„Jestli se po mně bude vozit Dalíkův kámoš...“ Wollner slibuje, že špinavé prádlo půjde ven

09.06.2023 8:00 | Ze sítí

MONITORING Jedním z faktorů, který prokazatelně ovlivnil volbu ředitele České televize, bylo i téma sexuálního obtěžování a bossingu, které je spojováno se jménem dřívějšího prominentního moderátora ČT Marka Wollnera. Ten si některá prohlášení nově zvoleného ředitele ČT Jana Součka zřejmě nechce jen tak nechat líbit. Schyluje se k pokračování celé kauzy a k další mediální válce? „Budu holt muset odhodit zábrany a ukázat všechny souvislosti, ať to stojí, co stojí,“ uvedl k tomu na facebooku sám Wollner.

„Jestli se po mně bude vozit Dalíkův kámoš...“ Wollner slibuje, že špinavé prádlo půjde ven
Foto: Repro ČT24
Popisek: Hlavní dramaturg a moderátor Reportérů ČT Marek Wollner v reportáži o cenách plynu a energií

Podle serveru Echo24.cz třeba člen rady České televize, která o výběru nového ředitele rozhodovala, Petr Šafařík, dnes už končícího ředitele ČT Dvořáka tepal za roli televize během poslední prezidentské volby a její vyváženost nebo kauzu chování na pracovišti Marka Wollnera a Nory Fridrichové.

I podle deníku Blesk Šafařík řekl, že za Dvořákova úřadování došlo v České televizi k některým pochybením a zmínil mimo jiné kauzu údajného obtěžování kolegyň šéfem Reportérů Markem Wollnerem.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29691 lidí
„Pokud je pravda to, co zaznívalo v médiích, že tak dlouho a proti tolika lidem docházelo k útokům sexuálního charakteru nebo k bossingu, tak považuju za krajně nepravděpodobné, že by o tom nevěděl širší okruh lidí. Tím pádem už nejde o osobní selhání a nastala chyba v systému,“ vyjádřil se ke kauze v rámci výběrového řízení i Jan Souček s tím, že se ukázalo, že se ten problém řeší několik let poté, co k těm útokům docházelo.

„Lidé zjevně neměli důvěru v systém uvnitř České televize a problémy byly pojmenovány zvnějšku. Teprve pak byla televize dotlačená k tomu, aby s tím něco udělala,“ byl si jistý Souček. 

Podle Deníku N dokonce nově zvolený ředitel Jan Souček chce po svém nástupu do funkce mluvit s redakcí pořadu Reportéři ČT o dalším směřování a obsazení.

V Aréně N řekl, že odchod bývalého šéfredaktora Marka Wollnera nepokládá na základě dostupných informací za dostatečnou reakci na obvinění ze sexuálního obtěžování a šikany.

To už bylo ale zřejmě moc na hlavního aktéra celé kauzy.

„Mně se doprčic do té války nechtělo, sklapl jsem kufry a odešel, ale jestli se po mně chce vozit ten nově zvolený ředitel ČT, Dalíkův kámoš, tak mi nezbyde než tu výzvu přijmout,“ napsal v úvodu svého příspěvku na facebooku Marek Wollner a mimo jiné tak poukázal na vztahy mezi nově zvoleným ředitelem veřejnoprávní televize a odsouzeným lobbistou a poradcem bývalého premiéra Mirka Topolánka (ODS).

„Prostě jsem chtěl zůstat decentní, nevytahovat drby, obrátit list, věnovat se rodině a zkusit žít jinak, protože jsem bojoval už dlouho,“ pokračoval Wollner s tím, že s pomluvami, navíc zákeřně anonymními, se dá bojovat těžko.

„A jestli se chce ještě víc zavděčit politikům tím, že bude šlapat po mých bývalých kolezích, budu holt muset odhodit zábrany, a ukázat všechny souvislosti, ať to stojí, co stojí,“ pohrozil v závěru svého příspěvku a naznačil, že se na veřejnost ještě nedostaly všechny informace, které mohly kauzu osvětlit a že on jimi disponuje, i když s nimi nechtěl chodit na veřejnost.

„Máte v podstatě dvě možnosti a obě jsou špatný. To je moc těžká situace,“ napsal moderátorovi jeden z diskutérů pod tímto příspěvkem a přidal, že je pro něj Wollner pořád Pan Žurnalista s velkým Ž.

„A ať se rozhodnete do toho jít nebo ne, tak na tom se nic nezmění. (Nevím jestli to v něčem pomůže, ale držím palce),“ dodal ještě.

„Pojmenoval jste to přesně,“ souhlasil s ním sám Marek Wollner a dodal ještě, jak svoji aktuální situaci vnímá.

„Pokud vám ústup nezajistí klid, ale je to výzva pro kariéristy, aby po vás šli, nezbývá než možnost dvě.“

K interpretaci kauzy nyní nově zvoleným ředitelem Součkem se vyjádřila i další z diskutujících.

„Velmi mi vadilo, jak při rozhovoru na ČR plus říkal něco ve smyslu, že po odchodu aktérů kauzy bossingu atd., je atmosféra stejná. Jsem zděšena, protože nemám informaci o potvrzení či vyvrácení a on o tom mluvil jako o faktu,“ narážela zřejmě na to, že celá kauza nebyla dosud ze strany ČT uspokojivě vysvětlena a pokračovala s tím, že Souček měl mluvit o obtěžování na pracovišti stylem, že je to tam stejné, po odchodu hlavních aktérů.

„To mi neudělalo dobře. Měl byste se bránit,“ dodala ještě.

„Jo, budou v tom pokračovat a budu potřebovat hodně síly, ale mlčel jsem už dlouho,“ reagoval Wollner a naznačil, že jeho komunikace v souvislosti s mediálně známou kauzou ještě neskončila.

Na to reagoval redaktor romského pořadu O roma vakeren, který je vysílán v Českém rozhlase Jan Josef Rosenberg, který Wollnerovi doporučoval spíše chladnou hlavu a promyšlení jeho reakcí.

„Rozhodně je dobré zůstat sám sebou. Rozhodně ale není dobré se nechat vyprovokovat. Boj za spravedlnost a za slušnost má být samozřejmostí každého novináře, opakuji každého novináře,“ napsal na úvod s tím, že je úctyhodné a šlechetné, že Wollner bojuje i za své kamarády – kolegy.

„Ale mám dotaz, nebyl by ten krok důraznější, kdyby vás na to bylo víc? Víš přece, s jakou šelmou chceš jít do boje,“ upozrňuje bývalého moderátora na sílu jeho protivníka a na fakt, že pokud by na svoji stranu dostal i jiné osoby, měl by jeho boj větší šanci na úspěch.

„Je dobré zhluboka dýchat, a pak si vše ujasnit. Už nemáš zodpovědnost jen za sebe. Jeho strategie je vypustit provokaci, aby se mohl orientovat, kdo jak se chytí,“ odhaluje možný motiv vyjádření nového ředitele České televize.

„Věř, že na facebooku má své nohsledy. Přece se nenecháš rozhodit takovým lulanem,“ sděluje redaktor i svůj názor na Součka.

„Zajdi na pivo, promluv si s těmi, o kterých mluvil, a pak uvidíš. Emoce jsou dobrý, ale dávej na sebe pozor. To je má rada. Vím, o čem to je. Drž se.“

Marek Wollner už je ale podle všeho rozhodnutý se bránit a bojovat.

„Pravda, ale vykopali mi mediální hrob a ještě jim to nestačí? Doprdele už, nechal jsem si vnutit defenzivní strategii, abych měl klid, a nemám. Tak fajn,“ naznačuje, že kauza veřejnoprávního bossingu a sexuálního obtěžování ještě zdaleka neskončila.

reklama

autor: MaA

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Wollner by měl z ČT zmizet, je to hajzl !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVenán , 09.06.2023 9:57:14

|  8 |  0

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …