„Měl podat demisi!“ Havlíček to schytal podruhé, po Sněmovně ještě v ČT. Do hry vtažen Zeman

10.11.2021 22:08

Poslanci by dnes měli volit vedení Sněmovny. Zástupci hnutí ANO několik hodin obhajovali nominaci Karla Havlíčka na předsedu dolní komory i přesto, že legislativní odbor Sněmovny jej považuje jako ministra za nevolitelného. K volbě ho nakonec nepustili ani sami zákonodárci. „Pokud to Havlíček myslel vážně, měl podat demisi, neudělal pro to nic, je to rozporuplné,“ uvedla v Interview ČT24 místopředsedkyně hnutí STAN a navržená místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová.

„Měl podat demisi!“ Havlíček to schytal podruhé, po Sněmovně ještě v ČT. Do hry vtažen Zeman
Foto: Archiv VK
Popisek: Věra Kovářová

Z prvního ostrého dne Sněmovny má Kovářová rozpačité pocity: „Nominace Karla Havlíčka byla v rozporu s ústavou. Tak trochu bylo jasné, že podle ústavy může být pan ministr sice nominován na předsedu Sněmovny, nicméně je nevolitelný,“ připomněla, že ústava jasně říká, že pokud je někdo členem vlády, nemůže být volitelný na post šéfa Sněmovny.

„Já bych bývala předpokládala, že jestliže to pan ministr myslel s touto nominací vážně, že přinese demisi podepsanou panem prezidentem,“ zmínila, že kdyby se vzdal ministerského postu, stal by se volitelným. „Nic takového ale neudělal. Právě z toho mám trošku rozporuplný pocit... neudělal nic pro to, aby se stal volitelným, to opravdu nebylo příliš vhodné,“ doplnila.

Anketa

Jste pro zavření hospod a restaurací? (Ptáme se od 10. 11. 2021)

14%
75%
hlasovalo: 23659 lidí

Sněmovna se po 4,5hodinové debatě o Havlíčkovi postavila proti jeho kandidatuře na šéfa dolní komory kvůli neslučitelnosti funkcí. Pro jeho vyřazení z volby hlasovali 104 poslanci, proti jich bylo 89. Nyní budou poslanci jednat o počtu místopředsedů Sněmovny a následně místopředsedy zvolí.

Ministryně financí Alena Schillerová po odmítnutí Havlíčkovy kandidatury požádala ve Sněmovně o přestávku 45 minut pro jednání klubu ANO. Prohlásila, že se poslanci zachovali podle jejího očekávání, před touto situací předem varovala.

Má Kovářová nějaké informace, o čem se hnutí ANO poradilo? „Já jsem pouze zaznamenala, že hnutí ANO a poslanecký klub ANO bude stát za panem Vondráčkem, který je nominován na místopředsedu,“ uvedla s tím, že platí, že pětikoalice ale pro Vondráčka hlasovat nebude.

Pětikoalice nominovala do čela Sněmovny předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou a má kandidáty i na čtyři místopředsednická místa. Zbylá dvě mají připadnout ANO. SPD pětikoalice do vedení pustit nechce.

Ač má ANO ve Sněmovně nejsilnější klub, dostalo podle Kovářové odpovídající nabídku na zastoupení ve vedení dolní komory: „Myslím, že ty počty jsou zcela jasné. Hnutí ANO dostalo nabídku na dvě místa místopředsedů, a tak je to dostačující,“ míní.

Odráží ale vůli voličů i skutečnost, že pětikoalice nechce SPD do vedení Sněmovny pustit vůbec? „Už několikrát zcela jasně zaznělo, že na takovéto místo není nějaký nárok. Je to otázka dohody,“ sdělila důvody, proč nemůže mít SPD v dolní komoře i svého zástupce. Předsedkyně TOP 09 uváděla, že tento post SPD nepřísluší, jelikož je hnutí extremistické.

„Nebylo by v demokratickém Parlamentu projevem dobré vůle, že byste mezi sebe vzali i zástupce půlmilionu voličů?“ tázala se moderátorka Světlana Witowská. „Já myslím, že... že to asi není dobře položená otázka,“ pousmála se rozpačitě Kovářová. „Nebo... my voliče SPD rozhodně neopomíjíme, to souvisí s tím, jaké zákony budeme určitě přijímat, na ně se bude také myslet,“ podotkla.

Moderátorka Světlana Witowská se poté zajímala, proč má mít ve vedení Sněmovny zastoupení každá ze stran vznikající vládní koalice. „Nestačilo by, kdyby byl za každou koalici jeden místopředseda? Chtěli jste přece šetřit peníze. A tohle na šetření moc nevypadá,“ konstatovala.

Podle Kovářové se vyšší počet místopředsedů vyplatí: „Myslím, že počet místopředsedů souvisí s prací, která je ve vedení Sněmovny. Často se stává, že je nějaký místopředseda na zahraniční cestě a předseda může přijímat zrovna velvyslance. Pak tam musí být někdo, kdo Sněmovnu řídí. Předseda a místopředsedové se střídají po hodině a půl, protože schůze bývají někdy dlouhé a náročné,“ vysvětlila Kovářová, proč musí být místopředsedů dostatečný počet.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…