„Mobilizační cvičení“: Vykašlete se na to, doporučí doktorům Kubek

13.04.2023 10:51

Chystané cvičení odvodu branců do války, které avizovalo Ministerstvo obrany ČR a naše armáda, prý přivede na nedělní demonstraci na Václavák více lidí. Armáda uvádí, že jde o standardní věc, Česká lékařská komora kontruje prohlášením, že o cvičení nic neví a doktoři se ho nemusejí účastnit. Podle bývalého ministra obrany vláda opět selhala ve strategické komunikaci.

„Mobilizační cvičení“: Vykašlete se na to, doporučí doktorům Kubek
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Milan Kubek

„Je to fraška, která bude mít jediný výsledek. V neděli nažene do centra Prahy na Václavské náměstí více demonstrantů, než by na původně plánovanou demonstraci proti vládě přišlo,“ píše se v článku, který vyšel v MF Dnes k danému tématu.

Důvod má být fakt, že o chystaném cvičení armáda veřejnost neinformovala včas a akce přišla vhod lidem, kteří s poukazem na dopis, ve kterém se Ústecký kraj obrací na své lékaře s tím, kdo se bude účastnit cvičení, aby se chopili příležitosti. Mají prý rozhlašovat, že odvody znamenají blížící se mobilizaci.

Anketa

Získají Ukrajinci někdy zpět Krym?

hlasovalo: 30016 lidí

„Každoročně to bylo jedno z nejnudnějších cvičení a nikdy o něj veřejně nebyl žádný zájem. Teď jsme plánovali, jako u jiných cvičení, že zhruba čtrnáct dnů předem o něm budeme informovat, ale dezinformační scéna využila jeden dokument, kterým si kraj začal zajišťovat lékaře na toto cvičení,“ uvedl pro MF Dnes mluvčí generálního štábu Ivo Zelinka a upozornil, že armáda pouze chtěla být připravena na různé scénáře a nikdo z lékařů nebude mít povinnost se tohoto cvičení účastnit.

Na „odvodové cvičení“ reagoval i prezident České lékařské komory Milan Kubek, který organizátorům vzkázal, že o ničem takovém není informován.

„Vůbec o tomto cvičení nic nevíme, nikdo nás neoslovil a podle výkladu našich právníků nemají lékaři žádnou povinnost, aby se takového cvičení účastnili. Nemáme brannou povinnost ani válečný stav, proto vyzveme lékaře, aby toto cvičení ignorovali,“ řekl MF DNES.

Podle tohoto deníku bude při zmíněných cvičných odvodů zajištěna i simulace reálných podmínek, kdy se brancům do války nebude chtít.

Ti, kteří podobnou proceduru zažili za bývalého režimu, si jistě vzpomínají, jak to u takových odvodů branců chodilo. Studené dlaždičky, umakartové židle, na nich do trenýrek vysvlečení branci, čekající na to, až někdo z přítomných vojenských lékařů zařve jejich jméno.

Pak v naprosté většině, i u mladíků chudších na těle či duchu, následovalo nezbytné vážení, měření a věta „Schopen, odveden“.   

Podobné podmínky tedy budou simulovány i na letošním cvičení. Někteří figuranti budou prý mít neúplné doklady nebo budou odmítat se nechat odvést a budou „se chovat nepřiměřeně“.

Letos si vojáci mají vyzkoušet, jak to bude po nařízení vlády o odvodech lidí ve věku od 18 do 60 let. Připraveno má být na dvě stě vojáků a členů aktivních záloh.

Nastalá situace ale nenechala v klidu ani bývalé vysoko postavené vládní činitele včetně exministra obrany Lubomíra Metnara.

„Opět se potvrzuje, že vláda selhává ve strategické komunikaci. Vláda nekomunikuje s občany a informace nedostávají ani členové výboru pro obranu. Výsledkem toho je mediální prostor plný spekulací. Tyto záležitosti by měl resort komunikovat první, a to jak s občany, tak s členy výboru pro obranu,“ prohlásil.

Na to ale reagoval mluvčí Ivo Zelinka a namítl, že zveřejnění šest týdnů před událostí není málo.

„Věděli jsme, že jakmile se objeví slova odvody, mobilizace, tak to bude v tuto dobu citlivé. Vždy to budí pozornost, ale armáda prostě musí být připravena na všechny scénáře,“ dodal Zelinka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

čistě teore znáte někoho kdo by riskoval život za černochovou a spol. ???, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetarik123 , 13.04.2023 12:24:40

|  9 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…