„Je to pomsta Merkelové!“ Drtinová si pozvala speciálního hosta a nestačila se divit

03.05.2019 9:21

Analytik Atlantic Council Jakub Kalenský se věnoval analýze dezinformací, které šíří Rusko. V rozhovoru s Danielou Drtinovou v internetové televizi DVTV mimo jiné prozradil, s jakou nejbizarnější dezinformací se ve své práci potkal. Evropská unie prý na ruské dezinformace dokázala zareagovat během jednoho roku, což prý není špatné. „To si skoro myslím, že má EU rekord,“ podotkl Kalenský. Lži mají šířit např. „ruští Václavové Moravcové“.

„Je to pomsta Merkelové!“ Drtinová si pozvala speciálního hosta a nestačila se divit
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Evropa, Rusko

Vůbec nejbizarnější zprávu podle Kalenského pravděpodobně rozšířil jeden český server.

„Myslím, že to bylo AC24. Ti říkali, že (německá kancléřka) Angela Merkelová platí z peněz německých daňových poplatníků prostitutky pro uprchlíky, protože oni samozřejmě mají sexuální potřeby. Ale protože německé prostitutky jsou drahé, tak platí české prostitutky. A ty české prostitutky pak s jejich pohlavními chorobami jedou zpátky do České republiky a šíří je mezi Čechy. A to je odplata Angely Merkelové za to, že nechceme přijímat uprchlíky,“ popsal bizarní dezinformaci bývalý novinář Kalenský.

„A třeba oficiální kanál ruského ministerstva obrany TV Hvězda taky šíří různý bizarnosti. A několikrát šířili, že za ukrajinskou armádu válčí nacistické zombies,“ doplnil host.

Zní to možná úsměvně, jenže problém je v tom, že tomu někteří lidé i věří. „Tys někoho takového potkal?“ zeptala se Drtinová. „Jasně, já je mám v rodině,“ prohlásil.

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím Ústavního soudu, že hotel měl právo odmítnout klienty z Ruska, protože neodsoudili anexi Krymu?

hlasovalo: 23666 lidí
Ruská federace prý začala šířit podobné nesmysly v roce 2014 a Evropská unie na to dokázala zareagovat přibližně za rok. Když si uvědomíme, jak může být v EU obtížné se na něčem domluvit, přece jen se musí domluvit 28 zemí, tak je to podle Kalenského vlastně ještě úspěch. „Zareagovat během jednoho roku, to si skoro myslím, že má Evropská unie rekord. Na málokterý problém zareaguje EU během jednoho roku,“ poznamenal.

Země západní Evropy zaznamenaly, že Rusko takto bezostyšně lže ve chvíli, kdy byl sestřelen let MH17 nad Ukrajinou, v němž zemřeli občané západních zemí, především Nizozemci, a Rusové o sestřelení letadla lhali.

Lžou prý např. v televizních vysíláních. „Takoví ti jejich Václavové Moravcové. Teda, pokud si představíme Václava Moravce stříknutého Josephem Goebbelsem,“ podotkl Kalenský s odkazem na nacistického propagandistického mága. „Takové ty show, které šíří nenávist a naprosto natvrdo se tam říká, že Ukrajince máme vyvraždit a tak,“ kroutil hlavou Kalenský.

Smutné podle něj je, že v České republice jde ruské propagandě na ruku český prezident Miloš Zeman. Někteří kolegové Jakuba Kalenského se tomu prý diví, jiní projevují pochopení. Kupříkladu analytici ve Spojených státech vědí své o rozdělené společnosti a o tom, co občas prohlásí 45. prezident USA Donald Trump.  

Většina Evropy prý však zatím podle Kalenského nepochopila, jak nebezpečná je ruská propaganda. Někteří ruští novináři opakovaně lžou a dostávají za to medaile od ruského prezidenta Vladimira Putina. „Tohle je prostě ubohý nástroj ruské agrese,“ uzavřel své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…