„Jídlo teprve bude drahé.“ Traktory vyjely na protest. A zemědělci odhalili vše

15.09.2022 11:52

„Potraviny teprve budou drahé,“ upozorňují čeští zemědělci, kteří se dnes připojili k protestu žádajícím zastropování cen energií a přehodnocení unijních cílů týkající se Green Dealu a systému emisních povolenek. Během dnešního neformálního setkání ministrů zemědělství a rybolovu zemí EU chtějí na problémy svého odvětví upozornit například blokacemi silnic zemědělskou technikou. „Vláda likviduje zemědělskou výrobu,“ stojí na zemědělské technice projíždějící Českem.

„Jídlo teprve bude drahé.“ Traktory vyjely na protest. A zemědělci odhalili vše
Foto: Daniela Černá
Popisek: Protestní jízda v Brně. "Zastavme vládní agrohazard"

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
Zemědělci své protesty napříč Českem zahájili úderem deváté hodiny, kdy kolony jejich techniky vyrazily na silnice a až tisíce strojů komplikují dopravu na mnoha místech země.

Protesty se nevyhýbají ani hlavním tahům a dosti komplikují dopravu i například na silnici R35 u Litomyšle, kde podle Chrudimského deníku začaly protesty o půl jedenácté.

Organizace sdružující zemědělce chtějí dnes protesty uspořádat mimo Česko a podle tiskové zprávy Agrární komory ČR se má za podmínky zemědělců protestovat i v Polsku, Maďarsku, Bulharsku, Chorvatsku, Estonsku, Litvě, Rumunsku a na Slovensku.

Demonstranti chtějí upozornit, že dle nich „je budoucnost zemědělství v ohrožení“, jelikož rostou vstupní náklady, především ceny energií, a zároveň dle nich nejsou nikterak vysoké výkupní ceny potravin.

„Následkem toho může dojít ke snížení produkce potravin v Evropě a zhoršení jejich dostupnosti pro obyvatele. Organizace proto apelují ve společném memorandu z jednání v Praze 14. a 15. září na ministerstva zemědělství, aby se situací zabývala,“ jmenuje Agrární komora ve své tiskové zprávě důvody protestů.

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal míní, že je aktuální dění neudržitelné. „Situace zemědělců se napříč zeměmi Evropské unie stává nadále neudržitelnou. Dochází k zavírání chovů hospodářských zvířat a omezování pěstování především náročnějších zemědělských plodin. Tím je ohrožena potravinová bezpečnost Evropy v této velmi turbulentní době, kdy čelíme řadě očekávaných i neočekávaných událostí,“ varuje.

Podmínkami zemědělců jsou kroky, které mají zamezit růstu cen energií či se týkají zelené politiky EU. Jedná se jmenovitě o pozastavení emisních povolenek, které zemědělci žádají „alespoň na krátkou dobu“, dále žádají zastropování cen energií, kompenzace za vysoké ceny hnojiv a dalších vstupních nákladů a také aby byla zajištěna pomoc ukrajinským zemědělským produktům v přístupu na exportní trhy třetích zemí a zároveň „ochrana domácích výrobců před nebezpečím, že se stanou obětí okolností způsobených liberalizací dovozu z Ukrajiny“ a rozšíření Dočasného krizového rámce Evropské unie.

Podle zemědělců by měla být posílena jejich energetická soběstačnost, navýšeny finanční prostředky v rámci Společné zemědělské politiky EU kvůli „nárůstu byrokratické zátěže zemědělců, environmentálním ambicím EU a dopadu globální krize“.

Požadují také přidělení většího objemu finančních prostředků na šlechtitelský výzkum či odmítnutí snížení množství pesticidů používaných členskými státy, které mají spotřebu přípravků na ochranu rostlin pod evropským průměrem a „zvýšení limitu podpory de minimis pro zemědělskou prvovýrobu“.

Kromě protestní jízdy také zemědělci uspořádali happening v Praze, na kterém se veřejnosti rozdávaly jablka a brambory, jež označily za „poslední české potraviny“ a varovali před snížením objemu jejich produkce kvůli „environmentálním ambicím Evropské unie“.  

Zemědělci tak činí v návaznosti na dnešní neformální setkání ministrů zemědělství a rybolovu a blokací českých silnic traktory i další zemědělskou technikou a happeningem v Praze chtějí upozornit na možné dopady Green Dealu.

Předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík dle serveru iDnes.cz uvedl, že ovocnáři neví, zda mají investovat peníze do skladování jablek, potažmo do jejich sklízení. Cena skladování stojí podle něj nyní i 10 korun na kilogram, zemědělci pak v některých případech budou úrodu skladovat až tři čtvrtě roku, než ji prodají. Kvůli cenám za skladování pak prý plodiny mohou natolik prodražit, že si je lidé nekoupí a raději se budou dívat po levnějších z dovozu. 

„Chceme srovnatelné podmínky,“ stojí na zemědělské technice, která projíždí Českem. Objevují se též nápisy tvrdící, že „vláda likviduje zemědělskou výrobu“ či že český kabinet „lže o rozdělení dotací“.

Předseda Agrární komory Zlínského kraje Jindřich Šnejdrla pak pro Českou televizi upozornil hlavně na růst cen energií, které spotřebovávají dle něj především chovatelé drůbeže a prasat a také pěstitelé ovoce. „Nevědí, za kolik budou energie kupovat. Informace, které jsou dnes v médiích, nehovoří o tom, jestli budeme jako zemědělci spadat do té nebo onaké kategorie. Máme velmi vážné obavy z toho, že cena potravin bude v násobcích kopírovat cenu energií,“ varoval.

S protesty naopak podle ČTK nesouhlasí Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR), která sdružuje hlavně malé farmáře a kroky vlády podporuje. Podle ní protesty „účelově pořádá vedení těchto organizací především na objednávku úzké skupiny majitelů největších agropodniků“ a ve skutečnosti jsou akce namířeny proti zájmům většiny českých zemědělců i českých spotřebitelů.

„Nynější zemědělská politika jistě není ve všem ideální, ale po mnoha letech konečně vykročila správným směrem,“ tvrdí asociace, jež má jiný názor než dnešní protestující, kterým naopak vadí, že se peníze přesunou směrem k menším farmářům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…