„Jaký zákon o advokacii? Vždyť není právník!“ Kolář odrážel novináře. A Bobošíková se neudržela

14.02.2023 22:46 | Ze sítí

Firma Petra Koláře, poradce a „přítele po boku“ nového prezidenta Petra Pavla, lobbovala pro Rusko, kritické názory hrozí, že bude horší než Martin Nejedlý z týmu dosluhujícího prezidenta Miloše Zemana. Na kontroverze kolem Kolářovy osoby si posvítila Jana Bobošíková v Aby bylo jasno, kde se věnovala i Kolářově přítelkyni Světlaně Witowské, bývalé moderátorce České televize.

„Jaký zákon o advokacii? Vždyť není právník!“ Kolář odrážel novináře. A Bobošíková se neudržela
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jana Bobošíková

Světlana Witowská si nedávno kvůli svému partnerovi Petru Kolářovi na sociální síti vjela do vlasů s bývalým kolegou Václavem Moravcem, který Petra Koláře, muže v pozadí nově zvoleného Petra Pavla, přirovnal k Martinu Nejedlému, šedé eminenci z týmu prezidenta Miloše Zemana. „Prostě srovnal dva lobbisty a Witowská na sociálních sítích šílela,“ dodává Bobošíková, která Koláře a Witowskou označila za „podhradní pár snů“.

Witowská takové srovnání označila za „neskutečnou přihlouplost a drzost“. Petr Pavel pak v Otázkách Václava Moravce zdůraznil: „Petr Kolář je především politik a diplomat, ne lobbista a je respektován v kruzích, kterých si zase já vážím,“ uvedl a vyzdvihl Kolářovu diplomatickou kariéru v USA a Rusku. „Jen těžko si dokážu představit někoho, kdo by měl takto komplexní pohled na mezinárodní a vnitřní politiku a kdo by měl i takové kontakty jako on,“ dodal Petr Pavel.

Podle Bobošíkové však Moravec srovnáním Koláře a Nejedlého „trefil hřebíček na hlavičku“. Také bývalý ministr zahraničí Zaorálek prohlásil, že Pavlův Kolář je horší než Zemanův Nejedlý, protože firma, se kterou Kolář spolupracuje, lobbovala pro Rusko: „Já si myslím, že Martin Nejedlý byl pouze legrační figurka, on byl pouze hlava zahraniční pobočky Lukoilu. Já to opakuji a vy mě nechcete poslouchat, ta firma, ve které figuruje Petr Kolář, je firma, která po okupaci Krymu pomáhala Gazprombank vyhýbat se sankcím,“ uvedl Zaorálek s tím, že si Kolář jako velvyslanec v Moskvě vytvořil prominentní vazby ne na disidenty, ale na prominenty toho režimu.

Petr Kolář reagoval na Zaorálkova slova na Twitteru pouze tím, že kdyby ho Zaorálek pochválil, musel by chodit kanály. Jeho slova nijak nevyvrátil.

„Faktem je, že Petr Kolář, který se představuje médiím jako člověk, který nového prezidenta našel, přemluvil, vykopal jako hřivnu, a dokonce vybrousil jako diamant, o své práci pro firmu se sídlem ve Washingtonu a o svých klientech vytrvale mlží,“ pokračuje Bobošíková s tím, že když s Kolářem novináři hovoří o transparentnosti, odráží je slovy, že je na ústrky zvyklý.

Ke Kolářově vyjádření, že nově zvolený prezident Pavel ví, pro koho pracuje, Bobošíková podotýká: „Je otázka, zda má budoucí hlava státu k dispozici stejné informace jako exministr Zaorálek, tedy že Petr Kolář pracuje pro firmu, která po okupaci Krymu pomáhala ruské Gazprombank obcházet sankce.“

Neustále se také Kolář odkazuje na to, že zveřejnění jmen klientů je podmíněné jejich souhlasem, přitom v posledním rozhovoru pro časopis Reflex uvádí, že jeho klienti nejsou tajní. „Já je neschovávám, dokonce je musím podle zákona deklarovat. Ale ne veřejně, pokud s tím nedají souhlas, protože to mi zapovídá zákon o advokacii,“ argumentoval exdiplomat.

Bobošíková přibližuje, k čemu se zákon o advokacii skutečně vztahuje: „Petr Kolář si patrně myslí, že co občan, to hlupák. Zákon o advokacii se vztahuje jen na vystudované právníky a advokáty,“ zmiňuje, že Petr Kolář je však vystudovaný etnograf a folklorista. Jeho jméno není ani v seznamu advokátů vedeném u České advokátní komory.

„Petr Kolář bude mít po svém konstatování možná trochu dusno doma. Vystudovanou právničkou je jeho přítelkyně Světlana Witowská. Ta se teď asi diví, jak se z jejího partnera stal advokát. Přitom Witowská nedávno na sociálních sítích sdělovala, že Petr Kolář právník není. Možná by mu to měla několikrát zopakovat, aby nemátl veřejnost,“ rýpla si moderátorka Aby bylo jasno. „Uvidíme, jak si druhý prezidentský pár obhájí své lobbistické působení a lži o advokacii před prvním prezidentským párem,“ dodává.

„V ušlechtilém kádrování a považování sama sebe za lepšolidi jsou si Kolář s Witowskou velmi podobní,“ uvádí dále Bobošíková, která připomíná Witowské vyjádření, proč začala být aktivní na sociálních sítích v době covidu, uvedla, že se cítila být morální autoritou a šiřitelkou dobra a osvěty.

„Tak nevíme, který z párů je povedenější, zda ten hradní, vojensko-komunistický, nebo ten podhradní, morálně-folkloristický, kdy folklorista Kolář tvrdí, že se na něj vztahuje zákon o advokacii, ačkoli není právník, a jeho partnerka Witowská, která druhým vyčítá přihlouplost a drzost, se považuje za morální autoritu šířící osvětu,“ uzavírá Bobošíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Paní Witowská je zklamána,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 15.02.2023 5:20:56
protože se cítila oprávněna být první dámou a skončila jako konkubína našeptávače v podhradí. To by nakrklo každého. Odtud ta zahořklá frustrace. I Kolář to nemůže vydýchat, bylo o tom hodně článků. V roce 2013 jako neznámý kandidoval, potom "pásl" Drahoše a letos, kdy by mohl zúročit své kontakty se nechá ukecat do služeb Pávka. Teď si zpívá spolu s Chinaski " Já vůl, já blázen,......." Ale je mu to prd platné.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…