | Monitoring

„17. listopad. Ty symboly, Národní třída, nám byly ukradeny a obsazeny lidmi, kteří si to nezaslouží a kteří na tyto věci měli jiný názor než my dva,“ řekl ve vysílání CNN Prima News bývalý prezident Václav Klaus a vysvětlil, proč se letos neměl potřebu připojit k oslavám v centru Prahy. Společně s exprezidentem Milošem Zemanem pak také varoval před hrozbou příchodu nové totalitní ideologie, která má s tou komunistickou mnoho společného. Upozornili i na hrozbu cenzury.

„Hrozba nové totality.“ Klaus i Zeman ukázali, odkud přichází
Foto: Hana Brožková
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Anketa

Které datum je pro vás důležitější?

hlasovalo: 13590 lidí
Bývalý prezident Václav Klaus prohlásil, že se „musí přiznat“, že dnešní den nikterak specificky neoslavoval. Symboly 17. listopadu i Národní třída dle něj „byly ukradeny“ a na místo se vydávají lidé, kteří myšlenky 17. listopadu „pošlapali a pošlapávají“. „Myšlenka, že bych měl chodit na Národní třídu a setkávat se tam s jedinci z dnešní politické reprezentaci a dalšími…“ vysvětloval exprezident pro CNN Prima NEWS důvody, proč neměl za potřebí se připojit k oslavám v centru Prahy.

Podobně svůj pohled komentoval také Zeman. „Ode mě nemůžete čekat patos. Patos nechme těm, kdo dokáží akorát řvát na různé přicházející politiky na Národní třidě a akorát exhibovat,“ řekl.

Podle Zemana o 17. listopadu existují tři iluze, přičemž jako první zmínil tvrzení, že šlo o protistátní demonstraci a zdůraznil tak tomu nebylo a že byla zpočátku povolená, čehož si byl vědom, když na ni sám v 89 roce šel.

Druhá iluze podle Zeman panuje v přesvědčení, že se Národní třídě „konal obrovský masakr“. Připomenul přesto, že někteří lidé dostali obuškem.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí
Poslední iluze pak dle něj spočívá v tom, co rozpoutalo samotné revoluční dění. Zeman mínil, že kdyby nebylo dezinformacím o fiktivním mrtvém studentu Martinu Šmídovi, tak by „listopadová revoluce nebyla listopadová, ale prosincová nebo lednová“ a demonstrace by dopadla jako ty předešlé. Národ dle něj povstal právě na základě této dezinformace.

Klaus na Zemanova tvrzení podotkl, že on sám tam nebyl, avšak jeho syn obuškem dostal. Podstatné se dle něj začalo dít až po 17. listopadu a to hlavní spatřuje v následné fundamentální proměně naší společnosti

Klaus připomenul, že lidé tehdy chtěli svobodu a někteří v ekonomické sféře zároveň i tržní hospodářství, avšak obojí „vyčpělo“ a „jsme v pokroucené parlamentní demokracii a pokroucený je i trh“. „Hodnotím kvalitu parlamentní demokracie a u té si myslím, že je nedůstojná,“ podotkl prezident.

Připomínání 17. listopadu Zeman považuje za důležité i nadále. „Demonstrovalo se také kvůli stupiditě vládnoucích politiků,“ vzpomenul a konstatoval, že se „tato stupidita či amaterismus“ se má vracet i v dnešní době.

Hovořit bychom dle bývalého prezidenta Zemana měli také o plíživé cenzuře, „která tady existuje“ a o celé řadě dalších věcích, které nazval „amaterismem“.

Klaus opětovně poukázal na „vyčpělá a bezbarvá parlamentní hnutí“ a komentoval, že jsme „poztráceli jádro parlamentního systému a smysluplnost parlamentní demokracie“. „Ta naše slavná pětikoalice se společně drží podpaždí, aby vydržela čtyři roky,“ podotkl.

Zeman souhlasil s tím, že došlo ke ztrátě rozlišení konzervativců a liberálů i pravice a levice. „Chtělo by se říct, že je to politicky ajntopf,“ glosoval.

Varoval, že se stává, že „jsme jednu pitomou ideologii nahradili druhou pitomou ideologií“ a ukázal na ideologii zelenou, která je prý sice odlišná od té komunistické, ale společné průniky jsou vidět v tom, že je proti diskuzi a vede k ekonomické destrukci.  

Politické strany pak nepovažuje za nikterak vyhraněné jakýmkoli směrem. „Jsou nějaké strany politicky vyhraněné? Možná tak strana Zelených…“ shrnul.

Že politické strany v Česku „skrývají svou ideologii“ mínil také exprezident Klaus, jenž poté zmínil, že „máme všechny strany zelené“. „Nepřiznávají, že jsou fanaticky zelenými stranami a přitom bez protestu přijímají šílenosti zelené ideologie,“ kritizoval Klaus a ocenil Zemana za jeho postoj k zelené ideologii.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí
Další varování v souvislosti s dnešním výročím Zeman poté jmenoval v rámci otázky svobody slova. Připomněl přitom někdejšího vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací Michala Klímu a návrhy na finanční podporu některých médií, která by byla označena za „nezávislá“.

„Říkal jsem si, že se Rudé právo vrací na českou publicistickou scénu,“ komentoval to Zeman a ocenil, že Klímu nakonec kabinet „vyhodil“.

Klaus na jeho slova navázal s tím, že pozoruje, že došlo k ubrání svobody a za některé názory už dnes opět hrozí vyhazov z práce, načež Zeman příkladem jmenoval politologa Petra Druláka, přičemž podotkl, že jeho příklad jmenuje i přesto, že s ním z 60 procent nesouhlasí.

Slova expremiéra Andreje Babiše (ANO) o „nové totalitě“ jsou však dle Klause přehnaná. Upozornil, že je dnes slovo totalita je nadužívané. „Já bych dnešní systém v žádném případe jako totalitu neoznačil, označil bych to jako zahnívající systém, který bude opožděný za ostatními,“ řekl.

Také dle Zemana dnes nežijeme v čemkoliv, co by se za totalitu dalo označit. „Všichni, kdo jsme žili v totalitě, víme, že dneska, zaplaťpánbůh totalita není,“ uvedl. Varoval však opět před hrozbou náběhu cenzury či „zelené totality“.

Oslav 17. listopadu se pak podle obou bývalých prezidentů chopili i lidé, kteří před rokem 89 nic nedělali a dnes se staví do rolí „bojovníků“. „Dnešní boj s komismem je takové srabáctví,“ podotkl Klaus s tím, že lidé, kteří dnes zpětně s komunismem „bojují“ však na druhou stranu nemají odvahu, aby bojovali například proti zelené ideologii. „Moderní aktivisté a pokrokáři“ 17. listopad pak dle něj i v budoucnu využijí, aby k tomu, aby na během něj oni sami mohli řečnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…