Je jasno. Nakažení covidem: Ze 75 procent neočkovaní. Věk kolem 31

12.08.2021 9:04

Spojené státy, ale i další země světa zažívají novou koronavirovou vlnu. Fakta z těchto zemí ukazují, že se nemoc covid-19 šíří především mezi neočkovanými lidmi. V České republice platí totéž. Celých 75 procent nově nakažených nemá ani jednu dávku očkování. Věkový průměr nemocných je 31 let.

 Je jasno. Nakažení covidem: Ze 75 procent neočkovaní. Věk kolem 31
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Zdravotníci z Karlovarska

Anketa

Kdo v Ústeckém kraji vyhraje volby?

hlasovalo: 9093 lidí

Česká republika zatím nezažívá žádný výrazný nárůst osob s onemocněním covid-19, ale odborníci i tak sledují cesty, jimiž se nemoc šíří. Podle deníku Právo zjistili, že 75 procent nemocných nemá v sobě ani jednu očkovací dávku. Věkový průměr nemocných je dnes 31 let. Zbývajících 25 procent nemocných tvořili většinou lidé, kteří zatím měli jen jednu dávku očkování nebo byli těsně po druhém očkování.

Během července na covid zemřelo 14 lidí, z toho 10 neočkovaných. což podle listu ukazuje, že očkování má smysl. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislav Dušek upozornil, že ubylo i těžkých průběhů covidu. Jen 7,7 procenta nakažených očkovaných seniorů mělo těžký průběh.

Během července na jednotkách intenzivní péče s covidem skončilo 42 lidí, přičemž 72 procent z nich nebylo očkováno.

Jenže je tu ještě jeden problém. Lidem naočkovaným v prosinci a v lednu prý pomalu docházejí protilátky, takže existuje možnost, že se nakazí znovu. Jde o zdravotníky, seniory a také některé politiky. Jako první byl v Česku ještě v prosinci loňského roku očkován šéf hnutí ANO Andrej Babiš, stávající premiér. 

Ministerstvo zdravotnictví proto uvažuje o aplikaci třetí dávky vakcíny pro zdravotníky a další občany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…