„Lidovou republiku" vyhlásil po Doněcku i Luhansk

28.04.2014 9:15

Proruští separatisté v neděli večer během demonstrace ve východoukrajinském Luhansku vyhlásili po vzoru sousední Doněcké oblasti „lidovou republiku". Oznámila to agentura Unian. Rozhodli se rovněž uspořádat 11. května referendum, v němž mají místní obyvatelé odpovědět na otázku, zda „souhlasí se státní samostatností Luhanské lidové republiky". O demonstraci se pokusili proruští aktivisté i v Charkově, policie ale jejich akci rozehnala a zadržela 13 lidí.

„Lidovou republiku" vyhlásil po Doněcku i Luhansk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

„Svrchovaná a nezávislá" republika byla podle vzbouřenců vyhlášena s okamžitou platností, chystané referendum má vznik nového státního útvaru prý jen potvrdit. Rozhodnutí padlo na shromáždění několika stovek lidí před okupovanou centrálou ukrajinské tajné služby SBU. Podle povstalců údajně šlo o delegáty územních samospráv.

Vůdci proruských radikálů v Luhansku žádají, aby ruština byla vyhlášena za druhý státní jazyk a aby byli osvobozeni údajní političtí vězňové. Přijali rovněž prohlášení, podle něhož požádají Rusko o vyslání „mírových sil" v případě, že bezpečnostní složky věrné kyjevské vládě proti povstalcům zakročí.

Čeká nás grandiózní personální čistka

Zásahové jednotky ukrajinského ministerstva vnitra ale nejsou schopny plnit své povinnosti, přiznal v neděli ministr vnitra Arsen Avakov. „Policie na východě Ukrajiny není funkčně schopna plnit své povinnosti, čeká nás grandiózní personální čistka," řekl ministr novinářům.

Na východě Ukrajiny podle Avakova působí 12.000 policistů a jejich kompletní výměna není v nynějších podmínkách reálná. „Ve válečných podmínkách, v nichž se nacházíme, nelze o ničem takovém hovořit," prohlásil ministr vnitra. Popřel ale, že by policejní síly přešly na stranu separatistů.

V Charkově policie v noci na dnešek zasáhla proti pokusům proruských aktivistů uspořádat demonstraci na centrálním náměstí Svobody. Separatisté se pokoušeli vystavět na náměstí stanový tábor a ohradit ho zátarasy. Policisté zadrželi třináct lidí.

Zatýkání v centru města předcházel incident mezi stoupenci jednotné Ukrajiny a zastánci federalizace. Asi 7000 lidí se v neděli v Charkově zapojilo do pochodu za jednotný stát, který zorganizovali radikální fanoušci místního fotbalového klubu Metalist. Proti účastníkům pochodu zaútočil kamením a holemi dav lidí s ruskými trikolorami. Podle některých informací se z místa střetu ozývala i střelba.

Několik lidí bylo při incidentu zraněno, na místě zdravotníci ošetřili šest osob s tržnými ranami na hlavě, dalších osm lidí bylo převezeno do nemocnice. Mezi zraněnými jsou dva policisté.

Bude obnoveno vysílání ruské státní televize Rossija 24

V Doněcku, dalším centru odporu proti kyjevské vládě, v noci na dnešek proruští radikálové opustili místní televizní věž, kterou v neděli obsadili na protest proti vypnutí ruských televizních kanálů. Kyjev nechal jejich vysílání odpojit s poukazem na to, že stanice šířily protiukrajinskou propagandu.

Separatisté se s místní vysílací správou dohodli, že bude obnoveno vysílání ruské státní televize Rossija 24 a věž opustili. Z jejího vrcholu zmizela i černo-modro-rudá vlajka samozvané „Doněcké lidové republiky".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…