„Lidi zneužili pravdu.“ Očkování: Odhaleno. Výzva občanům

11.04.2022 13:52 | Ze sítí

Reportáže o covidu i argumenty pro různá opatření byla podpořena řečí čísel a statistik. Nedávno se ovšem šéf lékařských statistiků Ladislav Dušek nechal slyšet, že kvůli tomu, že byla čísla poskytována bez kontextu, poklesl zájem o očkování. „Otevírejme ta data, ale povinně k nim musí být referenční výklad zodpovědného subjektu, který je otevírá,“ řekl Dušek. Ovšem pustil se do něj matematik Fürst, který připomenul, co všechno má Duškův ÚZIS na svědomí. A o čísla jde i Iniciativě 21. Profesor Beran apeluje na zdravotnické pracovníky, aby pečlivě hlásili nežádoucí efekty očkování.

„Lidi zneužili pravdu.“ Očkování: Odhaleno. Výzva občanům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch otevřel v pražském obchodním domě Kotva další očkovací centrum umožňující očkování bez registrace

Každý, kdo při epidemii covidu jen trochu sledoval média, viděl, jak důležité se staly statistiky a čísla. Někteří lidé například každý večer bedlivě sledovali, kolik podle testů přibylo pozitivně testovaných a jaké bylo reprodukční číslo R. Data sloužila jako základ jak pro ty, kteří tvrdili, že v Česku má být povinné očkování, tak pro jeho odpůrce. Ta o počtu nakažených a hospitalizovaných podle prodělání či neprodělání nemoci zveřejňoval například pirátský zdravotnický expert Ondřej Dostál.

Ovšem proti publikování dat tak, jak jsou, se nedávno vyslovil šéf lékařských statistiků Ladislav Dušek na konferenci o otevřených datech. „Nemělo by se stát, že data naruší důvěru pacientů v (zdravotní) systém, což se přesně během covidu několikrát stalo,“ uvedl dle ČTK a jako příklad dal statistiky zaplněnosti lůžek na JIP, které nemocnice používaly pro přesuny pacientů a příjem. „Když tahle data někdo nekontrolovaně pustí do veřejného prostoru, tak je úplně otevře. Bez interpretace,“ řekl Dušek.

Za „interpretaci v kontextu“ se postavil také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. ÚZIS proto podle něj připravuje národní strategii pro sdílení dat ve zdravotnictví. Dušek si totiž stěžoval, jak byla data údajně zneužívána na sociálních sítích a to prý zapříčinilo pokles zájmu o očkování. „Myslím si, že v jednu chvíli to zastavilo očkování, protože sledovanost těchto lidí, kteří to dělali záměrně, byla v milionech. Hrozně mě to mrzí,“ pravil.

V současné době podle něj chybí metodika, jak data bezpečně otevírat. „Říkám, otevírejme ta data, ale povinně k nim musí být referenční výklad zodpovědného subjektu, který je otevírá. Aby lidé, kteří chtějí mít tu správnou informaci, ji mohli najít,“ míní Dušek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…