„Musíme je vyhladovět. Nesmí se dostat k penězům!“ Jourová v Davosu mezi dalšími řečníky

19.01.2024 19:17 | Monitoring

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová na Světovém ekonomickém fóru v Davosu prohlásila, že dezinformace jsou bezpečnostní hrozbou dnešního světa a je potřeba proti nim tvrdě zasáhnout. Jourová na panelu s názvem „Bránit pravdu“ zároveň ubezpečila, že všechny kroky Evropské komise jsou činěny po pečlivém zvažování, protože za každou cenu musí být vždy zachována svoboda slova a svoboda názorů. Svůj díl na tom podle ní má politické prostředí, kde usvědčení ze lži už není překážkou k pokračování v politické kariéře.

„Musíme je vyhladovět. Nesmí se dostat k penězům!“ Jourová v Davosu mezi dalšími řečníky
Foto: Youtube: World Economic Forum
Popisek: Věra Jourová na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Jourová na Světovém ekonomickém fóru popisovala, jak Evropská unie chce bojovat s dezinformacemi a jak obecně chce zlepšit informační systém v unijním bloku. „Dezinformace jsou bezpečnostní hrozbou, možná si to mnozí neuvědomují, ale je to součástí ruské vojenské doktríny. Oni chtěli zahájit informační válku a nyní jsme v jejím epicentru, dezinformace jsou totiž mocným nástrojem,“ prohlásila na úvod.

Anketa

Máme se připravovat na válku?

9%
89%
hlasovalo: 14406 lidí
„V Evropské komisi se soustředíme na to, abychom vylepšili systém, aby lidé dostávali správná fakta. Nemluvíme ale o názorech, samozřejmě neopravujeme ničí názory nebo jazyk. Jde čistě o fakta a my nyní přijímáme sérii opatření, aby lidé měli přístup k faktům a mohli si udělat vlastní názor na základě faktů,“ řekla eurokomisařka pro hodnoty a transparentnost.

Systém má podle Jourové pět základních stavebních kamenů. „Zaprvé potřebujeme profesionální a silná média a bezpečné prostředí pro novináře, aby mohli dělat svoji práci. To je součástí přijatých opatření v rámci Media Freedom Act. Druhou věcí je spolupráce s internetovými platformami, kde jde primárně o fact-checking. K tomu jsme se zavázali v rámci Nařízení o digitálních službách (DSA),“ vyjmenovala Jourová dvě základní opatření Evropské komise.

Třetí a velmi důležitá věc je prý zlepšení komunikace ze strany politiků. „Já si ještě pamatuji doby, kdy politici končili kvůli tomu, že byli zastiženi při lhaní. K tomu bychom se měli vrátit. Ale nejde jen o to, politici by měli také dezinformace vyvracet, i když to je složité,“ zmínila směrem k politickému prostředí.

„Měli bychom také posilovat povědomí lidí o dezinformacích a jejich ostražitost, aby se méně dezinformací ve společnosti takzvaně chytlo a dále šířilo. Tohle je běh na dlouhou trať, ale musíme se o to snažit. A posledním řešením boje s dezinformacemi je zkvalitnění práva, kdy se například dezinformace pojí s antisemitismem nebo s jiným projevem nenávisti, což může vést k násilí v reálném světě. Toto je náš celkový koncept, na který se v rámci Evropské unie soustředíme,“ představila Jourová plány Evropské komise.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57765 lidí
Jourová zdůraznila, že všechna opatření musí být činěna velmi citlivě s ohledem na svobodu vyjadřování a názorovou pluralitu. „Já jsem prožila půlku života v totalitě a vím jaké to je, když máte jednu oficiální doktrínu, jednu pravdu. Takže si asi umíte představit, kolik bylo třeba odvahy, abych si vůbec připustila, že je potřeba nějak regulovat prostor, ve kterém se šíří informace. Už samotná ta myšlenka zní nebezpečně, ale museli jsme se podívat na realitu, že už dávno před ruskou invazí na Ukrajinu byl evropský informační prostor zaplaven dezinformacemi, a to nejen ruskými, ale ze všech možných zdrojů,“ pravila eurokomisařka Jourová, a že EU musí nějak jednat.

„Takže jsme začali a součástí DSA je zejména zákaz šíření škodlivého obsahu, konkrétně dětské pornografie, nenávistných komentářů podněcujících k násilí a podobně, což jsou věci, které jsou ve všech členských zemích trestné a my jsme řekli těm platformám, že jsou odpovědné za takový obsah a musí ho mazat,“ vrátila se k prvopočátkům.

Jenže s dezinformacemi je to podle Jourové mnohem složitější, tam je třeba velké opatrnosti, protože svoboda vyjadřování je základním lidským právem v Evropské unii. „Proto, když mluvím o pravdě, mluvím o pravdě, která je založena na jasných doložitelných faktech. Problém je ten, že taková pravda je velmi drahá a pomalá, a tudíž se k lidem mnohem dříve dostane nějaká dezinformace na stejné téma. Lež je levná a rychlá a mnohem více vydělává – proto je součástí našich návrhů, aby se dezinformační platformy a šiřitelé k penězům nedostali. Musíme je vyhladovět – a to zejména s pomocí reklamního průmyslu. Ale v tom všem musíme být nadále velmi opatrní, protože svoboda slova musí být zachována a chráněna,“ dodala Jourová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

JÁ SE BAVÍM,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseromanx01 , 20.01.2024 13:05:33
Pořád mají problémy, vždyť to je tak jednoduché. Pravda je to co se kryje s realitou. Dva roky nás těší jak sankce to Rusko položí. Pak se dočte od renomovaných západních ekonomů, Inflace 2,5, HDP 5%. Válku vyhrává Ukrajina a výsledek po dvou letech? A mohli bychom pokračovat. Nemohu nevzpomenout na heslo: máme se stále lépe a radostněji. A oni se diví, že už jim nikdo nevěří ani datum. FAKT SE BAVÍM.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…