„Kolaborantka“ není. „Svoloč“ je neslušná. Jak přesně soud naložil Etzlerovi

16.08.2023 7:21 | Analýza

V říjnu minulého roku označil influencerku Jordanku Jiráskovou za „kolaborantku“ a „prokremelskou svoloč“, nyní se bývalý novinář Tomáš Etzler bude muset omluvit. Jirásková na sociální síti zveřejnila část soudního rozsudku, že Etzler u soudu neobhájil pravdivost svých výroků, které soud označil za dehonestující, přičemž jakožto novinář by měl dbát na „kulturu svého projevu“. A že navíc za tím byl i jeho úmysl rozdmýchat negativní reakce vůči Jiráskové.

„Kolaborantka“ není. „Svoloč“ je neslušná. Jak přesně soud naložil Etzlerovi
Foto: Repro Youtube
Popisek: Tomáš Etzler, novinář, bývalý zpravodaj v Číně

Kvůli označení za „kolaborantku“ a „prokremelskou svoloč“ na sociální síti Twitter podala influencerka Jordanka Jirásková na bývalého novináře Tomáše Etzlera žalobu, v níž influencerka požadovala omluvu a 20 tisíc korun za nemajetkovou újmu. Žalobu začal soud projednávat začátkem července, nyní přišel rozsudek. Jiráskovou u soudu zastupoval advokát Jindřich Rajchl.

Etzler se nechal u soudu slyšet, že na síti Twitter publikoval svůj soukromý názor a nemá se tak za co omlouvat a že není ani odpovědný za to, co Jiráskové lidé po zveřejnění jeho příspěvku psali. U soudu ho zastupoval Artur Ostrý.

Soud nicméně Etzlerovi nařídil omluvu, která by újmu Jiráskové měla odčinit. „Vzhledem k výše uvedeným okolnostem shledává soud postupem podle ustanovení § 2951 odst. 2 NOZ za skutečné a dostatečně účinné odčinění způsobené újmy omluvou požadovanou žalobkyní. V daném případě bylo rozhodující prokázání pravdivosti výroku, že žalobkyně je ‚prokremelská svoloč‘ a ‚kolaborantka‘,“ stojí v rozsudku spolu s tím, že Etzler u soudu neprokázal, že by jeho tvrzení na sociální síti bylo pravdivé. „Po zhodnocení všech shora uvedených skutečností soud dospěl k závěru, že žalovaný neunesl důkazní břemeno spočívající v tvrzení a prokázání, že příspěvek na sociální síti Twitter ze dne 9. 10. 2022 obsahuje pravdivé informace o žalobkyni,“ rozhodl soud.

Celá kauza započala v říjnu loňského roku po poničení Kerčského mostu, vedoucího na Krym, ukrajinskou armádou, k čemuž Armáda ČR na Twitteru ukrajinské armádě gratulovala. Na tento tweet Jirásková reagovala: „Armáda ČR se raduje z teroristickýho útoku? Probuďte mě,“ napsala Jirásková, načež byla společně s Tomášem Nielsenem označena Etzlerem za „prokremelskou svoloč“ a „kolaborantku“.

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23345 lidí

V rozsudku soud uvedl, že by měl každý vždy vyvinout úsilí k tomu, aby se nedopustil šíření dezinformací nebo nepravd, přičemž Etzler tuto zásadu porušil. „Podle názoru soudu žalovaný tuto zásadu porušil. V době zveřejnění předmětného příspěvku neměl žádné důkazy pro své tvrzení, že žalobkyně je kolaborantkou, tedy že spolupracuje s cizí mocností za účelem poškození zájmů České republiky, přesto ji takto označil, a dále vůči žalobkyni použil hanlivý dehonestující výraz ‚svoloč‘, což odporuje zásadám lidské slušnosti.“

Etzler sice dle rozsudku soudu má právo na vyjádření kritiky Jiráskové, použité výrazy však byly za hranou přípustné kritiky. „Žalovaný, jako bývalý dlouholetý novinář, by měl dbát na kulturu svého projevu, a to zejména tehdy, pokud své příspěvky uveřejňuje veřejně, tedy vůči neurčitému počtu sledujících,“ stojí též v rozsudku.

„Soud tedy shora uvedené expresivní výroky žalovaného uveřejněné v jeho příspěvku na sociální síti Twitter dne 9. 10. 2022 vyhodnotil jako nepravdivé a dehonestující, které způsobily závažný zásah do soukromé sféry žalobkyně,“ sdělil soud.

Soud rovněž konstatoval, že Etzler svým příspěvkem na sociální síti neměl v úmyslu podnítit věcnou debatu, ale úmyslně se snažil proti Jiráskové vyvolat negativní reakce od svých sledujících. „Soud také vzal v úvahu, že žalovaný svým příspěvkem na síti Twitter i v diskusi, která se poté na síti Twitter rozvinula, a do které žalovaný také dvěma příspěvky přispěl, neměl v úmyslu vést diskusi na věcné téma, ale jeho úmyslem bylo vůči žalobkyni vyvolat negativní reakce od sledujících žalujícího, což se také stalo.“ A že nastalou situaci na Twitteru se navíc nikterak Etzler nepokusil usměrnit.

Jirásková požadovala, aby byla Etzlerova omluva na Twitteru zveřejněna půl roku, soud mu nakonec nařídil pouze 3 měsíce. Tato doba je dle soudu dostatečná a splní svůj účel. „Uložením této povinnosti bude možno dojít k určitému zhojení zásahu žalovaného do osobnostních práv žalobkyně,“ rozhodl soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejipi , 16.08.2023 8:19:22
tomu nenovináři plnému nenávisti k lidem s jiným než jeho názorem tu potupu ze srdce přeji.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …