„Mír neznamená být proruský.“ Babiš už se nebál

04.03.2024 15:59 | Monitoring

Expremiér Andrej Babiš (ANO) byl hostem moderátora Luboše Xavera Veselého v jeho pořadu Xaver Live. Z jeho úst mimo jiné několikrát zaznělo, že nikdo normální nemůže chtít válku. „Když jsem kandidoval na prezidenta, mluvil jsem o tom, že je potřeba mluvit o míru. A mír neznamená být proruský,“ sdělil. Řeč byla i o ukrajinském obilí, důchodové reformě či o elektřině.

„Mír neznamená být proruský.“ Babiš už se nebál
Foto: Reprofoto: Xaver Live YouTube
Popisek: Expremiér Andrej Babiš hostem moderátora Luboše Xavera Veselého

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve vysílání prozradil, že 11. března vyjede na svou šňůru obytným vozem. „Pojedu asi čtyři dny a skončíme v Olomouci. Tam bude mít naše stínová vláda výjezd,“ sdělil Babiš. 

Řeč pak byla také o tom, na základě diváckého dotazu, jak Babiš zatočí s energošmejdy, pokud bude ve vládě. „My musíme zatočit hlavně... Tady mám skvělý článek, jmenuje se Timmermansovo dědictví. Napsal jej energetický expert Pavel Antonín Stehlík, jenž tvrdí, že osm procent výroby, to znamená plynové elektrárny, určuje cenu zbývajících 92 procent. A to je představa trhu à la EU. To je šílenství, že vlastně místo toho, aby jádro určovalo cenu, tak to určují plynové elektrárny. Proto je to nenormální a nenormální je i rozhodnutí EU, která vlastně zavedla kvazitrh, takže my tady máme 200 dealerů elektřiny. A já říkám proč? Elektřinu mají prodávat ti, kteří ji vyrábějí,“ dodal Babiš.

„Náš plán byl vykoupit 100 procent ČEZ, to by stálo asi 200 miliard, maximálně 250. A v momentě, když stát získá 100 procent, tak samozřejmě může rozhodovat o ceně elektřiny a celá inflace, kterou způsobila Fialova vláda, byla o inflaci z elektřiny. Tak se můžeme podívat, kolik byla inflace v prosinci 2021 a jak to potom skočilo a nic s tím neudělal. Takže už dnes si stát vzal z ČEZu 100 miliard na windfall taxu a na dividendách, takže těch 100 miliard, za to si ten ČEZ mohl koupit svoje akcie. A znovu opakuji, že státní rozpočet by to nestálo ani korunu, ta firma by si to zaplatila de facto sama,“ dodal Babiš.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

válka neznamená být protiruský, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuse8cc1c64ee4703e5406b51e7eb23e936f68e014b419b213a802 , 04.03.2024 16:57:59
chtít válku je úchylnost.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…