„Jirko, ten Fiala už je?“ Okamura ohradil novináře. Přišla Linda Bartošová

09.10.2021 14:25 | Reportáž

Jirko, ten Fiala – už to je? Dotaz Lindy Bartošové k Jiřímu Hynkovi byl prvním hlasitějším projevem, který narušil spíše tiché očekávání v novinářské místnosti volebního štábu SPD. Zatímco politici SPD se pohybují v oddělených prostorách, novináři očekávají výsledky v sále, odkud bude kousek od sebe vysílat hned několik štábů.

„Jirko, ten Fiala už je?“ Okamura ohradil novináře. Přišla Linda Bartošová
Foto: Jakub Vosáhlo
Popisek: Ve volebním štábu SPD. Linda Bartošová se připravuje na vysílání, Jiří Hynek na otázky

Česká televize do hotelu DUO na pražském Střížkově vyslala elitu. Reportovat má Linda Bartošová, přítomen je i Jiří Hynek, který u dveří vyhlížel politiky SPD. Dotaz naznačil, o koho se bude Česká televize zajímat.

Dodejme, že místopředseda SPD Radim Fiala měl dorazit ze špiček SPD jako úplně první. Mezi novináři se však doposud neukázal.

Zvláštní místnost má pro živé vysílání vyčleněn Český rozhlas.

Tomio Okamura má dorazit po šestnácté hodině, schází se ovšem množství řadových členů strany, kteří jsou ale v oddělených prostorách mimo média.

Radim Fiala dorazil pár minut po čtrnácté hodině i mezi novináře. Uvedl, že z kampaně má velmi dobrý pocit a má dojem, že SPD je akceptována stále širší částí veřejnosti.

Jiřímu Hynkovi pak sdělil, že výsledky voleb očekává s velkou pokorou. Kampaň mu prý poskytla cenné podněty a postřehy od občanů, zejména na předvolebních jarmarcích, které místopředseda SPD poctivě objížděl ve většině regionů.

V první obci, odkud přišly výsledky, získalo SPD druhé místo. Byly to Žimutice v jižních Čechách. ANO tam získalo 35 %, SPD 20 %, Spolu 15 %, KSČM 15 %, Piráti a STAN 5 %, TSS 5 % a Přísaha také 5 %

Radim Fiala pak hovořil i pro ParlamentníListy.cz. Potvrdil, že rozhovory s voliči pro něj byly velkou inspirací a má z nich řadu poznámek, co dělat.

Pro příští volební období vidí řadu témat a výzev. Lidi trápí stoupající ceny i nedostupnost bydlení. Navíc očekává, že už v nastávajícím volebním období se začne rozpadat Evropská unie, neboť páteční rozhodnutí polského Ústavního soudu prakticky dostalo Polsko jednou nohou pryč z unie. A pro Českou republiku to bude znamenat výzvu, jak orientovat svou budoucnost.

K tomu je SPD připravena intenzivně se podílet na práci Poslanecké sněmovny a případně i vlády. Pokud získá od voličů silný mandát, cítí odpovědnost reprezentovat jejich zájmy, takže by určitě chtěla obhájit post místopředsedy Sněmovny a získat větší zastoupení ve výborech. Pokud jde o vyjednávání o vládě, bude podle Fialy díky novému volebnímu systému dlouhé a složité a SPD je připravena se na něm podílet.

V dalších rozhovorech hovořil o úspěchu řady regionálních lídrů, kteří SPD před letošními volbami posílili. Zmínil třeba ohlas, jaký měl v regionu Jaroslav Bašta.

Rozhovor pro TV Prima poskytoval nad občersvením, které je prý stejné jako na Českém jarmarku, na který před volbami SPD pozvala voliče. „To jsou naše, české potraviny,“ hovořil s klobásou v ruce, načež novinářům doporučil i pivo Espéďácký speciál z novopackého pivovaru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…