„Ještě ne.“ Z Běloruska prý Rusko ještě útočit nebude

16.12.2022 16:37

Rusové se podle všeho rozhodli, že na Ukrajině rozpoutají silný raketový předvánoční teror. V relativně krátkém čase bylo jen na Kyjev vypáleno na 40 raket. Další desítky raket mířily na další regiony, prakticky po celé Ukrajině. K tomu americký Institut pro studium války (ISW) upozornil na hromadění ruských sil v Bělorusku.

„Ještě ne.“ Z Běloruska prý Rusko ještě útočit nebude
Foto: Repro TASS
Popisek: Rakety Iskander

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
Ukrajinský ministr energetiky Herman Halušenko oznámil, že při posledním ruském raketovém a dronovém útoku bylo poškozeno 9 energetických zařízení. Anglicky mluvícím čtenářům jeho slova přetlumočila americká zpravodajská stanice CNN.

Neupřesnil, o které lokality se jedná, ale uvedl, že byly poškozeny rozvodny a v důsledku toho došlo k „omezení výroby elektřiny v jaderných výrobních zařízeních“. V důsledku toho bude situace především v Charkově velmi obtížná. Ukrajinský státní poskytovatel energie Ukrenergo uvedlo, že po páteční vlně ruských útoků aktivoval „nouzový režim“. Sdělilo, že cílem byly „tepelné elektrárny, vodní elektrárny a rozvodny hlavních sítí 330-750 kV“.

Na Charkov prý dopadlo na 10 raket systému S-300. „Dnešní ráno začalo v 7 hodin, kdy ruská raketa S-300 zasáhla nemocnici v Kupjansku. Infekční oddělení bylo částečně zničeno. Pracují tam záchranáři. Došlo k několika zásahům kritické infrastruktury ve městě Charkov a v Chuhuivském okrese Charkovské oblasti,“ napsal, šéf regionální správy Oleh Syniehubov na Telegramu. Ve městě prý nefunguje ani metro, ani jiná veřejná doprava. Město se ocitlo bez proudu.

Jen na samotný Kyjev podle ukrajinské strany Rusové vypálili na 40 raket. Ale bránící se armáda tvrdí, že 37 raket ze 40 bylo sestřeleno. Zpráva končila sdělením, že zatím byl zraněn pouze jeden člověk, a to v Dněprovském okrese, ale informace o obětech se „upřesňují“. Tým CNN oznámil, že zaznamenal hluk a rekci protivzdušné obrany Kyjeva.

Vedle Kyjeva a Charkova rakety dopadaly na Záporoží, na Poltavu, na Žytomyr, na Oděsu a na další města. Útok postihl prakticky všechny regiony Ukrajiny. V Kryvém Rohu zemřeli při útoku 2 lidé. Třetí zemřel v Chersonu.

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Inhat oznámil, že v relativně krátkém čase bylo na Ukrajinu vypáleno na 76 raket. Oznámil, že rakety byly odpáleny z letounů Tu-95 a jednalo se o rakety typu Kh-555 a Kh-101. Dodal, že rakety Kalibr byly odpáleny z Černého moře. K útoku byly využity i bombardéry TU-22M. Na obloze prý byly spatřeny letouny Mig31K. Do útoku byly podle mluvčího zapojeny i bombardéry Tu-95.

Vrchní velitel generál Valerij Zálužnyj uvedl, že protivzdušná obrana zachytila 60 ze 76 vypálených raket, většinou střel s plochou dráhou letu. Na jeho slova upozornila BBC.

Ve městě Kryvyj Rih náčelník městské vojenské správy Olkesandr Vilkul oznámil, že „došlo k zásahům raketami“. V Záporoží bylo hlášeno „tucet a půl“ ruských raketových zásahů, uvedl v pátek na Telegramu náčelník regionální vojenské správy Oleksandr Starch, který občany žádal, aby se připravili na to, že obnova napadených objektů nějakou chvíli potrvá.

Podle informací amerického Institutu pro studium války si Rusové připravují podmínky k možnému útoku na Ukrajinu z běloruského území, ale analytici ISW považují zapojení běloruské armády do vpádu na Ukrajinu nadále za nepravděpodobné. Pokud se Rusové k útoku ze severu odhodlají, tak k tomu podle ISW dojde na počátku roku 2023 a takovýto útok by pravděpodobně neuspěl.

ISW informuje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…