„Hulení“ bezpečnější než alkohol? Vědci vyvrátili. Jde o život

07.02.2024 9:11

Rekreační užívání marihuany je povolené ve více než dvou tuctech států Spojených států amerických. Počet dopravních nehod spojených právě se zhoršenou schopností řízení kvůli užití marihuany se mezi lety 2000 až 2018 zvýšil z 9 % na 21,5 %. Řidiči si po užití drogy leckdy ani neuvědomují, že je droga stále ovlivňuje. Podle některých vědců je THC méně předvídatelný než alkohol. V Česku je pro legalizaci marihuany Pirátská strana. Alkohol a cigarety jsou podle ní pro společnost škodlivější.

„Hulení“ bezpečnější než alkohol? Vědci vyvrátili. Jde o život
Foto: archiv RV
Popisek: Marihuana

Novinářka Sumathi Reddyová pro The Wall Street Journal ve svém článku s názvem Marihuana zhoršuje schopnost řídit déle, než si myslíte poukazuje na nebezpečí řízení motorových vozidel po užití marihuany.

Ta je ve Spojených státech pro rekreační užívání legální v přibližně 24 státech. Například v Kalifornii je pak droga plně dekriminalizovaná legální i pro lékařské užívání.

„Tráva na vás působí jinak než alkohol, může se ve vašem těle udržet déle a může být těžší zjistit, kdy je bezpečné řídit,“ uvádí novinářka a upozorňuje na zvyšující se počet dopravních nehod spojených právě s užíváním marihuany. Podle studie z roku 2021 od American Journal of Public Health bylo v roce 2000 nehod spojených s touto drogou ve Spojených státech 9 %. Do roku 2018 se pak jejich počet zvýšil na 21,5 %.

Zákony se v různých amerických státech liší. Pouze dvanáct z nich však má nulovou toleranci pro nalezení látky THC – hlavní psychoaktivní látky v krvi. Ostatní státy mají limit nastavený mezi 2 až 5 nanogramy na mililitr krve.

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvádí, že marihuana je ve Spojených státech nejčastěji užívanou drogou, která je na federální úrovni nelegální, přičemž se odhaduje, že v roce 2019 ji alespoň jednou užilo 48,2 milionu lidí.

Po alkoholu je marihuana látkou, která je nejčastěji spojována s řízením vozidla pod vlivem. V roce 2017 přibližně 1 z 8 řidičů středoškoláků uvedl, že řídil po užití marihuany alespoň jednou během posledního měsíce.

„Řízení je složitý úkol, který vyžaduje vaši plnou pozornost, abyste zůstali v bezpečí a ve střehu. Marihuana ovlivňuje oblasti mozku, které řídí pohyby vašeho těla, rovnováhu, koordinaci, paměť a úsudek. Užívání marihuany může narušit důležité dovednosti potřebné pro bezpečné řízení tím, že zpomaluje vaši reakční dobu a schopnost rozhodovat se, zhoršuje koordinaci a zkresluje vnímání,“ uvádí na CDC s tím, že studie prokázaly souvislost mezi akutním užitím marihuany a dopravními nehodami.

Podle JAMA Network Open v Ontariu v Kanadě polovina osob s úrazem z nehody spojené s užitím marihuany skončila v nemocnici, 30 % z nich na jednotce intenzivní péče.

Podle studie z roku 2022 od JAMA Psychiatry podala dvou stům lidí THC a placebo. Až polovina lidí, kterým bylo podáno THC, skončili klasifikováni jako řidiči se sníženou schopností řízení.

Vědci se též skupiny zeptali, zda se cítí být způsobilí k řízení, po půl hodině si polovina lidí svými schopnostmi už nebyla jistá. Po 90 minutách většina lidí seznala, že účinky odeznívají. Jejich řídicí výkon v simulátoru byl však stejně špatný jako po prvních 30 minutách. Účinky THC skutečně odezněly až v průměru po 3,5 hodinách.

Ředitel Centra pro léčebné konopí Tom Marcotte doporučuje počkat minimálně 4 hodiny, než po užití marihuany lidé sednou za volant. Kouření marihuany nicméně může zhoršit schopnosti řízení až na 6 hodin, její vnitřní užití až na 12 hodin.

„THC je více nepředvídatelné než alkohol a jiné drogy,“ říká profesor epidemiologie a anesteziologie Guohua Li z Kolumbijské univerzity. THC se navíc uvolňuje do krve pomaleji a může v těle zůstat i celé dny. Psychoaktivní látky v marihuaně se mohou chovat i jako halucinogen.

Užívání marihuany s sebou přináší i zdravotní rizika. Kromě toho, že je návykovou látkou, může vyvolávat úzkost a panické stavy. Droga je spojována i se vznikem nebo zhoršováním problémů týkajícího se dýchacího ústrojí a kardiovaskulárních rizik.

I v České republice se vedou debaty o tom, zda by se rekreační marihuana neměla legalizovat. S její legalizací souhlasí hlavně Pirátská strana, která si od ní slibuje ušetření milionů korun za její represi a 4 miliardy získaných na zdanění.

Piráti jsou dlouhodobě toho názoru, že „legální neřesti“ jako alkohol a cigarety jsou pro společnost škodlivější než právě marihuana a ilegální status konopí je proto z hlediska drogové problematiky neospravedlnitelný. „A je to vědecky prokázáno! Teď si představte, kdyby si konopí a alkohol vyměnily místa. Nepřijde vám směšné, že by vás někdo třeba za přechovávání basy piv mohl poslat do vězení? Nám ano.“

Podle pirátské političky Jany Michailidu pouze regulace nežádoucí chování neodstraní, prohibice marihuany nefunguje, uvedla v srpnu loňského roku. Legalizace konopí dle jejího názoru počet uživatelů drogy nezvýší. „To je spíše sociokulturní jev, nesouvisí to s tím, jestli něco je legální, nebo nelegální,“ vysvětlila pro Aktuálně.cz.

Proti legalizaci konopí není ani prezident Petr Pavel. „Konopí podle řady studií páchá méně škody než jiné povolené drogy. Úvahy o regulované legalizaci jsou namístě,“ prohlásil prezident v létě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…