Lidovecký politik a křesťanský kazatel sepsali toto o uprchlících. Je to jiné než od Tomáše Halíka

03.08.2015 9:02

„Ježíš jasně říká: Postarej se o toho, kdo je v nouzi – ať je to křesťan, žid, muslim, komunista,“ pronesl nedávno v České televizi křesťanský teolog Tomáš Halík. Proti jeho všeobjímajícímu pojetí solidrity s uprchlíky se však na názorové stránce pondělních Lidových novin postavili hned dvě osobnosti., jejichž život je do jisté míry propojen s křesťanstvím.

 Lidovecký politik a křesťanský kazatel sepsali toto o uprchlících. Je to jiné než od Tomáše Halíka
Foto: Katerina Skrypnik
Popisek: Pavel Svoboda

Křesťanský kazatel a konzervativní publicista Dan Drápal se ohradil proti názoru, který na stránkách Lidových novin publikoval Jan Piňos, který tvrdí, že za uprchlíky bychom měli být vděční, protože naše civilizace už ztratila schopnost sebereflexe a solidarity s druhými. Podle něj si v pohodlí žijící češt občané myslí, že je normální zahnat lidské bytosti zpět do utrpení, za které západní společnost nese spoluodpovědnost, a dál si užívat svůj konzum vykoupený chudobou jiných částí světa.

Drápal k tomu poznamenává, že žádná jiná civilizace za světě, než ta naše západní, nevěnuje tolik času přemýšlení sama o sobě, tedy „sebereflexi“. A rozhodně to prý nedělá civilizace islámská. A pokud jde o zodpovědnost za vlnu uprchlíků, vidí to Drápal poněkud jinak. „Kupříkladu kdyby se díky západní medicíně nepodařilo výrazným způsobem snížit dětskou úmrtnost ve třetím světě, bylo by uprchlíků mnohem méně,“ ukazuje Drápal, v čem vidí odpovědnost Západu.

Rovněž jej prý pobavila teze, že čím více je v zemi uprchlíků, tím méně iracionálního strachu z nich veřejnost má, protože zjistí, že jsou to normální lidé. Drápal upozorňuje, že naopak napříč západní Evropou posilují strany a hnutí, které se proti uprchlíkům vymezují, a jejich odpůrci jim za to nadávají do populistů a xenofobů.

Na stejné stránce vystoupil i Pavel Svoboda, europoslanec Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové. Ten se rozhodl objasnit problém imigrace z pohledu právníka. Mimo jiné upozornil, že dnes neexistuje společná evropská azylová politika, neboť země se nechtěly vzdát kompetencí samostatně rozhodovat o přijímání uprchlíků. Proto existuje jen několik dohod o spolupráci mezi členskými státy. Současný systém podle něj počítal s desítkami azylantů, ale rozhodně ne se současnou migrační vlnou, kdy se počty běženců pohybují v tisících.

Svoboda krotí i nadšení některých, že nám imigrace vyřeší umdlévající demografickou křivku a hrozící populační krizi. Připomíná studii demografů Burcina, Drbohlava a Kučery, podle které vydá jedno novorozené dítě za čtyři třicetileté imigranty. Takto bychom tedy potřebovali tři sta tisíc imigrantů ročně, což je nereálné.

Europoslanec z toho všeho vyvozuje, že je třeba ještě užšího propojení EU a předání kompetencí ochrany hranice a společné obrany do Bruselu. Jinak prý čeká EU pozvolný rozpad.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…