„Impérium? Vysvětlím.“ Putinova slova, která zapadla

23.02.2022 11:44

Prezident ruské federace se včera sešel s prezidentem Ázerbájdžánu. Mimo jiné došlo i na téma Ukrajiny. Putin popřel, že by se snažil obnovit Rusko v hranicích, v jakých bylo ještě za cara. Jako problém označil, jak s nimi Ukrajina komunikuje po převratu a „nezákonném převzetí moci“. A na příkladu Kazachstánu demonstroval, že Rusko respektuje suverenitu svých sousedů.

„Impérium? Vysvětlím.“ Putinova slova, která zapadla
Foto: Repro Kremlin.ru
Popisek: Setkání prezidentů Putina a Alijeva

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí
Včera se prezident Putin setkal s prezidentem Ázerbájdžánu Ilhamem Alijevem. Mimo jiné ho informoval o situaci na Ukrajině. Uvedl, že očekávali spekulace, že Rusko chce obnovit svou říši ve starých hranicích (Putin považuje hranice Sovětského svazu za hranice „historického Ruska“ – pozn. red.). „To ovšem nemá s realitou nic společného,“ ubezpečoval Putin ázebájdžánského prezidenta.

Připomenul, že po rozpadu Sovětského svazu uznalo Rusko novou geopolitickou realitu a snaží se posilovat interakci se všemi státy v postsovětském prostoru. „Postupovali jsme vždy nanejvýš opatrně, i ve vážných a napjatých situacích, jako je Náhorní Karabach, vycházeli jsme ze zájmů všech zainteresovaných států a vždy jsme se snažili dospět k vzájemně přijatelným řešením,“ řekl Putin.

„Bohužel, po převratu nenacházíme tuto úroveň a kvalitu spolupráce s Ukrajinou, taková interakce vymizela. Podotkl bych, že se tak stalo právě po převratu a nezákonném převzetí moci těmi, kdo ho zosnovali,“ doplnil.

Prezidentu Alijevovi také sdělil, že ještě před jeho návštěvou telefonoval s kazašským prezidentem Tokajevem a Kazachstán dal jako příklad toho, že Rusko respektuje suverenitu svých sousedů a snaží se ji posílit. „Jak víte, podpořili jsme Kazachstán na žádost kazašské vlády v rámci CTSO (smlouvy o společné obraně) ve spojitosti s agresí zvenčí ze strany mezinárodních teroristů. Všechny své vojáky, kontingent CTSO, jsme na žádost kazašské vlády stáhli, když byl tento problém vyřešen, a nadále s Kazachstánem spolupracujeme ve všech ohledech ku prospěchu Ruska a Kazachstánu a pro posílení kazašské suverenity,“ řekl ruský prezident a dodal, že tak hodlá spolupracovat i s ostatními sousedy Ruska.

„Opakuji, situace na Ukrajině je jiná, a to kvůli tomu, že území této země je bohužel zneužíváno třetími zeměmi k vytváření hrozeb pro Ruskou federaci. To je jediné vysvětlení,“ zakončil svůj projev ruský prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …