"Kočce" Šiklové to v Hydeparku ujelo. Nečase nazvala nepřímo hajzlem

08.03.2012 22:50

Čeští politici podle socioložky Jiřiny Šiklové soustavně poškozují občany České republiky. Zejména proto, že uměle vyvolávají rozbroje mezi různými sociálními, rasovými nebo názorovými skupinami, a tím odvádějí pozornost od vlastní činnosti, kterou ne vždy dělají správně a čestně. Český unikát to ale prý není - v cizině mají v politice taky plno hajzlů.

"Kočce" Šiklové to v Hydeparku ujelo. Nečase nazvala nepřímo hajzlem
Foto: Archiv JŠ
Popisek: Jiřina Šiklová

"Co říkáte jako socioložka na chování politika, který nám tu ukazoval naplněné síťovky a v přímém přenosu lhal? Byl přímo usvědčen. O zavedení zdravotních poplatků a dalších platbách. Myslíte, že by takhle prolhaný politik mohl vydržet v křesle v cizině?" ptal se Šiklové přes chat v interaktivním pořadu Hydepark divák Honza.

Šiklová jen mávla rukou. "Ale určitě mohl, taky tam mají plno hajzlů v té politice," ulevila si, pak se zarazila a divákům se s úsměvem omluvila. "A taky je odstraňují a to je v pořádku,“ dodala. Množství podobných osob v čele států podle ní bohudík klesá. "Míra jich klesá, protože je tu plno akcí a organizací jako je Veřejnost proti korupci nebo nadace Karla Janečka. Celé se to rozjíždí a lidé se o to začínají zajímat, tudíž si politici začínají dávat pozor."

Vyzdvihujme ty čestné politiky, společnost pak ke cti dospěje

Jací lidé vedou naši zemi, je podle Šiklové částečně odrazem toho, z jakého úhlu se na ně díváme.  "Budeme-li na politiky nadávat, budou tam chodit jen kvůli prospěchu. Jak já říkám: když uvidí lidé nade dveřmi nápis 'Nevěstinec', vstoupí dovnitř jenom ten, kdo má zájem o služby nevěstince,“ podotkla. Naopak ty politiky, kteří svou práci dělají správně, by měli lidé otevřeně vyzdvihovat a vážit si jich. Aby zavdali správný příklad.

Celkově bude ovšem proces ozdravování české politické scény spíše dlouhodobý. "Nelze někomu říci: musíš někoho milovat, musíš být mravný. To dost dobře není možné. K tomu ti lidé musí dospět,“ uvedla Šiklová.

Nikoho nezajímá, když se něco podaří

Obecně se současná společnost uchyluje k pesimismu. Vyžívá se ve špatných zprávách a ty dobré už ani neřeší. "Koho zajímá, že něco funguje? Nás zajímá jenom to negativní,“ konstatovala socioložka. Původ to podle ní má v minulosti.

"Lidé si pořád opakují jenom ty negativní informace. Když mi pořád někdo bude říkat jenom to negativní a o pozitivní zprávy nebude mít zájem, tak budeme mít představu jen toho horšího. My se kocháme ve špatných zprávách,“ poznamenala s odkazem a velkým apelem zejména na média.

Celkově diváci Šiklovou v pořadu vnímali značně pozitivně. Nejenže její vystoupení diváci na webu Hydeparku ohodnotili 71 procenty kladných hlasů, ale jeden z posledních tazatelů jí navíc vystřihl kompliment - na svůj věk je to prý pořád "kočka".



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…