„Lidi půjdou pod most! Mají před baráky uhlí.“ Konečná na Primě. I s Pekarovou. Přinesen svetr

11.09.2022 21:34

Komunální a senátní volby se blíží. Inflace přitom negativně ovlivňuje většinu domácností, je ve výši 17,5 procenta. Ovlivní to výsledek voleb? V předvolební superdebatě CNN Prima News se utkali Marian Jurečka (KDU-ČSL), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Vít Rakušan (STAN), Michal Šmarda (ČSSD), Kateřina Konečná (KSČM) a Robert Šlachta (Přísaha). Po půlhodině pořadu Konečná drtivě vede v diváckém hlasování.

„Lidi půjdou pod most! Mají před baráky uhlí.“ Konečná na Primě. I s Pekarovou. Přinesen svetr
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Marian Jurečka a Kateřina Konečná

Tyto volby se konají rok po volbách do Poslanecké sněmovny, kdy vládu Andreje Babiše (ANO) vystřídala pětikoalice pod vedením Petra Fialy (ODS). Budou tyto volby jakýmsi referendem o vládě? 

„Rozhodneme o tom zítra,“ poznamenal k cenám energií ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Energie, plyn a pohonné hmoty budou. Budou na zimu. A cena bude taková, aby to domácnosti i firmy zvládly,“ řekl. Podle jeho slov vláda musí situaci uklidnit. „Situaci zvládneme, nebudou se zavírat školy, nemocnice,“ zdůraznil Jurečka.

„Jsem rád, že slyšíme, že to zvládneme. Kroky vlády jsou naprosto chaotické, nesmyslné – a jsem rád, že se dostáváme k tomu, že se dostáváme k zastropování,“ odvětil Šlachta. Podle něj by se ceny měly zastropovat tak, aby to lidé opravdu zvládli. 

„Neříkáme za jednotlivé strany, co by si kdo představoval. Je fér vůči lidem říct, až se dohodneme,“ poznamenala následně Markéta Pekarová Adamová. Lidé podle ní budou znát výsledek brzy. „Pokud někdo nemá na energie, může využívat dávek sociálního systému,“ poradila také Pekarová Adamová.

Podle Rakušana zítra česká vláda přinese sumu, která ovlivní především život našich domácností. „Během týdne se dostaneme i k tomu firemnímu sektoru,“ zmínil Rakušan.

„Lidí v chudobě vám přibývá dvojnásobně,“ rozhorlila se velmi ve své kritice vlády předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. „Musíme začít danit nehorázné zisky těch, kteří vydělávají na té krizi. Nemůžeme čekat na evropské řešení. Pokud na něj budeme čekat, budou se nám lidé stěhovat pod most,“ dodala.

Jurečka však oponoval, že vláda pomáhá lidem velmi silně. „Roky jste u toho byli vy, a nic jste pro to neudělali. Kde byl váš tlak na digitalizaci? Aby lidé nemuseli chodit na úřady práce?“ ptal se Konečné a chvíli se přetahovali o to, jak dlouho je kdo z nich u moci. 

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„Na radu paní Pekarové Adamové jsem si koupil svetr,“ začal pak mávat pleteným kusem oděvu Šlachta, když se jej moderátorka ptala, jak chtějí šetřit v zimě energiemi. Podle Šlachty je však vyjádření ohledně svetrů ze strany Pekarové Adamové neúctou k lidem.

„Jsem ráda, že chápete, že v zimě se nosí svetry, ale je škoda, že jsem vám to řekla až já,“ odvětila Pekarová Adamová. Šlachta však oponoval, že jde o neúctu, takhle hovořit s lidmi. „Myslíte si, že je ostuda nosit svetr? Tak to je mi vás líto,“ zareagovala Pekarová Adamová.

„Tohle šaškování se svetry nikomu nepomůže! Pomůže to, když vláda začne mluvit jasnou řečí!“ sdělil následně Šmarda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…