„Mohamed byl pedofil,“ padlo. A teď rozhodla evropská instituce. Výsledek zde

31.10.2018 12:11

Štrasburský soud stvrdil trest za výrok, že Mohamed byl pedofil. Píše o tom server Ceska-justice.cz. Jak je patrné, rouhání v Rakousku je tak trestným činem.

„Mohamed byl pedofil,“ padlo. A teď rozhodla evropská instituce. Výsledek zde
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Jde o rozsudek Evropského soudu pro lidská práva, a to nad E. S. v Rakousku, který byl vyřčen 25. října 2018. „K výroku, ve kterém byl potvrzen trest pokuty 480 eur za výrok, že prorok Mohamed byl pedofil, se vyjadřovali nejen Evropané, ale také mnoho svobodomyslných lidí z oblastí, kde je rozšířen islám. Na twitterovém účtu Soudu pak hlásili své pocity: zklamání ze svobodného Západu, ke kterému se upínají jejich naděje, ale i konstatování, že za těchto okolností Západ zaslouží být islamizován,“ popisuje Irena Válová na svém webu. 

Anketa

Měl by být medvěd, který se toulá Moravou, odstřelen?

43%
57%
hlasovalo: 4537 lidí

A jak se celý příběh odehrál? Rakušanka E. S., narozená roku 1971, vedla mimo jiné několik seminářů o islámu. Jich se v roce 2009 zúčastnil také novinář pracující pro rakouský týdeník. A ten podal podnět k vyšetřování mladé Rakušanky. Ta se měla dopustit rouhání tím, že hovořila o proroku Mohamedovi nikoliv jako o osobě hodné uctívání, ale jako o pedofilovi. 

Původní text ZDE.

„Šestapadesátiletý a šestiletá?… Jak jinak to chcete nazvat, když ne pedofile,“ zní fragment z jejího proslovu, který byl uznán trestním činem. Soud mimo jiné ve výrocích E. S. shledal poselství, že Mohamed měl pedofilní sklony, zároveň zkonstatoval, že obsahem výroků mladé ženy nebyla fakta, ale hodnotové soudy. 

„Paní E. S. v Rakousku neuspěla ani s odvoláním k nejvyššímu soudu, který naopak k předešlým výrokům přidal informaci, že došlo k obvinění Mohameda bez důkazů, neexistují žádné spolehlivé prameny pro tvrzení paní E. S. a naopak Mohamedova první žena byla o patnáct let starší než on. Dále soud zdůraznil, že kritika náboženství je zákonná, avšak hranice nesmějí být překročeny urážkami uctívané osoby. Nejvyšší rakouský soud v závěru konstatoval, že paní E. S. nijak nepřispěla k veřejné debatě o dětských manželstvích, jak se hájila, nýbrž pouze vznesla pomluvy za účelem urážky Mohameda,“ dodává Válová a všímá si i toho, jak se E. S. obrátila k Evropskému soudu pro lidská práva. 

„Soud v tomto případě shledává, že domácí soudy komplexně posoudily širší kontext výroků a pečlivě vyvážily její právo na svobodu slova a projevu s právem jiných na ochranu náboženského přesvědčení v rakouské společnosti, uvedl v závěru Evropský soud pro lidská práva, když konstatoval, že Rakousko se za popsaných okolností nedopustilo trestním stíháním rouhání proti proroku Mohamedovi porušení Úmluvy o lidských právech a základních svobodách,“ dodala Válová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…