„My nejsme agresivní, nejsme ve válce s Ruskem.“ NATO vytáhlo proti tomu, co se o něm říká

12.01.2024 22:00 | Monitoring

Severoatlantická aliance (NATO) vydala varování, že Rusko proti spojencům a partnerům NATO používá konvenční, kybernetické a hybridní prostředky včetně dezinformací a rozhodla se na nejčastější z nich upozornit. „NATO nenapadlo Gruzii. NATO nenapadlo Ukrajinu. To udělalo Rusko,“ brání se aliance dezinformaci, že byla „agresivní“. S Ruskem se prý snažila o mírovou spolupráci, avšak vše nakonec zmařila Moskva. Vysvětlila také, co je pravdy na tom, že „NATO obkličuje Rusko“ a došlo i na Kosovo či Libyi.

„My nejsme agresivní, nejsme ve válce s Ruskem.“ NATO vytáhlo proti tomu, co se o něm říká
Foto: Hana Brožková
Popisek: U příležitosti konání summitu NATO bylo I. nádvoří Pražského hradu nasvíceno znakem Aliance a modrou barvou, která NATO symbolizuje

NATO poznamenává, že ruská nezákonná agresivní válka proti Ukrajině rozvrátila mír v Evropě a že její strategická koncepce NATO uvádí, že je Rusko „nejvýznamnější a nejpřímější hrozbou pro bezpečnost spojenců a pro mír a stabilitu v euroatlantickém prostoru“. „Rusko chce vytvořit sféry vlivu a ovládat jiné země prostřednictvím nátlaku, podvratné činnosti, agrese a anexe,“ upozorňuje obranná aliance, která následně dodává, že sama „nevyhledává konfrontaci a nepředstavuje pro Rusko žádnou hrozbu“.

Mezi ruskými dezinformacemi, na něž NATO reaguje, zaznívá tvrzení, že NATO na Ukrajině „válčí s Ruskem“. „NATO není ve válce s Ruskem. Neusilujeme o konfrontaci s Ruskem. NATO podporuje Ukrajinu v jejím právu na sebeobranu, jak je zakotveno v Chartě OSN. V reakci na agresivní akce Ruska nadále posilujeme naše odstrašení a obranu, abychom zajistili, že nebude prostor pro nedorozumění, že NATO je připraveno chránit a bránit každého spojence,“ odmítla toto tvrzení aliance.

Zdůraznila také, že je obranného charakteru a jejím hlavním úkolem je udržet naše národy v bezpečí. „Na summitu ve Vilniusu spojenci znovu potvrdili svůj železný závazek bránit každou píď spojeneckého území za všech okolností. V souladu s článkem 5 Washingtonské smlouvy budeme i nadále chránit naši miliardu lidí a zajišťovat svobodu a demokracii,“ ujišťuje NATO obyvatele svých členských států, mezi něž patří také Česká republika.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…