„Náklady na topení navíc 200 tisíc, elektřina 300 tisíc. Vláda vám dá 15 tisíc.“ Tarif zničen v TV

25.08.2022 14:36 | On-line

„Meziročně se lidem zvýší náklady na topení plynem o sto, ale spíše dvě stě tisíc. U elektřiny dvě stě až tři sta tisíc. Jestli někdo dostane pět, deset anebo patnáct tisíc…“ sfoukl slova vlády o významné pomoci prostřednictvím „úspornému tarifu“ energetický expert Vladimír Štěpán ve vysílání CNN Prima News. „Vezměte si, za jaký ceny se prodává dneska plyn ve světě: Alžír a Maroko 10 korun, Indie 10 korun, v Americe 4 koruny, Rusko pro průmysl 2 koruny… U nás 80 korun,“ jmenoval pak s tím, že je to jasná „chyba této vlády“. Ekonom Lukáš Kovanda míní, že by tu jednoduché řešení bylo. EU jej ale nebude chtít slyšet.

„Náklady na topení navíc 200 tisíc, elektřina 300 tisíc. Vláda vám dá 15 tisíc.“ Tarif zničen v TV
Foto: Repro Youtube
Popisek: Konference o plynu a energiích

Anketa

Je finální podoba Síkelova úsporného tarifu dostatečná?

hlasovalo: 17662 lidí
Kovanda ke schválenému vládnímu „úspornému tarifu“ ve vysílání CNN Prima News směřoval kritiku s tím, že půjde do značné míry i o „házení peněz do černé díry“, jelikož veřejné finance půjdou stejně plošně na energie chudým samoživitelům i samoživitelkám a důchodcům jako vysokopříjmovým domácnostem. I kdyby se středněpříjmové či bohatší domácnosti chtěly vzdát této podpory ve prospěch potřebným, poukázal, že to není kvůli automatickému započtení příspěvku možné.

„Je to v té plošnosti kopírování opatření, které dělala Babišova vláda a tato nebyla po osmi měsících vlády schopna přijít se zacíleným adresným opatřením, které ještě na začátku letošního roku slibovala,“ kritizoval.

Štěpán poté poukázal na to, že tato podpora, která podle vládou schválené podoby takzvaného úsporného tarifu bude v průměrné výši zhruba 15 000 korun, z nichž letos domácnosti dostanou asi 4000 korun, příliš lidem s řešením extrémního růstu cen energií nepomůže.

Vysílání CNN Prima NEWS ZDE

„Meziročně se lidem zvýší náklady na topení plynem o sto, ale spíše dvě stě tisíc. U elektřiny dvě stě až tři sta tisíc. Jestli někdo dostane pět, deset anebo patnáct tisíc… to příliš nepomůže,“ upozornil.

Zdaleka podle něj nepůjde o problém jen pro nízkopříjmové a problém prý těžce dolehne i na středněpříjmové domácnosti. „Když k tomu připočteme extrémně vysokou inflaci – prakticky nejvyšší v Evropě – tak ten zásah do střední třídy bude tak dramatický, že i tento druh odběratelů bude mít skutečně problémy,“ míní.  

A to je podle Kovandy letošek jen začátek. „Vzhledem k tomu, jak se vyvíjejí ceny na burzách, tak ta letošní topná sezóna bude určitým zahřívacím kolem,“ padlo s poukazem na slova belgického premiéra Alexandera de Crooa, jenž hovořil o tom, že bude pro Evropu těžkých příštích pět až deset zim.

Následně ekonom uvedl, že jestli bude pokračovat současný vývoj cen na energetických burzách, tak se máme připravit na to, že „pokud bude vláda chtít skutečně pomoci lidem“, tak další „úsporné tarify“ budou muset být „ve výši stovek miliard korun“.

Štěpán na to shrnul, že se nejedná zdaleka o problém domácností, ale také o hrozbu pro průmysl. „Vezměte si, za jaký ceny se prodává dneska plyn ve světě: Alžír a Maroko 10 korun, Indie 10 korun, v Americe 4 koruny, Rusko pro průmysl 2 koruny… U nás 80 korun,“ jmenoval.

„Důvod, proč v České republice jsou ty nejvyšší ceny plynu a elektřiny, mi není jasný. To je chyba této vlády. Nikoho jiného,“ pronesl pak jasně Štěpán.

Kovanda na to ukázal, že kupříkladu Maďarsko má levnější plyn kvůli dohodě s Gazpromem a náš plyn je navázán na burzovní ceny a je dopravován přes Německo, což v tom hraje roli. „Klíčové je to, že ruská strana s různými zdůvodněními neposílá dost plynu skrze plynovod Nord Stream a německá strana odmítá spustit Nord Stream 2. Z tohoto důvodu je panika na burze,“ vysvětloval.

Pokud by podle Kovandy došlo ke spuštění plynovodu Nord Stream 2, tak by došlo k citelnému poklesu burzovních cen plynu, ale „samozřejmě tady máme politickou otázku“, jelikož by prý spuštění Nord Stream 2 „bylo vyloženo“ jako určitá „prohra Evropské unie tváří v tvář Rusku“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…