„Křižák lidských práv, měl by si vzít prášky.“ Tato slova si vysloužil Laudát po střetech s Kmoníčkem u Jílkové

11.09.2015 9:03

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ „Laudát by si měl vzít prášky,“ nejvíce zabodoval „prezidentův muž“ Hynek Kmoníček. Michael Kocáb byl nejlépe připravený. I takto zhodnotil vystupování hostů ve čtvrtečním pořadu ČT Máte slovo s Michaelou Jílkovou mediální analytik Jiří Mikeš. Tématem byla prezidentova návštěva v Číně, kterou navštívil jako jediný nejvyšší představitel státu EU na oslavách konce druhé světové války.

„Křižák lidských práv, měl by si vzít prášky.“ Tato slova si vysloužil Laudát po střetech s Kmoníčkem u Jílkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Vlísává se prezident Zeman do přízně Číňanů? Nebo je správné, že na Východ jezdí a pomáhá zde navazovat obchodní kontakty? Názorově se u Jílkové střetli příznivci a odpůrci zahraniční politiky prezidenta. „Zemanův tým“ zastupoval Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru prezidenta republiky, komunista Jiří Valenta a za Zemanovy příznivce jazyková lektorka Zdeňka Valvodová. Oproti nim argumentovali Zemanovi kritici. Z nich je v nejvyšší politické funkci František Laudát, místopředseda poslaneckého klubu TOP 09. Ještě výše byl svého času bývalý ministr pro lidská práva a národnostní menšiny, hudebník Michael Kocáb. Za protizemanovskou veřejnost se prezentoval Šimon Hlinovský, zakladatel facebookové skupiny Za odvolání Miloše Zemana, jinak IT pracovník.

Mikeš: Laudát by si měl vzít prášky. Kocábovi se dalo věřit

„Pořad byl velice zajímavý. Ovládl ho Hynek Kmoníček, který je opravdu formát. Byl nad věcí a ze všech nejlepší,“ pochválil ředitele zahraničního odboru prezidenta Jiří Mikeš. Naopak nejhorší výkon předvedl František Laudát. „To je demagog. Divím se, jak může být poslanec. Vystupuje strašně nervózně, skáče lidem do řeči. Měl by si vzít nějaké prášky,“ zkritizoval Mikeš místopředsedu poslaneckého klubu TOP 09 v mediálním hodnocení pro ParlamentníListy.cz. Z druhého tábora ho zklamal komunista Valenta. „Byl pasivní, slabý. Skoro nic neřekl, a když, tak nějaké blbosti,“ domníval se. Ze Zemanových kritiků Mikeš nejlépe hodnotí Michaela Kocába. „Byl z nich nejlépe připravený, lidský. Dalo se jeho argumentům věřit. Zvládl to,“ uvedl k argumentaci bývalého frontmana Pražského výběru. Hůře u mediálního experta dopadl Šimon Hlinovský. „Nevím, proč ho tam brali. To je takový trapný naivka,“ uvedl. Zdeňka Valvodová podle něj mluvila za 90 procent lidí, kteří Miloše Zemana mají v oblibě. „Byla vhodně vybraná,“ konstatoval.


František Laudát a Hynek Kmoníček (ReproFoto: ČT)

Proprezidentská strana byla prý přesvědčivější: „Díky Kmoníčkovi, který ji táhl.“

Souboj podle něj vyhrála proprezidentská strana. „Díky Kmoníčkovi, který ji táhl,“ řekl Mikeš. Pak se ještě vrátil k Františku Laudátovi: „Ten Laudát, to je opravdu křižák lidských práv,“ prohlásil. Líbil se mu i v publiku přítomný sinolog, na kterého se moderátorka Jílková několikrát obrátila s otázkou. „Byl rozumný a bylo vidět, že v Číně dlouhá léta žil. Ví, o co jde,“ mínil Mikeš. Z publika promluvil i Jakub Janda z nevládní organizace. „To je takový chladný kalkulátor. Ale každopádně měl zajímavé názory,“ prozradil Mikeš pro ParlamentníListy.cz.

Mikeš chválil ČT: „Tentokrát to bylo objektivní, vyvážené.“

Na závěr pochválil způsob moderování i přípravy pořadu: „Asi si dala Česká televize velký pozor, protože je kritizovaná, že si z prezidenta dělá šoufky a je proti němu. Tentokrát to bylo objektivní, vyvážené. Myslím si, že televizní rada by měla dát paní Jílkové pochvalu před nastoupenou jednotkou,“ uzavřel Jiří Mikeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…