„Kecy.“ Kolem cen v Chorvatsku je dusno. Češi zasáhli

28.06.2023 7:02

MONITORING Lži a kecy, bulvární sr*čky. Tak hodnotí čeští milovníci Chorvatska zprávy českých médií o tom, že v prázdninové destinaci tak přepálili ceny ubytování i jídla, že tamní pláže zejí prázdnotou. Češi přítomní v Chorvatsku se tomu smějí, kolem tématu je však i dusno. Svědectví, které zaznamenaly přímo ParlamentníListy.cz, hovoří o cenových hladinách blízkých ČR.

„Kecy.“ Kolem cen v Chorvatsku je dusno. Češi zasáhli
Foto: Kateřina Vávrová
Popisek: Ceny potravin v Chorvatsku

S první vlnou veder měly podle TN.cz do Chorvatska dorazit i tisíce turistů. Jenže o některé oblasti prý není zájem a tamní pláže zejí prázdnotou. Zejména střed a jih jadranského pobřeží je prý osiřelý, třeba populární letovisko Makarska mělo mít v červnu o 25 procent méně hostů, než vloni. Primošten dokonce skoro o polovinu.

Jinde situace nemá být tak dramatická, ale i tak je v celém Chorvatsku o 17 procent turistů méně než vloni. A list Slobodna Dalmacija dokonce píše, že v reakci na zdražování na dalmatském pobřeží dokonce turisté ruší prázdninové rezervace. V Egyptě nebo Tunisku totiž seženou týden se službami all inclusive za cenu chorvatské polopenze.

Někde už reagují snižováním cen. Na ostrovech Hvar a Brač klesly ceny o 20 až 30 procent. Naopak spokojeni jsou v Dubrovníku, který se coby historická perla Středomoří orientuje spíše na movitější klientelu.

Ve skupině fanoušků Chorvatska vyvolaly pobavení zejména zprávy o zdražování. Jeden z diskutujících, který prý letos od začátku roku trávil v Chorvatsku zhruba polovinu času, žádné dramatičtější zdražování nepozoruje – na rozdíl od ČR.

„Zase lži a kecy. Teď jsme tam byli 2 týdny a všude plno lidí a je to tam boží,“ zpochybnila jiná diskutující pravdomluvnost českých médií.

Tento pohled podpořil další článek, tentokrát z webu Novinky.cz, který přebral prakticky stejné informace.

„Žurnálové jsou největší zlo na světě! Nechápu, jak jim ještě může někdo věřit,“ zhodnotil jeden z diskutujících.

Jiní se přidali názorem o „bulvárních sra*kách“. Jiní pohotově přidávali fotografie z „úplně prázdných“ pláží.

Jeden ze slovenských diskutujících si také povzdechl nad novinářskou bandou a přidal, že v chorvatském letovisku nakoupí levněji, než doma na Slovensku.

Padly samozřejmě i kategoričtější názory, třeba i takový, že „Jugoši nemakaj, drbou turisty, co to jde, tak ať jdou do p*dele“.

ParlamentníListy.cz získaly informace přímo z Chorvatska, podle kterých k určitému zdražení došlo, není ale zase tak strašné. Zejména ve srovnání s tím, jak se posunula cenová hladina doma v ČR.

„Některé věci jsou tady možná i levnější. To bych řekla, že je například ovoce a zelenina,“ dozvěděli jsme se od jedné z českých turistek. Litr dieselu se podle ní tankuje přibližně za 31 korun. Kopeček zmrzliny v centru vyhlášeného střediska Zadar stojí dvě eura.

A obecně platí, že na ostrovech jsou vzhledem ke složitějšímu zásobování ceny o něco vyšší, než na pevnině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…