Jindřich Šídlo, Mitrofanov, Romancov, Rejžek... Pokud se ptáte, jak se jim líbil Zemanův projev, tak zde je odpověď

18.11.2015 7:54

Vystoupení prezidenta Miloše Zemana na Albertově v den, kdy si Česko připomínalo boj za svobodu a demokracii, vyvolalo na sociální síti Twitter spíše pohoršení než slova chvály. „Tenhle národ to fakt nemá lehký,“ povzdechl si kupříkladu novinář Jindřich Šídlo.

 Jindřich Šídlo, Mitrofanov, Romancov, Rejžek... Pokud se ptáte, jak se jim líbil Zemanův projev, tak zde je odpověď
Foto: Radim Panenka
Popisek: Shromáždění k výročí státního svátku 17.listopadu na Albertově

 „Hrad se na extremisty z pražské kavárny dnes připravil, hlásá halónovinář Ovčáček. Fajn, my jsme připraveni na prezidenta, co nableje na Albertově i do Konvičky,“ zveřejnil ještě před projevem prezidenta Miloše Zemana filmový a hudební kritik Jan Rejžek.

Novinář píšící pro Právo Alexandr Mitrofanov se byl podívat na Václavské náměstí a tak sledoval prezidentův projev až ze záznamu. „Je fakt, že Gustáv Husák před 26 lety veřejně nemluvil. A nebyla ani simulace. Po dnešku není třeba,“ ulevil si na Twitteru. „Teď se budu chlubit vlastním olysalým peřím. To když si vzpomenu, co jsem zde (obvykle bez pochopení z 2. strany) psal před volbou prezidenta,“ dodal.

„Zeman nejen na jednom pódiu, ale evidentně i v naprosté mentální shodě s Konvičkou. Kdo ještě věří, že nevěděl o kontaktech s Mrázkem?“ přisadil si politický geograf Univerzity Karlovy Michael Romancov.

Novináři Jindřich Šídlo i Ján Simkanič kriticky zhodnotili výběr osob, které se postavily vedle prezidenta Zemana na pódiu na Albertově. „Prezident chce být hlasem národa, proto si k sobě postavil jeho reprezentanty Konvičku, Velebu a Mynáře. Tenhle národ to fakt nemá lehký,“ posteskl si Šídlo. „Zeman, Konvička, Veleba, Nejedlý, Mynář, Ovčáček na jednom pódiu při oslavě státního svátku. Vybíráme ty nejlepší z nás,“ s notnou dávkou ironie okomentoval dění Simkanič.  

Publicista píšící pro Lidové noviny posléze ještě doplnil, že „na podporu Zemana se dokáže sejít už jen ta nejhorší politická sebranka“. „Poselství dnešního 17. listopadu je nezpochybnitelné: Děti, vyhýbejte se alkoholu, rozkládá tělo i duši,“ zakončil Simkanič své hodnocení 17. listopadu.

Novinář David Klimeš vytáhl na světlo světa známý prezidentův překlad názvu ruské skupiny Pussy Riot. „Pan prezident někde tam vpředu zpracovává pasy od pánů Konvičky a Veleby. Víte, co je to pasy, že?“ rýpl si do Zemana.

„Zeman mluví o komunistech, aniž by je komunisty nazval. To aby se vedle stojící Veleba třeba neurazil. Směšné, směšné, směšné!“ zhnusil se někdejší poslanec a politik Tomáš Fejfar. „Šmíra!! Jinak bych ten dnešní Albertov nenazval,“ dodal.

Politolog Univerzity Karlovy připomněl, že prezident sice ve svém projevu zdůraznil, že si náš národ zaslouží, aby si vládl sám a aby mu někdo zvnějšku nenařizoval, co má dělat, nad Hradem však již dříve vyvěsil vlajku EU.

Psychiatr specializující se na léčbu závislostí Karel Nešpor lakonicky podotkl, že z výroků hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka čekal, že Miloš Zeman nechá Albertov vystřílet. Po teroristických útocích v Paříži by však prý byl mainstream, tak ho nechal jen uzavřít.

Novináři Marku Wollnerovi, který na ČT uvádí pořad Reportéři ČT, včerejší dění paradoxně připomnělo dobu komunismu. „17. listopad v režii policejních složek, které v blikajících a houkajících antonech pořádají manévry v centru Prahy a snaží se tak uchránit prezidenta před případnými nespokojenci, to jsou kulisy jako vystřižené z časů před 26 lety. Letošní oslavy se prostě nesou v duchu autentické připomínky starých pořádků,“ posteskl si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…