„Je mi 37 let, moje vaječníky stárnou.“ Nečekaný projev na Lvech „umlčen“. Věc má dohru

10.03.2024 20:40 | Monitoring

Ocenění za nejlepší studentský film na 31. Českém lvu získal film Electra režisérky Darii Kashcheevy. Po převzetí sošky poděkovala režisérka FAMU, následně v Rudolfinu promluvila o těžkých pracovních podmínkách a zkušenostech žen ve filmovém průmyslu. „Je mi 37 let, moje vaječníky stárnou,“ řekla Kashcheeva a ptala se, proč by si měla vybírat mezi mateřstvím a kreativní tvorbou jen proto, že se narodila s dělohou. Její proslov zarazil až režisér přenosu Českých lvů.

„Je mi 37 let, moje vaječníky stárnou.“ Nečekaný projev na Lvech „umlčen“. Věc má dohru
Foto: Repro: Česká televize
Popisek: Režisérka Daria Kashcheeva přebírá cenu za nejlepší studentský film

„V děkování budu krátká. Strašně moc chci poděkovat svému štábu, ale šetřím si čas, protože mám osobní vzkaz, který si myslím, že je důležitý i pro celý filmový průmysl,“ řekla režisérka Kashcheeva.

„I když na filmové škole genderová vyváženost vypadá většinou pozitivně, v profesionálním prostředí pak počet žen v kreativních profesích výrazně klesá,“ upozornila Kashcheeva s tím, že považuje za nesmírně důležité vytvoření přátelského prostředí pro „představitele všech genderů“. Sama však v těchto otázkách považuje za podceněné téma pracujících matek.

„Během vývoje a výroby Electry v našem štábu jsme byli hodně otevřeny matkám a těhotným ženám…,“ rozpovídala se Kashcheeva. Zpoza pultíku však začal vycházet kouř – signál upozorňující, že už přešvihla svůj vymezený čas, a tak byla nucená si stoupnout i s telefonem v ruce, ze kterého svůj proslov převážně četla, o krok vedle. „Bylo to pro mě strašně důležitý,“ pokračovala.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49993 lidí
Kashcheeva uvedla, že při nebo po natáčení filmu se čtyři ženy ze štábu staly matkami. „Nebylo to pro nás vůbec jednoduché. Jak pro matky, tak pro celý průběh natáčení,“ upozornila.

„Jsem čerstvou absolventkou FAMU, mám za sebou nějaké úspěchy, jsem žena, je mi 37 let, moje vaječníky stárnou a teď se musím rozhodnout, co s tím,“ sdělila celému Rudolfinu. Zdůraznila i své dilema, pokud by se chtěla stát matkou, a musela tak stíhat „dvě směny“ – kreativní práci a péči o dítě.

„Budu moct dělat svoji práci stejně kvalitně, jako jsem to dělala doposud? Nebo jednu z těch směn budu muset obětovat? Mám obětovat to, že jsem matka, nebo obětovat svou tvorbu? A proč si vůbec musím vybírat mezi mateřstvím a tvorbou jenom proto, že jsem se narodila s dělohou?“ pokládala publiku otázky.

Dále nastínila možný scénář vyhoření při pokoušení se o zvládnutí těchto „dvou směn“. Poté se pokusila publiku říci, jak se k situaci stavějí severské země. Než to však stihla říci, utnul ji režisér přenosu Lvů: „Dario, je to moc dlouhý. Prosím, přestaňte.“

K příkladu severských zemí už se režisérka nevrátila, pouze v krátkosti apelovala na publikum, aby si uvědomovali, že podpora tzv. matek tvůrkyň je důležitá. „Moc děkuji za pozornost,“ položila mikrofon na pultík.

Publikum spustilo potlesk. Projev trval necelé tři a půl minuty.

„Předávání Českých lvů zmrvila svým aktivistickým skečem Daria Kashcheeva. Režisér pořadu nevydržel a ukončil to, což se běžně vážně neděje. Ukázka sobeckosti a sebestřednosti aktivistů,“ zlobil se jeden z uživatelů sociální sítě X.

 

 

„Občas, když slyším v rádiu nebo TV někoho mluvit, je mi z jejich řeči za ně tak trapně, že to nejsem schopna doposlouchat a musím to přepnout. Naposledy včera při předávání Českého lva. Daria Kashcheeva,“ psal další uživatel.

 

 

K projevu Darii Kashcheevy se na sociální síti X vyjádřila spisovatelka a kulturní publicistka Klára Vlasáková. Darii za projev poděkovala a zkritizovala režii za nevybíravé okřiknutí. „Daria Kashcheeva měla skvělý projev o rolích tvůrkyně a matky na Českých lvech, díky za něj. To, že ji z režie tak nedůstojně okřikli, je ovšem zcela výmluvná ilustrace tématu: hej girl, nás to nezajímá, my to neřešíme přestaňte. Za tu ušetřenou minutu taková ostuda určitě stála,“ napsala Vlasáková.

Okřiknuté režisérky se zastala i Hana Trojánková Biriczová z Českého rozhlasu: „Jinak Daria Kashcheeva měla premiéru svého krátkého filmu Electra v Cannes a vyhrála cenu za nejlepší kraťas v Torontu. Dotáhla to letos nejdál ze všech tvůrkyň a tvůrců v tom sále. Proč ji tedy neposlouchat?“

Vlídné slovo dodal i bývalý redaktor ČT sport Lukáš Pečeně. „Daria Kashcheeva je unikátní umělkyně a je úžasný, že někdo takový žije a tvoří v Česku. K filmovýmu umění odjakživa patří i to, že jeho tvůrci říkají silný věci svým vlastním způsobem a zdaleka ne jen ve filmech. Vážím si jí po včerejšku ještě víc,“ napsal na X.

Šéfredaktor Reflexu Martin Bartkovský upozornil na to, že Kashcheeva nebyla zdaleka sama, kdo trochu přešvihl stanovený čas. „Pojďme se bavit o tom, co říkala, ne jak dlouho,“ vyzval společnost.

Za nastolení důležitého tématu byla Kashcheeva pochválena i kolegou režisérem Janem Hřebejkem. Na Oscarech udělovaných ve Spojených státech by ji podle jeho názoru nicméně také utnuli. „Ve skutečnosti je to win-win situace. Na Oscarech (předobraz Lvů) by ji rovněž bez milosti utli (taková jsou prostě pravidla, jen by začal hrát orchestr), S. Pekovou a A. Holland by nechali mluvit (hlavní a čestné kategorie mají tam i tady výjimku), pak by si za to sypali popel na hlavu (tam) a mluvilo by se o tom nejvíc (a to byl účel a je to dobře). Když pomineme (úplně vždycky) převažující urážlivé nesmysly (navíc vůči oceněné dámě), je dobré otevřeně mluvit na to téma,“ uvedl Hřebejk.

Novinářka a dokumentaristka Apolena Rychlíková se na síti též vyjádřila v tom smyslu, že délka proslovu je nerelevantní. Okřiknutí režisérem jednoduše nebylo v pořádku: „Odmítám se teď dohadovat, kdo byl moc dlouhej a jestli to přerušení bylo v pořádku – ne, nebylo, tohle se má řešit jinak. Projev Darii Kashcheevy byl podstatný právě proto, že ho řekla jedna z nejvýraznějších a nejúspěšnějších(!!!) současných filmařek, kterou máme.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Užvaněná stará kotrmelína., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseIjonT , 11.03.2024 7:35:38

|  9 |  1

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…