"Jen jsme vyšli vstříc," brání se nařčení z kupčení s SPZ Ivančice

08.02.2012 0:00

Máte-li zájem o líbivou „espézetku“, nezáleží na tom, zda ji váš příslušný obecný úřad vlastní nebo ne, jednotlivá města nemají problém si ji mezi sebou přeposlat. Podle zjištění Lidových novin tento postup v minulosti minimálně jednou využily jihomoravské úřady.

"Jen jsme vyšli vstříc," brání se nařčení z kupčení s SPZ Ivančice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

„Některé radnice umožňují lidem či prodejcům, kteří přijdou s příslušnou žádostí, aby si vyžádali konkrétní značku a tu pak převedli do jiného města ve stejném kraji, kde jim auto registrují,“ vysvětlil vedoucí technického úseku brněnského magistrátru Ladislav Juříček.

Stejný postup prý zvolily i Ivančice: „Tamní radnice vydala značky nikoli na žádost Brna, ale na žádost konkrétních žadatelů. A ti si pak přišli auta zaregistrovat do Brna, kde jejich nabyvatelé bydlí nebo sídlí,“ vysvětloval Juříček podle jeho slov zdánlivě nevinný postup.

Takhle to nefunguje, diví se ministerstvo

Mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák ale nad slovy Juříčka kroutil hlavou. Ze zákona sice takový postup zakázaný není, přesto z něj přímo čouhá řada nesrovnalostí. „Jak by se to ten dotyčný (žadatel) dozvěděl, že v Ivančicích se vyskytují právě takovéto atraktivní značky? To je neveřejná informace,“ uvedl Martin Novák pro Lidové noviny.

Přesun poznávacích značek považuje ministerstvo za krajně nestandardní. „Pokud se totiž značky přesouvají, jde většinou o celé krabice, a ne o takovéto kusovky. Dali jsme proto podnět Jihomoravskému kraji a očekáváme, že udělá na ivančickém úřadu inventuru,“ řekl Novák.

„Vzpomínám si jen na jeden případ, kdy jsme jednu značku předávali do Brna na osobní žádost vedoucího tamního odboru pana Prudila (Ladislav Prudil, vedoucí dopravněsprávních činností – pozn. red.). Chtěl ji z osobních důvodů, tak jsem mu vyšel vstříc,“ přiblížil tehdejší situaci bývalý vedoucí ivančického dopravního odboru Zdeněk Pecka, který tvrdí, že značky do jiných měst posílali právě po celých krabicích.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…