„Konec násilí na ženách. Dost!“ Papež radikálně promluvil při novoroční mši

01.01.2022 21:31

Při novoroční mši ve Svatopetrské bazilice v den, kdy si římskokatolická církev připomíná slavnost Panny Marie, vyzval papež František důrazně k ukončení násilí páchaného na ženách. Informovala agentura Reuters, píše o tom server ČeskéNoviny.cz.

„Konec násilí na ženách. Dost!“ Papež radikálně promluvil při novoroční mši
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: papež František

Ústředním motivem papežova novoročního kázání bylo mateřství a ženy, které podle jeho slov „drží pohromadě nitky života“. Novoroční mše využil František k tomu, aby učinil jednu z dosud nejsilnějších výzev k ukončení násilí na ženách.

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí
„A protože matky darují život a ženy drží svět (pohromadě), vynakládejme všichni větší úsilí na podporu matek a na ochranu žen,“ řekl papež. „Kolik násilí je namířeno proti ženám! Dost! Ubližovat ženě znamená urážet Boha, který z ženy vytvořil naše lidství,“ dodal v narážce na Ježíšovu matku, Pannu Marii.

Pětaosmdesátiletý František minulý měsíc v italském televizním pořadu řekl ženě, kterou bil její bývalý manžel, že muži, kteří se dopouštějí násilí na ženách, se dopouštějí „téměř satanského“ hříchu.

Od začátku pandemie covidu-19 před téměř dvěma lety se papež František několikrát vyslovil proti domácímu násilí. To v mnoha zemích vzrostlo poté, co kvůli lockdownům zůstalo mnoho žen uzavřeno v domácnostech spolu s násilníky.

Účast veřejnosti na dnešní mši byla kvůli covidovým restrikcím nižší než obvykle. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …