„Jako kdyby Klaus ml. hlasoval pro znárodnění.“ ODS odkrývá, proč vyhodila syna exprezidenta

20.03.2019 7:19

ROZHOVOR Vyloučení Václava Klause juniora z ODS bylo podle bývalého ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby vyústěním toho, jak se Václav Klaus dlouhodobě choval. Kdyby to byl nějaký bezejmenný člen ODS, a ne syn zakladatele strany a exprezidenta, strana by se s ním podle jeho slov už dávno rozešla. „Václav Klaus nezvládá jednu zásadní roli, kterou v politické straně potřebujete, být týmovým hráčem a dodržovat určitá pravidla, která ta strana má. A v tom je zcela nesrovnatelný s jeho otcem, ten ho převyšuje zhruba desetkrát v politické strategii, ve schopnosti být součástí politické struktury a budovat ji,“ prohlásil Martin Kuba, jenž je členem výkonné rady ODS, která o vyloučení Václava Klause mladšího rozhodla jednomyslně.

„Jako kdyby Klaus ml. hlasoval pro znárodnění.“ ODS odkrývá, proč vyhodila syna exprezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kuba

Poslední kapkou vedoucí k vyloučení poslance Václava Klause z ODS byly jeho výroky na půdě Sněmovny, kde přirovnal schvalování zákonů kvůli EU k činnosti židovských výborů během druhé světové války. Podle Václava Klause juniora to byla jen záminka k jeho vyloučení. Souhlasíte s tím?

Myslím, že to zdaleka nebylo o nějakém jednom výroku, to je opravdu velmi zjednodušující. Václav Klaus se dlouhodobě rozchází s programovou politikou ODS: Uvedu to na pár příkladech. Jsou senátní volby v Praze a Václav Klaus, člen ODS, otevřeně podporuje kandidáta za SPD Ladislava Jakla proti kandidátovi ODS. To je něco, co je naprosto v rozporu s politikou ODS. Druhá věc: jsou evropské volby, ODS říká, že je pro zachování členství České republiky v evropských strukturách, že si neumíme představit vystoupení, a Václav Klaus říká, že je pro czexit, že to bude vždycky říkat a je mu jedno, co si o tom myslí strana. Zpochybňuje naše zahraniční mise, které my jako strana považujeme za součást našeho začlenění do severoatlantických struktur.

Václav Klaus dlouhodobě nerespektuje, co strana většinově říká, a pak je otázkou, jestli on se neocitl někde špatně. Protože pokud tohle všechno chce říkat, dobře, ale pak to musí říkat v jiné politické straně. To je jako když prohlašujeme, že ODS je pro nedotknutelnost soukromého vlastnictví, a najednou někdo z výrazných členů a poslanců ODS prohlásí, že je pro znárodnění, Překvapilo by nás, že celá strana dá najevo, že to není její hlas? Myslím, že celá věc se trochu zveličuje, protože se ten člověk jmenuje Václav Klaus. Kdyby se jmenoval Josef Novák, nikoho to nezajímá a připadalo by všem normální, že ten člověk prostě ukončí členství.

Mne spíš překvapilo, že ho neukončil sám, ale zřejmě to byla součást nějaké politické strategie se zviditelňovat. To, co udělala ODS, je podle mne naprosto racionální, logické, a ne emotivní. Těch upozornění pro Václava Klause bylo víc a vyústilo to v tohle řešení.

Anketa

Pomůže ODS vyloučení Václava Klause ml.?

6%
94%
hlasovalo: 10512 lidí

Když už jste zmínil roli, jakou v celé kauze hraje jméno Václav Klaus, nepomohlo mu tohle jméno i k tomu, že se bez větších problémů stal poradcem předsedy pro oblast školství, že se mohl vrátit do ODS, i když ji před několika lety opustil, že se hned dostal na volitelné místo pražské kandidátky do Poslanecké sněmovny a že se, byť poslanecký nováček, stal předsedou sněmovního školského výboru? Nebyla chyba, že mu šéf ODS Petr Fiala dal v podstatě bianco šek, i když se předtím ve vyšších patrech politiky nepohyboval?

Pan předseda Fiala přivedl Václava Klause do ODS v roce 2013 jako odborníka na školství, protože jeho názory na školství byly zajímavé a kopírovaly to, co ODS měla ve své vizi. Tím, že dělal politického garanta pro školství, zahájil Václav Klaus mladší politickou kariéru v ODS. Bohužel se čím dál méně věnoval školství a čím dál víc se věnoval všem možným tématům, kterými se snažil zviditelnit. A jestli se mne ptáte, jestli vám jméno Václav Klaus, když jste v ODS, nahrává, tak je to zřejmé. Když jste synem bývalého prezidenta, který tuhle stranu zakládal a zanechal v ní tak silnou stopu, je jasné, že je to mnohem jednodušší, než začínat jako bezejmenný Josef Novák a se svými názory se prosadit. A to neříkám proto, že by mi to vadilo, ale je to fakt. Proto se ta věc dnes mediálně přetřásá, protože je atraktivní, že k ní řekne něco bývalý prezident. 

Rozhodnutí výkonné rady ODS o vyloučení Václava Klause mladšího bylo jednomyslné, nicméně na poslaneckém klubu se proti vyloučení Klause údajně postavilo několik poslanců, jmenovitě Jan Skopeček, Zuzana Majerová Zahradníková, Jakub Janda a Vojtěch Munzar. Zastal se  někdo Václava Klause i na výkonné radě?

Ne, na výkonné radě to rozhodnutí bylo jednomyslné. A co jsem slyšel, na poslaneckém klubu to nestálo tak, že by se někdo vysloveně stavěl za to, že se Václav Klaus chová správně a že je to v pořádku. Tam spíš byla debata o tom, jestli je to už na rozchod, nebo jestli má ještě ODS ustoupit a vytvářet Václavu Klausovi prostor, aby chodil a říkal si úplně, co chce, a byl přitom součástí strany, která má často zcela jiný názor než on. Na výkonné radě to bylo velmi jednomyslné rozhodnutí, proběhlo to bez emocí, debata byla pro mne naprosto racionální.

Strana má mluvit jednotným srozumitelným hlasem. Není možné, aby voličům na jedné straně říkala, že chce být součástí evropských struktur, a jeden z jejích významných členů neustále opakoval, že odcházíme z Evropské unie, že ji nenávidí a czexit je jediné řešení. To pak si volič složitě umí představit, co ta strana vlastně říká. Myslím, že to bylo naprosto racionální, klidné politické rozhodnutí, nebylo to o jednom výroku, bylo to prostě vyústěním toho, jak se Václav Klaus dlouhodobě choval. Není na tom nic špatného, že se naše cesty rozešly. Já se spíš trochu ptám, proč Václav Klaus mladší tu kariéru začínal v ODS, když se s řadou věcí, které strana dává najevo, v podstatě neshoduje.  

Podle poslanců ODS dostal Václav Klaus už před téměř rokem tzv. žlutou kartu, ale na svém jednání ani výrocích nic nezměnil. Myslíte si, že kdyby šlo o někoho jiného, třeba o toho Josefa Nováka, kterého jste uváděl jako příklad, že by mu taky tak dlouho procházelo, že se projevuje v takovém rozporu s programem ODS? Navíc, když k tomu i díky svému jménu dostával velký prostor v médiích, takže jeho názory zaznívaly nejhlasitěji a byly brány jako stanoviska ODS...

Myslím, že je to správná otázka. Jsem přesvědčen, že by to nikomu jinému tak neprocházelo. Kdyby to byl nějaký bezejmenný člen ODS, strana by se s ním už dávno rozešla. A nikomu z novinářů by to nepřišlo divné, nikoho by to nezajímalo. Zajímá je to jen proto, že se tenhle člověk jmenuje Václav Klaus a že si kolem sebe vytvořil nějaké mediální zázemí a prostředí, ve kterém své názory prezentuje. Nezpochybňuji, že některé jsou zajímavé, s některými souhlasím, ale trochu mne mrzí, že nezvládl svoji pozici. Čekal jsem, že bude určitým názorovým křídlem v ODS, protože jsem přesvědčen, že názorová pestrost do strany, jakou je ODS, patří, že má-li mít pětadvacet až třicet procent podpory a vládnout, tak musí mít v sobě názorová křídla.

Mě baví provokativní názory, ale bohužel Václav Klaus nezvládá jednu zásadní roli, kterou v politické straně potřebujete, být týmovým hráčem a dodržovat určitá pravidla, která ta strana má. A v tom, troufnu si říci,  je zcela nesrovnatelný se svým otcem, ten ho převyšuje zhruba desetkrát v politické strategii, ve schopnosti být součástí politické struktury a budovat ji. Jak jsem je oba mohl osobně poznat, tvrdím, že Václav Klaus starší je naprosto jiná liga a o hodně řádů výš.

Nicméně, teď se Václav Klaus starší svého syna výrazně zastal. Co říkáte k jeho výrokům, že ODS spěje k bezvýznamnosti, že lidé v poslaneckém klubu ODS se rozešli s ideály strany nebo je nikdy nesdíleli, že je charakterizuje nadbíhání politické korektnosti a pravdě a lásce, a že dříve či později musí vzniknout nová, skutečně pravicová strana?

Mne ty výroky od Václava Klause staršího vždycky mrzí, protože si ho velmi vážím jako politika, ekonoma a člověka, který bezesporu udělal strašně moc dobrých kroků pro vývoj české společnosti po roce 1989. Já už jsem si na ty výroky zvykl, ony byly velmi podobné jako v roce 2013. Vzpomeňme na to, že Václav Klaus považoval za politický subjekt, který je hoden podporování, takové to obskurní uskupení Jany Bobošíkové Hlavu vzhůru. Já už úplně netrpím na tyhle odhady a podpory. Lidsky mne to mrzí, chápu samozřejmě vztah otce a syna, ale víc to nemá smysl komentovat. 

Prospěje vyloučení názorově odlišného Václava Klause juniora ODS? Nebo naopak to byla chyba, která se ODS vymstí, jak předpovídají Klausovi sympatizanti, a jeho odchod odsaje ODS větší množství konzervativních voličů?

To uvidíme. Já si skoro myslím, že z dlouhodobého hlediska to bude přínosem, že politika ODS bude čitelná, že jeden nebude říkat, že to bude takhle, a druhý zase obráceně. To je jedna z nejdůležitějších věcí, které volič od politických stran čeká. Rozumím, že jsou voliči, kteří jsou více konzervativní a více jim konvenovaly názory Václava Klause, rozumím tomu, že ti mohou třeba volit někoho jiného, přesto si myslím, že pokud ODS má růst a směřovat k pětadvaceti, třiceti procentům, což je nutná ambice, tak ten potenciál vidím jinde.

Domnívám se, že Václav Klaus mluví spíš k voličům podobným SPD, což je směr, který osobně v ODS nepreferuji, ale kdybych se na to snažil dívat politologicky a použil nějaké průzkumy, které historicky proběhly v ODS, věřím, že potenciál ODS je jinde než v těch skupinách, ke kterým se snaží mluvit Václav Klaus. Myslím, že se bude tahat o voliče s Tomiem Okamurou a bude to řekněme nějaká inteligentnější forma SPD.

Ale uvidíme, tohle je všechno predikce, na kterou je velmi brzy. Teprve budoucnost ukáže, co to přinese nebo nepřinese. 

Z toho, co jste teď říkal, se zdá, že předpokládáte, že Václav Klaus junior vytvoří nějaký politický subjekt. Někteří bývalí kolegové Václava Klause mladšího z ODS ale mluví o tom, že je s ním prakticky nemožné vyjít, že je solitér, chová se nekolegiálně, nedisciplinované a nelze se na něj spolehnout. I vy jste říkal, že není týmový hráč, což je pro členství v politické straně důležité. Je tedy vůbec možné, aby Klaus mladší vytvořil vlastní životaschopnou politickou stranu?

To nechci hodnotit, je na něm, jak se chce v politice dál prosazovat. Bezesporu je to člověk, který má výrazné názory, umí je prezentovat, asi bude chtít svůj potenciál v politice nějak zužitkovat. A samozřejmě je na něm, jakou formu k tomu zvolí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Až uvidíte nápis „čerstvé maso“... Toto vám velké obchody neřeknou, odhalil Jandejsek

9:55 Až uvidíte nápis „čerstvé maso“... Toto vám velké obchody neřeknou, odhalil Jandejsek

O Green Dealu i neradostné situaci v českém zemědělství promluvil na setkání Klubu 2019 jeden z nejv…