„Já jsem kvůli vám přijela o den dřív od milovaného vnuka. A na tohle musím reagovat?!“ Kalousek v ČT rozpálil do běla Schillerovou

03.03.2019 14:22

Václav Moravec ve svých Otázkách přivítal ministryni financí za hnutí ANO Alenu Schillerovou a exministra financí Miroslava Kalouska. Schillerová do roztrhání těla hájila svůj revoluční návrh změny v platbách zdravotního pojištění. Kalousek její plán takřka rozcupoval. Schillerová si to však nechtěla nechat líbit.

„Já jsem kvůli vám přijela o den dřív od milovaného vnuka. A na tohle musím reagovat?!“ Kalousek v ČT rozpálil do běla Schillerovou
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09) a Alena Schillerová (ANO).

Moravec pořad otevřel s poukazem na reformu zdravotnictví. Ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová přišla s nápadem, že za státní pojištěnce - za seniory, studenty a děti - už by zdravotní pojištění neplatil stát, ale zaměstnanci, podnikatelé a živnostníci. Moderátor chtěl vědět, zda ministryně s touto reformou opravdu počítá.

„Já jsem hlavně nepočítala, že opět unikne materiál, který je z interní debaty mezi Ministerstvem financí a Ministerstvem zdravotnictví,“ zlobila se Schillerová. Následně občany uklidňovala, že tuto reformu nebudou platit senioři či maminky na mateřské dovolené. „Já bych chtěla říct vše - a dívám se do kamery - chtěla bych ujistit všechny seniory, studenty, matky na mateřské dovolené i nezaměstnané, že Ministerstvo financí neuvažovalo ani na sekundu o tom, že by oni platili zdravotní pojištění. Ale stojím si za tím, že ten nápad má smysl,“ poznamenala ministryně.

Dáma je toho názoru, že by to zpřehlednilo platby tekoucí do zdravotnictví a zároveň by to podle Schillerové narovnalo rozdíly mezi tím, jak vysoké částky na zdravotní dani, protože zdravotní pojištění není nic jiného, platí zaměstnanci a živnostníci. Platby za státní pojištěnce můžeme podle členky vlády zrušit i proto, že Česká republika a Slovensko jsou jedinými státy, u kterých existují státní platby za pojištěnce.

A v tu chvíli se ozval Kalousek. „Všude jinde důchodci platí zdravotní pojištění, což já bych u nás nerad zaváděl. Ale platí, že ať už kojenec nebo stoletý, oba jsou pojištěni. Toto pojištění ale musí někdo zaplatit. Za státní pojištěnce to platí stát a zaměstnanci a živnostníci. Zaměstnanci už teď platí čtyřikrát víc než stát,“ připomněl někdejší předseda TOP 09.

Podle poslance by bylo mnohem elegantnější, kdyby se zaměstnavatelům a živnostníkům o něco snížilo zdravotní pojištění, zatímco stát by konečně měl začít platit víc než jen čtvrtinu v porovnání se zaměstnanci.

Schillerovou tím takřka zvedl ze židle. Dáma Kalouska obvinila, že převzal levicovou rétoriku odborářů. Ona sama si přitom vždy myslela, že je pravicovým politikem. „Já jsem kvůli vám přijela o den dřív z dovolené na horách. Opustila jsem svého milovaného čtyřletého vnuka, ale to nevadí. Já vás mám ráda, ale toto je druhé perpetuum mobile. První perpetuum mobile představila ministryně (práce a sociálních věcí) Jana Maláčová, která říkala, že se zvýší platy a že to pomůže rozpočtu, protože to zvýší odvody do státního rozpočtu,“  rozčilovala se Schillerová.

Kalousek se však nenechal umlčet. „Já vám vysvětlím, co je na tom návrhu pravicového,“ začal. Snížení odvodů ponechá více peněz všech pracujících, jak živnostníků, tak zaměstnanců, kteří si budou moct sami rozhodnout, co udělají s penězi, které jim zůstanou v peněžence. Kalouskovi se nezdá ani trochu fér, že stát odvádí za státní pojištěnce o tolik méně než ekonomicky aktivní obyvatelé této země. „Vy chcete odsoudit ekonomicky aktivní občany k tomu, aby platili zdravotní pojištění za všechny,“ udeřil Kalousek na Schillerovou.

Moravec přehodil výhybku k superhrubé mzdě, kterou je podle Schillerové třeba zrušit. Jako ministr financí ji zaváděl Kalousek a Schillerová tento koncept označila za totální nesmysl.

„Nenafackoval byste si dnes, že jste zaváděl superhrubou mzdu?“ zeptal se Moravec Kalouska. „Nenafackoval,“ odpověděl okamžitě host. Jedním dechem připomněl, že ve vládě Mirka Topolánka sice superhrubou mzdu zaváděl, ale jako ministr financí ve vládě Petra Nečase v roce 2012 navrhoval superhrubou mzdu zrušit, což však Andrej Babiš v roli ministra financí shodil ze stolu.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

A znovu Schillerovou takřka zvedl ze židle. Dáma Kalouskovi vyčetla, že to v roce 2012 Kalousek neměl propočítané, protože by došlo k celé řadě výpadků příjmů v rozpočtu. A Kalousek prý tehdy neuvedl, čím tyto výpadky zalepit. „To nemohl (Kalousek) myslet vážně, protože to neměl zahrnuto do střednědobých rámců státního rozpočtu. Kdyby to myslel vážně, co by tedy škrtnul v tom rozpočtu? To byla pastička na příští vládu,“ rozčilovala se ministryně. Kalousek okamžitě kontroval, že by vše důkladně připravil, kdyby v letě 2013 nepadla vláda.

Schillerová poté vysvětlovala, proč vláda sestavovala schodkové rozpočty, když ekonomika rostla. Ministryně to vysvětlovala tím, že Babišův kabinet dodnes splácí dluhy minulých vlád. Kabinet především razantně navýšil důchody seniorům.

„Ale zároveň jsme slyšeli v tomto týdnu od ministryně Maláčové, že bráníte nápravám křivd, když odmítáte vyšší růst důchodů,“ reagoval na slova Schillerové Moravec. Připomněl také, že za Kalouska byl poměr penzí ke mzdám lepší, než je dnes.

Anketa

K jakému volebnímu výsledku směřuje ČSSD v příštích sněmovních volbách?

12%
85%
hlasovalo: 11742 lidí
Kalousek doplnil, že bez ohledu na to, jak moc důchody porostou dnes, za pár let strmě spadnou, protože bez nutné penzijní reformy stát nebude mít na placení důchodů dost peněz. „Vláda zrušila všechny naše kroky a za pět let nepředložila žádnou alternativu,“ zlobil se Kalousek. Jedním dechem dodal, že poměr důchodů vůči mzdám byl vyšší, protože mzdy v jeho době nebyly tak vysoké, jako jsou dnes.

Schillerová svého oponenta pochválila, že tento fakt sám přiznal. Nad slovy své kolegyně z vlády kroutila hlavou. „Paní ministryně Maláčová zřejmě vidí koaliční potenciál v panu Kalouskovi, ale mě to šokovalo,“ podivovala se šéfka státní kasy. „Já budu prosazovat růst na úrovni 750 korun,“ dodala posléze Schillerová s tím, že návrh ČSSD navýšit v roce 2020 důchody o 900 korun jasně odmítá. Šéf hnutí ANO se návrhu ČSSD sice apriori nebrání, ale to podle Schillerové jen dokládá, že ne vždy souhlasí se svým premiérem.

Kalousek Schillerovou vyzval, aby vláda s opozicí debatovala o nějakém novém algoritmu růstu penzí, aby bylo možné se na příště vyhnout „pavlačovým debatám“, zda důchody navýšit o 750 korun nebo o 900 korun.

Než se politici rozloučili s diváky, debatovali o rozpočtu v obecné rovině. „Já bych rád připomněl, jak hnutí ANO v roce 2013 vstupovalo do politiky. Babiš říkal: Vy málo šetříte, já ušetřím 200 miliard. A my dnes těch 200 miliard nevidíme,“ nešetřil poslanec TOP 09 ministryni financí za hnutí ANO.

Moravec nenechal Schillerovou reagovat a místo toho jí připomněl, že berní úředníci byli v minulosti odměňováni za to, kolik daní dodatečně dovyměřili. Což ukazuje, že se finanční úřady placené z peněz daňových poplatníků chovají ke stejným daňovým poplatníkům jako ke sprostým podezřelým.

Schillerová tuto argumentaci odmítla. „Finanční správa má asi 16 tisíc pracovníků a já bych se jich chtěla zastat. Platila se daň z nemovitosti, teď budou daňová přiznání. A běžte se podívat, kolik mají práce,“ poznamenala dáma.

Kalousek uznal, že berní úředníci dělají tvrdou a především značně neoblíbenou práci. Přidal však jedno „ale“. Finanční správa si podle něj nedělá analýzy, kdy by mohlo docházet k únikům a chodí po firmách spíše podle jakéhosi časového modelu, což v konečném důsledku vypadá tak, že vláda Andreje Babiše šlape po podnikatelích, ale odmítá si posvítit na placení daní u největších hráčů. Schillerová to znovu odmítla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…