„Migranti? Ne tak zlé.“ Ale v Německu ano

11.04.2024 7:47

Server nejčtenějšího německého listu Bild odpálil bezmála mediální bombu. Oznámil, že německá veřejnoprávní televizní síť ARD zpochybňuje oficiální policejní statistiky a snaží se omluvit pachatele zločinů z řad migrantů. Spolkový předseda Německé policejní unie se ARD vysmál. Politici z řad opoziční CDU jsou prý v šoku.

„Migranti? Ne tak zlé.“ Ale v Německu ano
Foto: Hans Štembera
Popisek: Znak Spolkové republiky Německo

V Německu je už pár dní jedním z hlavních témat rostoucí kriminalita imigrantů. Kriminalita příchozích mladých běženců roste i ve věkové skupině do 14 let.

Počet neněmeckých podezřelých ve srovnání s předchozím rokem vzrostl o 17,8 procenta a podezřelých z imigrantů o 29,8 procenta. Celkově až 41 procent všech podezřelých ze spáchání trestného činu v roce 2023 nemá německý pas. U dětí (0 až 14 let) a mládeže vzrostl počet potenciálních pachatelů podezřelých z páchání trestné činnosti o zhruba 31 procent. Mezi dospívajícími (18 až 21 let) o více než 27 procent.

Deník Bild tady vychází z údajů Policejní statistiky kriminality.

Ministryně vnitra, sociální demokratka Nancy Faeserová, prohlásila, že před nárůstem kriminality mezi cizinci pohybujícími se v Německu nelze zavírat oči. Pro nárůst násilí neexistuje „žádné ospravedlnění, žádná omluva,“ zdůraznila členka vládní koalice sociálních demokratů, liberálů z FDP a Zelených.

Podle Faeserové je třeba mluvit o 250 000 obětech pokusu o násilí nebo dokonaném násilí, o více než 100 000 útocích na policisty, o zvýšené kriminalitě mládeže. „Každý, kdo nedodržuje pravidla, musí odejít,“ řekla Faeserová a vyzvala k „důsledným deportacím“. Na tuto část jejího vyjádření upozornil server švýcarského listu Neue Zürcher Zeitung. S dovětkem, že německá ministryně vnitra musí dobře vědět, že se nedaří deportovat neúspěšné žadatele o azyl. Ani ty, kteří v Německu spáchali zločin.

Jak ukazuje aktuální odpověď federální vlády na žádost AfD, deportováno bylo pouze 16 430 migrantů, kteří byli povinni zemi opustit – z celkového počtu 279 000 „cizinců, kteří byli ze zákona povinni zemi opustit“.

NZZ upozornil, že podle Faeserové je lékem na tuto situaci lepší integrace migrantů.

Bild upozornil, že německá veřejnoprávní televize ARD se navzdory slovům ministryně vnitra pokusila policejní statistiky zpochybnit. Konkrétně šlo pořad Monitor, který policejní statistiky zpochybnil na sociální síti Instagram.

„Buďte opatrní s čísly,“ píše se v příspěvku na Instagramu. Nejsou „obrázkem zločinu“. Statistiky je podle pořadu Monitor třeba brát s rezervou. A proč s rezervou? „Odborníci tvrdí, že cizinci jsou v průměru hlášeni častěji. To zkresluje obraz,“ zdůraznili pracovníci pořadu Monitor. Upozornili také, že cizinci mají „méně peněz než Němci a méně se podílejí na věcech veřejných. „Lidé v této situaci jsou statisticky náchylnější k páchání trestné činnosti,“ uvádí se ve sdělení Monitoru.

Bild připustil, že je tomu přesně tak, jen jedním dechem dodal, že to cizincům v žádném případě nedovoluje páchat trestné činy.

„Například počet případů násilných trestných činů se zvýšil o 8,6 procenta na 214 000, což je nejvíce za posledních 17 let. To zahrnuje vraždu, zabití, znásilnění, sexuální napadení a loupeže. S velkým odstupem (72,2 procenta) jsou zde však evidovány případy nebezpečného a těžkého ublížení na zdraví. Podle Federálního úřadu kriminální policie bylo 5,8 procenta těchto případů (8 951) ‚násilnými trestnými činy zahrnujícími útok nožem‘ – i zde došlo k nárůstu o zhruba 800 případů oproti roku 2022,“ doplnil k tématu NZZ.

Z opoziční CDU v reakci na počínání ARD hlasitě zahřmělo.

„Kriminalita je minimalizována. Zločiny jsou relativizovány. A oběti jsou zesměšňovány. Čísla však nelžou – zejména ne alarmující údaje v nových statistikách kriminality,“ nebrala si servítky poslankyně CDU Gitta Connemannová. „Novinářská neutralita? Ani náhodou. Pořad Monitor nemá nic společného s posláním veřejnoprávního vysílání,“ dodala pro Bild.

Rainer Wendt, spolkový předseda Německé policejní unie, zašel ještě dál.

„Některé politické redakční týmy v ARD jsou prostě zcela ohromeny realitou,“ vysmál se ARD. A jedním dechem dodal, že vliv pořadu, jako je Monitor, ve společnosti klesá.

Expert CDU Philipp Amthor poznamenal, že opoziční CDU/CSU už roky před nastávajícím vývojem varovala. Naproti tomu levice prý varovné věty CDU/CSU zpochybňovala.

S ohledem na čísla vyzval spolkový předseda odborového svazu policie Jochen Kopelke k investicím do vnitřní bezpečnosti. Policie a soudy musejí být schopny pracovat rychleji, řekl Kopelke pro Deutschlandfunk.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …