„Konečně jim došlo, proč vyhrál Babiš.“ Tak se Fiala začal snažit. Stejně moc nepřesvědčil

27.12.2023 11:10 | Monitoring

V mediálních kruzích premiér Petr Fiala (ODS) se svým vánočním projevem zabodoval a od novinářů a komentátorů zaznívají nejčastěji pochvalná slova zejména k Fialovu optimismu. „Bezpochyby to nejlepší, co dosud premiér na veřejnosti pronesl,“ chválí předsedu vlády například komentátor Honzejk a míní, že premiérův tým přebral heslo „Bude líp“ od opozičního lídra Andreje Babiše (ANO). Podle novináře Vratislava Dostála však otázkou je, zdali onu premiérovu naději pocítí i běžní lidé. „Třeba až se na jejich peněženkách začnou projevovat důsledky vládního konsolidačního balíčku,“ poznačil.

„Konečně jim došlo, proč vyhrál Babiš.“ Tak se Fiala začal snažit. Stejně moc nepřesvědčil
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Vánoční projev premiéra Petra Fialy.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43733 lidí
Předseda vlády věnoval úvod svého projevu tragické události na pražské filozofické fakultě a následně uplynulý rok, stejně jakož ten předchozí, označil za „náročnou dobu“. „Sotva skončila doba omezení a nejistoty způsobená snahou zabránit šíření nemoci covid-19, dopadly na naši část Evropy přímé důsledky ruského útoku na Ukrajinu. Zasáhla nás energetická krize, migrační vlna a zejména pak inflace. A nakonec děsivá tragédie z 21. prosince. Tedy věci, s nimiž jsme v naší novodobé historii neměli v tomto rozsahu prakticky žádnou zkušenost,“ shrnul.

„Nebylo to lehké období. Nebylo snadné pro nikoho a ani pro vládu. Snažili jsme se včas přijmout taková opatření, aby si se všemi těmi krizemi lidé i firmy dokázali poradit. Zároveň jsme se museli postarat o dostatek energií především pro zimní období. Souběžně jsme pracovali na tom, aby se stárnoucí a nezabezpečená energetická infrastruktura naší země začala co nejrychleji měnit. A k tomu všemu jsme plnili náš vládní program. Ať už jde o nezbytné reformy, nebo o zastavení nebezpečného zadlužování,“ řekl ve svém vánočním projevu premiér a pokračoval s tím, že příští rok už bude mnohem lepší.

Fiala pak zmínil, že v příštím roce „skončí neustálé zdražování“ a reálné mzdy dle něj začnou opět růst. „Projeví se to pozitivně ve vašich rodinných rozpočtech a úsporách,“ poznačil a uvedl, že se jeho vládě mělo podařit „dostat pod kontrolu prudké zadlužování naší země“. „V roce 2024 deficit veřejných financí poklesne díky ozdravnému balíčku a dalším rozhodnutím naší vlády výrazně pod 3 procenta hrubého domácího produktu, což je obecně uznávaná hranice dobrého hospodaření státu. Česká republika tedy začne mít příští rok po mnoha letech zdravé veřejné finance,“ zaznělo od ministerského předsedy směrem k občanům.

Premiérův projev následně ohodnotili kladně představitelé vládních koaličních stran, avšak zároveň zaznívala hodnocení coby „projev plný fikcí“ či padaly dotazy, zdali je český premiér „mimo realitu?“

Kdo se však dívá na premiérův přednes kladně, je komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk, který dokonce míní, že šlo „bezpochyby o to nejlepšímu, co dosud premiér na veřejnosti pronesl“.

„Po stránce formální byl stručný a úderný, po stránce obsahové pak účastný a nadějeplný. Prostě – bez jakékoli ironie – kvalitní naplnění žánru ‚projev předsedy vlády na konci roku‘,“ míní novinář, avšak ve svém komentáři pro Hospodářské noviny zároveň poznačil, že rizikem pro Fialu je že celý svůj politický bank v proslovu „vsadil na budoucnost, kterou nemá zcela ve svých rukou“. „A v metodě oslovování veřejnosti se poněkud přiblížil svému hlavnímu politickému protivníkovi, kterého právem obviňuje z populismu. Obojí se mu nakonec může vymstít,“ dodal.

Svá slova následně Honzejk shrnul i na facebooku, kde poznačil, že „Fialovi lidé zjevně pochopili, že nevystačí se strašením návratem Andreje Babiše, ale že jádro marketingového sdělení musí vždy stát na příslibu lepší budoucnosti, nebo alespoň lepšího produktu, než nabízí konkurence“.

„Konečně jim došlo, proč Babišovo ‚Ano, bude líp‘ fungovalo a funguje skvěle. Je docela zábavné sledovat, jak se nyní obsah sloganu pokouší otočit a použít proti původnímu majiteli. ‚Ano, bude líp‘ by se klidně mohl jmenovat i Fialův vánoční projev,“ myslí si Honzejk, že se Fialův tým při přípravě vánočního projevu inspiroval u strategie a hlavního hesla opozičního lídra.

Pozitivně se k nadějnému tónu premiéra staví také novinář Aktuálně.cz Radek Bartoníček. „Řekl bych, že ještě nikdy se nesnažil premiér tolik jako nyní dát lidem najevo sounáležitost s nelehkou životní situací mnoha z nich. To mě zaujalo nejvíc. Prostě projev, ve kterém se snažil dát lidem naději. To není na škodu,“ ohodnotil.

Z opozičního ANO přitom k projevu šéfa vlády superlativy neplynuly a šéf stínové vlády opozičního hnutí ANO Karel Havlíček mínil, že je Fiala odtržený od běžných lidí a odmítá si připustit odpovědnost za současnou situaci.

Novinář Respektu Marek Švehla oproti tomu má Fialův projev za „vítanou dávku optimismu do dalšího roku“. „Havlíčkova reakce projevem nervozity z toho, že se Fialův optimismus dřív nebo později skutečně přenese i na lidi,“ myslí si.

„Petr Fiala svůj vánoční projev pojal optimisticky a s vyhlídkou na lepší zítřky. Nejen že věří, že to nejhorší máme za sebou, podle něj dokonce přichází rok naděje. Otázka je, zda to pocítí také běžní lidé. Třeba až se na jejich peněženkách začnou projevovat důsledky vládního konsolidačního balíčku,“ poznačil k projevu premiér novinář Vratislav Dostál na serveru Info.cz.

„Vcelku realistické ale také je – jak si kdysi na jednu desku jako motto napsala legendární rocková kapela z Valašského Meziříčí, jejíž frontman se shodou okolností jmenuje stejně jako předseda naší vlády – že ‚z nejhoršího jsme uvnitř‘,“ doplnil.

A novinář Ondřej Fér vyzval, abychom se zkusili domluvit na tom, že „politická funkce není předpokladem pro pronášení slavnostních projevů k národu“. „A pokud už to někdo musí dělat, ať si na to kromě prezidenta zaplatí prostor stejně jako jiní inzerenti. Někteří by si měli zaplatit taky napsání toho projevu,“ dodal po premiérovu přednesu v televizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radek Kotas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No konečně víme,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusewendysek , 27.12.2023 12:36:21
co si o nás myslí Honzejkové a další Bakalovi pohůnci. V jejich očích jsme asi všichni prosťáčci, kterým stačí pravidelně opakovat, že bude líp a všechny problémy pro nás přestanou existovat, chytneme se všichni za ruce a půjdeme zpívat na náměstí. To je ale arogantní mamlas.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …