„Naši vojáci mají jít na Rusko?!“ Babišova vláda možná jde do kelu, Filipovi se bouří KSČM

28.06.2018 8:47

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) je sice prezidentem Milošem Zemanem jmenována, nic jistého však nemá. O důvěru Poslaneckou sněmovnu požádá 11. července, a spoléhá v tuto chvíli na podporu komunistů. Ti se však proti vládě bouří. Píší to Lidové noviny i MF Dnes.

„Naši vojáci mají jít na Rusko?!“ Babišova vláda možná jde do kelu, Filipovi se bouří KSČM
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Vojtěch Filip

O tom, zda komunisté vyjádří toleranci vládě Andreje Babiše (ANO), se rozhodne v sobotu na ústředním výboru KSČM. A uvnitř strany podle informací MF Dnes vzniká výzva kritizující šéfa strany Vojtěcha Filipa za vyjednané podmínky pro toleranci vlády. Mezi signatáři jsou například bývalý místopředseda strany Josef Skála, europoslanec Jaromír Kohlíček či někdejší náčelník generálního štábu Miroslav Vacek. 

Anketa

Bude Miroslav Kalousek zvolen do příští Poslanecké sněmovny?

9%
91%
hlasovalo: 9013 lidí

Jak však uvádí Kohlíček, ať se rozhodne jakkoliv, bude to špatně. Výzva tak striktně neříká, jak se komunisté mají rozhodnout. Jen kritizuje Filipa za to, že si ze strany dělá svoji společnost s ručením omezeným. A jde například i o zahraniční mise. „Opakovaně jsme byli ujišťováni, že nepůjdou vojska na ruské hranice a že na prvním místě bude OSN. A teď je všechno jinak,“ uvádí jeden ze signatářů.

Filip zatím na výhrady nereaguje, jak však uváděla MF Dnes v minulých dnech, on sám je na Babiše naštvaný kvůli dohodě o obsazení dozorčí rady ČEZ. „Důvěra je narušena,“ přiznal Filip. A právě o souboji o ČEZ píší Lidové noviny. 

Komunisté totiž podle všeho byli s Babišem domluveni, že v dozorčí radě firmy zasedne auditor Jan Vaněček, jenž je od roku 2015 předsedou výboru pro audit ČEZ. V pátek v noci však dopadlo vše jinak a na favorita KSČM místo nezbylo. 

„Člověk potřebuje mít primární důvěru. Opravu nechci tři roky něčemu přihlížet a rvát si vlasy, že jsem způsobil něco nepřijatelného,“ říká pak k současnému stavu s Babišem Filip. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…