„Muži, kteří mají sex s muži.“ Syfilis řádí v Mnichově

18.03.2024 12:24

Počet sexuálně přenosných nemocí roste v Bavorsku rychleji než v jiných spolkových zemích. Za rok 2022 dosáhlo Bavorsko celorepublikového rekordu, zasažen je Mnichov. Přibývá i diagnóz HIV. Počet sexuálně přenosných nemocí vzrostl o 20 procent. Bavorské ministerstvo zdravotnictví již zahájilo osvětovou kampaň.

„Muži, kteří mají sex s muži.“ Syfilis řádí v Mnichově
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Rettungsdienst Deutschland

Podle zprávy Institutu Roberta Kocha (RKI) z 15. února 2024 počet případů syfilidy v Bavorsku rychle roste. Rekord pokořil Mnichov, kde je výskyt infekcí syfilidy nejvyšší. V bavorské metropoli bylo v roce 2022 nakaženo 38,9 lidí na 100 tisíc obyvatel. Ve srovnání s předchozím rokem tak došlo k nejvyššímu nárůstu výskytu – 52,5 procenta.

Dle údajů Institutu Roberta Kocha od roku 2010 v Bavorsku počty nakažených neustále rostou. Zasaženy jsou především městské oblasti, jako třeba Berlín, Frankfurt, Norimberk nebo Mnichov.

Syfilis je infekční onemocnění způsobené bakterií Treponema pallidum, které se přenášejí především pohlavním stykem s infikovanou osobou. Může se projevit vředy na genitáliích, vypadáváním vlasů a dalšími příznaky.

Včasná diagnóza a léčba jsou klíčové pro zabránění komplikací a dalšího šíření onemocnění.

Podle Bavorského státního úřadu pro zdraví a bezpečnost potravin (LGL) je „většina hlášených případů syfilidy v Bavorsku přenášena muži, kteří mají sex s muži, ale „počet nově hlášených případů přenášených prostřednictvím heterosexuálního sexu se však od roku 2003 do roku 2023 také přibližně zdvojnásobil“.

Z informací bavorského úřadu pro zdraví a bezpečnost vyplývá, že počet hlášených případů v Bavorsku bude v roce 2023 pravděpodobně činit přibližně 1400 případů.

„Musíme brát nárůst nových infekcí vážně,“ tvrdí mnichovský lékař Stefan Zippel a zdůraznil důležitost prevence, jak uvedl deník Abendzeitung.

„Ačkoli je syfilis onemocnění, které lze hlásit, spolehlivé údaje pro rok 2024 ještě nejsou k dispozici,“ řekl Zippel s tím, že se očekává nárůst případů syfilidy „až do roku 2024“.

„Musíme se pozorně dívat a také identifikovat řetězce infekce, abychom identifikovali možné podskupiny, ve kterých se syfilis rychle šíří,“ dodal lékař.

Diagnózy HIV se ve srovnání s předchozím rokem také zvýšily, a to o více než 20 procent. Podle údajů Institutu Roberta Kocha bylo loni v Bavorsku diagnostikováno přes 600 infekcí HIV. V roce 2023 bylo v celé zemi diagnostikováno téměř 3300 diagnóz HIV.

„Bavorské ministerstvo zdravotnictví bedlivě sleduje vývoj v oblasti sexuálně přenosných nemocí a také zaregistrovalo nárůst počtu nakažených HIV v Bavorsku,“ řekla bavorská státní ministryně zdravotnictví, péče a prevence Judith Gerlachová (CSU) deníku Ausburger Allgemeine.

Ministerstvo již zahájilo osvětu. „Například v Bavorsku máme rozšířené týdny testování HIV,“ vysvětlila politička. „Mnoho lidí ani neví, že jsou nakaženi a mohou nakazit ostatní,“ varovala Gerlachová.

Podle ministerstva zdravotnictví není zcela jasné, proč čísla v Bavorsku zvlášť prudce stoupají. Mluvčí ministerstva uvedl jako možné důvody „změny v sexuálním chování a konzumaci drog nebo přistěhovalectví ze zemí, kde je HIV a syfilis častější“, citoval magazín FOCUS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…