„Jako Hitler a nacisti!“ Po projevu Putina to vypuklo. České klávesnice jiskří. Zato v Doněcku se slaví

21.02.2022 22:25 | Ze sítí

Rusko-ukrajinský konflikt se dostává do dalšího dějství. Ruský prezident Vladimir Putin hovořil k národu v pondělí večer ve státní televizi o Ukrajině. Prohlásil, že Ukrajina je ovládána zahraničními silami a oznámil, že podepíše uznání nezávislosti donbaských republik. Přímý přenos pro české diváky překládal Český rozhlas. Na internetu označují politici a novináři Putinova slova za lži. Nechybí ani jeho přirovnání k Hitlerovi a poděkování Havlovi.

„Jako Hitler a nacisti!“ Po projevu Putina to vypuklo. České klávesnice jiskří. Zato v Doněcku se slaví
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Ruské federace, Vladimir Putin

Členové ruské bezpečnostní rady se vyslovili pro uznání nezávislosti povstaleckých republik v Donbasu. Putin dnes francouzskému prezidentovi Macronovi a německému kancléři Scholzovi řekl, že podepíše výnos o uznání donbaských republik. Macron po jeho prohlášení svolal mimořádnou schůzku národní bezpečnostní rady.

Ukrajina podle Putina nemá zájem na mírovém řešení a porušuje minské dohody. „Používají se střely, dělostřelecké zbraně, opovrhují civilisty, na Donbasu jsou porušována elementární práva lidí,“ upozornil Putin.

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48687 lidí
„Nikdo nevidí genocidu, jíž jsou podrobeny tři miliony lidí. Jak dlouho tohle máme snášet?“ dodal Putin s tím, že Rusko učinilo vše pro zachování územní celistvosti Ukrajiny, „vše je ale marné“.

Pokud uznání Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky problém vyřeší, nastal podle Putina čas tak učinit. „Je třeba uznat suverenitu a nezávislost Doněcké a Luhanské republiky,“ dodal.

Ukrajina je podle něj dávné ruské území. „Ukrajina je integrální součást naší historie,“ prohlásil s tím, že „bolševik Lenin znevýhodnil Rusko“ a že bylo Rusko při rozpadu Sovětského svazu okradeno. 

Německý kancléř Olaf Scholz dnes odpoledne telefonicky jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o situaci na Ukrajině. Kvůli napětí v tomto regionu se ve středu francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian výjimečně zúčastní zasedání německé vlády.

V české internetové obci však zaznívají upozornění, že z úst Putina jsme slyšeli pouze lži.

O nich píše například ministr vnitra Vít Rakušan (STAN): „Pokud si v těchto chvílích kladete otázku, co je v rámci rusko-ukrajinského konfliktu pravda a co lež, vzpomeňte si na naši československou zkušenost s “bratrskou pomocí”. Putinovo Rusko opět dokazuje, že nezná bratra,“ zní jeho tweet.

Pokud si v těchto chvílích kladete otázku, co je v rámci rusko-ukrajinského konfliktu pravda a co lež, vzpomeňte si na naši československou zkušenost s “bratrskou pomocí”. Putinovo Rusko opět dokazuje, že nezná bratra. #StandWithUkraine

— Vít Rakušan (@Vit_Rakusan) February 21, 2022

Premiér Petr Fiala o něco později vyjádřil Ukrajině podporu. Ve svých slovech varovně připomněl i část naší historie.

Podobně se k Fialovi přidal i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ten označil uznání dvou území ovládaných proruskými ozbrojenci za hrubé porušení mezinárodního práva, teritoriální integrity Ukrajiny a porušení Minských dohod.

I šéf Pirátů Ivan Bartoš vyjádřil podporu Ukrajině a použil stejná slova jako Fiala a Lipavský.

Podobně se vyjadřuje český velvyslanec při NATO Jakub Landovský. Varuje před ruskými dezinformacemi. „V posledních dnech jsem moc netweetoval. Snažili jsme se v NATO odradit Rusko od další invaze na Ukrajinu. Napětí je vysoké, v sázce je budoucnost suverénních zemí, které Rusko za samostatné nepovažuje. Nevěřte ruským dezinformacím, 1968 v Česku nebyla bratrská pomoc a Ukrajina je oběť ruské agrese,“ zdůraznil.

V posledních dnech jsem moc netweetoval. Snažili jsme se v @NATO odradit ???? od další invaze na ????.Napětí je vysoké, v sázce je budoucnost suverénních zemí, které ???? za samostatné nepovažuje. Nevěřte ruským dezinformací, 1968 v ????nebyla Bratrská pomoc a #Ukraine je oběť ???? agrese.

— Jakub Landovský (@jlandovsky) February 20, 2022

Předsedkyně vládní TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v rámci své reakce na Putinův projev děkovala prezidentovi Václavu Havlovi. Díky jeho zásluze prý nejsme v pozici jako je Ukrajina.

„Vladimir Putin ve svém projevu zmiňuje vlnu přijetí států bývalého východního bloku do NATO. Mezi nimi i ČR. Bere to jako podvod Západu a prohru Ruska.nNebýt Václava Havla a dalších, kteří nás přivedli do NATO, jsme ve stejném ohrožení jako Ukrajina i my. Nenechme je napospas.,“ vyzývá politička.

Vladimir Putin ve svém projevu zmiňuje vlnu přijetí států bývalého východního bloku do NATO. Mezi nimi i ČR. Bere to jako podvod Západu a prohru Ruska.

Nebýt Václava Havla a dalších, kteří nás přivedli do NATO, jsme ve stejném ohrožení jako Ukrajina i my. Nenechme je napospas.

— Markéta Pekarová Adamová (@market_a) February 21, 2022

„Teď už může jen říct, že Ukrajina napadla před hodinou Rusko,“ navezl se do Putina také komentátor Jindřich Šídlo.

Teď už může jen říct, že Ukrajina napadla před hodinou Rusko.

— Jindřich Šídlo (@jindrichsidlo) February 21, 2022

Rovněž politička a lékařka Džamila Stehlíková považuje Putinovy řeči za „bludy“. „Putin mluvil hodinu, převyprávěl svůj blud ruského ponížení Západem a podepsal dokumenty o nezávislosti LLR a DLR. Zítra nové státy požádají ho o pomoc. Putin ve svém bludu neobviňuje jen Ukrajinu, ale také USA a Západ a drží jako rukojmí celý svět. Zítra je válka. Dnes – sankce!“ komentuje vývoj dění.

Putin je uražený, ustrašený, paranoidní a chce se mstít Západu za prohru Ruska ve studené válce. NATO prý ukradlo Rusku země východní Evropy;zmínil i Česko.Clinton urazil Putina v r. 2000,kdy nepozval ho do NATO.Ukrajina je základna pro útok NATO na Rusko. Chce návrat před r.1997

— Džamila Stehlíková (@DzamilaStehlik) February 21, 2022

Jedno je podle ní jisté, a sice, že se Putin chce mstít: Putin je uražený, ustrašený, paranoidní a chce se mstít Západu za prohru Ruska ve studené válce. NATO prý ukradlo Rusku země východní Evropy; zmínil i Česko. Clinton urazil Putina v r. 2000, když ho nepozval do NATO. Ukrajina je základna pro útok NATO na Rusko. Chce návrat před rok 1997,“ upozorňuje na sociální síti.

Putin mluvil hodinu, převyprávěl svůj blud ruského ponížení Západem a podepsal dokumenty o nezávislosti LLR a DLR. Zítra nové státy požádají ho o pomoc. Putin ve svém bludu neobviňuje jen Ukrajinu, ale také USA a Západ a drží jako rukojmí celý svět. Zítra je válka. Dnes - sankce!

— Džamila Stehlíková (@DzamilaStehlik) February 21, 2022

Rozhodnutí o uznání Luhanské a Doněcké republiky je podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) „absolutně nepřijatelné“.

„A nic to nemůže odůvodnit. Zlu se neustupuje. V roce 1938 známe podobný scénář při rozbití Československa. Rusové se chovají jak nacistické Německo,“ konstatuje.

Rozhodnutí o uznání Luhanské a Doněcké republiky je absolutně nepřijatelné. A nic to nemůže odůvodnit. Zlu se neustupuje.

V roce 1938 známe podobný scénář při rozbití Československa. Rusové se chovají jak nacistické Německo. #hanba

— Tomáš Zdechovský (@TomasZdechovsky) February 21, 2022

Komentátor Alexandr Mitrofanov neváhal Putina označit za psychicky narušenou osobu. „V čele agresivní jaderné země stojí psychicky vyšinutý muž. Teď je to nabíledni. Není to veselé,“ komentuje Putinův projev ve státní televizi znepokojeně.

V čele agresivní jaderné země stojí psychicky vyšinutý muž. Teď je to nabíledni.

Není to veselé.

— Alexandr Mitrofanov (@AlexandrMitrofa) February 21, 2022

V dalším svém příspěvku ruskou hlavu státu přirovnal k Hitlerovi: „Putin sdělil, že Rusko najde a potrestá ty Ukrajince, které označí za viníky krvavých srážek v Oděse v roce 2014. Putinův projev se dá srovnat co do agresivity s projevy Hitlerovými,“ uvádí.

Putin sdělil, že Rusko najde a potrestá ty Ukrajince, které označí za viníky krvavých srážek v Oděse v roce 2014.

Putinův projev se dá srovnat co do agresivity s projevy Hitlerovými.

— Alexandr Mitrofanov (@AlexandrMitrofa) February 21, 2022

„Vladimír Putin je nebezpečný blázen," připojuje se s podobným názorem i šéfredaktor serveru Forum24.cz Pavel Šafr.

Vladimír Putin je nebezpečný blázen.

— Pavel Šafr (@pavelsafr) February 21, 2022

Nyní je nutné se rozmyslet, jaké postavení zaujme česká diplomacie, uvádí poslanec Šimon Heller (KDU-ČSL). A sice, jestli chceme hrát roli Francie a Británie v Mnichově 1938, nebo uděláme jako EU opak a postavíme se ruskýmu medvědovi. V zájmu zachování naší bezpečnosti. „Politika appeasementu je nefunkční,“ dodává.

Putin zpochybnil ukrajinskou státnost. Musíme se rozhodnout, jestli chceme hrát roli Francie a Británie v Mnichově 1938 a nebo uděláme jako EU opak a postavíme se ruskýmu medvědovi. V zájmu zachování naší bezpečnosti. Politika appeasementu je nefunkční. #StandWithUkraine

— Šimon Heller (@hellersimon) February 21, 2022

A v Doněcku se po Putinovu projevu začalo slavit. Záznam z bujarých oslav s ohňostrojem zveřejnil sledovaný ruský novinář Alec Luhn.

Downtown Donetsk right now. That's about three dozen Ukrainian provocations right there pic.twitter.com/hrfid16REG

— Alec Luhn (@ASLuhn) February 21, 2022

Rusko, které od roku 2014 okupuje ukrajinský Krym a podporuje separatisty na východě Ukrajiny, opakovaně odmítá, že by chystalo útok na svého západního souseda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …