„My budeme rozhodovat.“ Čína a Rusko: Setkání, které mnohé naštve

28.02.2024 14:14

Zástupci Číny a Ruska při 75. výročí navázání dvoustranných diplomatických vztahů uvedli, že rusko-čínské vztahy dosáhly svého historického vrcholu a spolupráce bude i nadále růst. „Čína a Rusko by měly hrát roli základního tvůrce globální stability v měnících se podmínkách v tomto století,“ uvedlo ministerstvo zahraničí v Pekingu. Obě země jsou také součástí společenství BRICS, které po rozšíření o nové členy představuje už 45 % obyvatel světa. Do roku 2075 navíc mají tyto země ekonomicky přeskočit Spojené státy, Německo a další země G7.

„My budeme rozhodovat.“ Čína a Rusko: Setkání, které mnohé naštve
Foto: Xinhua
Popisek: Vladimir Putin, Si Ťin-pching

Náměstek čínského ministra zahraničí Sun Weidong a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov během setkání v Moskvě zdůraznili, že jsou čínsko-ruské vztahy aktuálně na historickém vrcholu. Setkání se konalo u příležitosti 75. výročí navázání dvoustranných diplomatických vztahů. „Setkání vytvořilo předpoklady pro posílení vzájemné důvěry, strategické spolupráce a pragmatické interakce v různých odvětvích,“ stálo v prohlášení podle informací čínského serveru BNNbreaking.com.

Sun v prohlášení uvedl, že „pod strategickým vedením prezidenta Si Ťin-pchinga a prezidenta Putina ... jsou vztahy mezi oběma zeměmi v nejlepším období v historii“.

Návštěva Sun Weidonga byla zaměřená na jednání o Šanghajské organizaci pro spolupráci (SCO) a věnovala se také „naléhavým globálním a regionálním otázkám včetně situace na Ukrajině a na Korejském poloostrově“.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49991 lidí

Rozhovory mezi Sun Weidongem a Sergejem Lavrovem zdůraznily vzájemné odhodlání prohlubovat čínsko-ruské vztahy s důrazem na využití úlohy SCO v asijsko-pacifickém regionu. „Čína a Rusko by měly hrát lepší roli základního tvůrce globální stability v měnících se podmínkách tohoto století,“ uvedlo ministerstvo zahraničí v Pekingu, jak informuje server Aljazeera.com.

Taková prohlášení jen málo přispějí k potlačení nedůvěry na Západě, který v posledních dvou letech pohlíží na Moskvu a Peking se zvýšenou úzkostí, neboť se mezi nimi prohlubují vztahy v oblasti obchodu a obrany a Čína pomáhá Rusku s obcházením západních sankcí, za což sklízí kritiku zejména od amerického prezidenta Joea Bidena. Moskva bere Peking uprostřed sankcí jako klíčové ekonomické záchranné lano, zatímco Čína těží z levného dovozu energie a přístupu k rozsáhlým přírodním zdrojům.

Prohlubující se čínsko-ruské spojenectví bude mít hluboké důsledky pro globální stabilitu, bezpečnost a mezinárodní diplomacii a geopolitické uspořádání. V rámci uskupení BRICS chce Čína a Rusko nahradit moc západu v politické rovině a skupiny G7 v ekonomické.  

V roce 2006 vytvořily Brazílie, Rusko, Indie a Čína skupinu BRIC. V roce 2010 se k nim připojila Jihoafrická republika a vznikla tak skupina BRICS. Cílem skupiny bylo sdružit nejvýznamnější rozvojové země světa a postavit se tak politické a ekonomické moci bohatších států Severní Ameriky a západní Evropy.

Koncem roku 2023 byly pozvány další státy jako Egypt, Etiopie, Írán, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty a ty nabídku formálně přijaly. Ačkoliv mělo jít u všech zemí o vstup k 1. lednu 2024, zatím oficiálně žádný nový člen nepřibyl. Až se tak stane, nový název by mohl podle BBC být BRICS+.

Takto nově rozšířená skupina má dohromady přibližně 3,5 miliardy obyvatel, což představuje 45 % obyvatel světa. Ekonomiky členů mají dohromady hodnotu více než 28,5 bilionu dolarů, což je přibližně 28 % světové ekonomiky. Díky přizvání Iránu, Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů by navíc země BRICS produkovaly přibližně 44 % světové ropy.

Dále jen původní čtyři členové BRIC tvoří a kontrolují 72,5 % celosvětových zásob minerálů vzácných zemin, přičemž samotná Čína bude v roce 2020 produkovat 85 % všech celosvětově rafinovaných zemin. Vzácné zeminy jsou přitom klíčové pro výrobu obrovského množství výrobků, od špičkových zbraní, ale i každodenního spotřebního zboží včetně elektromobilů a mobilních telefonů.

BRICS se ve svém oficiálním závazku snaží o vytvoření „reprezentativnějšího a spravedlivějšího mezinárodního řádu“. Ve zkratce jde o ekonomické a politické sesazení Západu jako největší geopolitické síly. Pokud se naplní ekonomické prognózy, význam ekonomik skupiny G7 se v příštích desetiletích sníží, zatímco mnohé z ekonomik BRICS podle prognóz výrazně porostou.

Čína by měla podle prognóz být v příštích dekádách nejvýkonnější ekonomikou, přičemž Indie by měla do roku 2075 předstihnout Spojené státy a stát se druhou největší ekonomikou světa, jak píše server geopoliticalmonitor.com. Brazílie a nový člen Egypt by do roku 2075 měly obě předstihnout Německo a Francii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zvrácenosti logicky nepřežijí - Přirozený vývoj světa to nedopustí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVlastimil Dorotík , 28.02.2024 15:46:11
Je zjevně logicky lepší, když světu vládnou lidé, kteří to mají v hlavě v pořádku, než nějaký starý senilní dědek ve stádiu vrcholící demence. Přirozený vývoj světa to nedopustí.

|  15 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …