,,Lepšolidi? To vymysleli ruští švábi!"... A začala debata. Zahradil si dovolil nesouhlasit, takto dopadl

02.01.2019 12:14

Termín „lepšolidi“, který proslavil prezident Zeman ve svém vánočním poselství, je prý „výmyslem z dílny ruských švábů“. A chápou to prý i prostomyslní lidé. To si myslí Jan Jandourek, který tuto tezi horlivě propagoval v internetové diskusi. Na pomoc mu přišel Miloš Gregor, autor Nejlepší knihy o fake news.

,,Lepšolidi? To vymysleli ruští švábi!"... A začala debata. Zahradil si dovolil nesouhlasit, takto dopadl
Foto: Printscreen vysílání ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman pronáší vánoční poselství

Jan Jandourek, vysvěcený kněz, kdysi působil s Tomášem Halíkem v akademické farnosti u svatého Salvátora. Později se zaměřil spíše na novinářskou tvorbu a v posledních letech je oporou redakčního týmu Pavla Šafra na Foru24.cz, kde se věnuje zejména Andreji Babišovi, církevnímu sporu Halík – Duka a ve vánočním týdnu zaujal tím, že v odpovědi na prezidentův termín „lepšolidi“ zavedl označení „babišolidi“.

Anketa

Kdo pronesl nejlepší vánoční/novoroční projev?

80%
7%
hlasovalo: 13014 lidí

Jan Jandourek je z liberálně-demokratických pozic také častým a vášnivým účastníkem facebookových diskusí.

V jedné takové se dostal do sporu s Janem Zahradilem, europoslancem za ODS. A v rámci této polemiky mu napsal: „Lepšolidi je výmysl z dílny ruských švábů. To je celkem pochopitelné i průměrně prostomyslným“.

Termín „lepšolidi“ se stal všeobecně užívaným, když jej mnohem zevrubnější a obsáhlejší definici tohoto pojmu, vycházející z německého „gutmenschen“ přitom již dříve předložil například poslanec Václav Klaus.

Janu Zahradilovi z Jandourkových vývodů o dílně ruských švábů došla slova. „Co se to s těmi lidmi děje? Opravdu si už vypěstovali takový konspirační stihomam? Celý svět je podle nich řízen dezinformačními kampaněmi tajných služeb?“ žasl.

Z Jandourka se prý stal „Protiproud naruby“, čímž narážel na server Petra Hájka, některými označovaný za konspirační.

V diskusi pod příspěvkem se většina lidí podivovala Jandourkovu fanatismu.

Jiní se bavili představou, jak taková „dílna ruských švábů“ funguje. „Já si to představuji takhle – v Moskvě shromáždí několik stovek ruských trollů a několik měsíců je učí slovo ‚lepšolidi‘, které vymyslel tým ruských jazykovědců. Poté trolly pod krycími identitami rozvezou po celé ČR a oni začnou v hospodách a na náměstích to slovo používat. Pak už to jde samospádem. Trolly svezou tajně zpět do Moskvy a mise je splněna. Jinak to být nemůže,“ psal jeden z diskutérů.

Na Jandourkovu obranu se ozval Miloš Gregor z katedry politologie brněnské Fakulty sociálních studií, který společně s Evropskými hodnotami Jakuba Jandy sepsal studii o dezinformačních a manipulativních médiích, rovněž napsal (s kolegyní Petrou Vejvodovou, rovněž dobře známou svým bojem proti „dezinformacím“) knihu pojmenovanou skromně Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích.

Miloš Gregor k Zahradilovu příspěvku napsal: „No, ale on ten pojem fakt přišel z prokremelských dezinformačních serverů, odkud to Zeman a další přebrali...“


reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…